Зашто Немачка слепо слуша Америку?

Зашто Немачка слепо слуша Америку?

6 септембра 2015

US President Barack Obama meets with GerПише: Борис Степанов

У врелом овогодишњем лету које се управо завршава, госпођа Меркел је очигледно пустила низ воду решавање питања,   изузетно актуелних и  важних за безбедност европског континента.

Међутим, неће се сами од себе решити ни проблем са мигрантима из Африке и Блиског Истока, ни криза у Грчкој. А Берлин очигледно нема довољно снаге. Зато се он све  чешће за  „савете“  обраћа Вашингтону. Како данас Немци кажу: „Ако не знаш како да решиш европске и немачке проблеме – само телефонирај „централи Беле куће“.  „Обама ће обавезно да посаветује!“

Наравно да ће САД да посаветују, али свако мешање има границе. Другим речима – када буде јако лоше (а та перспектива за ЕУ уопште није далеко) Американци ће да добаце неколико стотина милијарди одштампаних долара како би се европске рупе запушиле. А њих је са сваким даном све више и више.

Зато Немачка више не зна на коју страну да се окрене. Према илегалцима који су преплавили немачке градове?  Према Грцима од којих никако не успевају да „избију новац“  који су им Грци дужни?  Јер Атина највише дугује баш немачким банкама.

Ситуација је пат.

А још госпођа Меркел упорно учи Београд правилима „европског понашања“ и хоће да се Србија једном заувек помири са Хашимом Тачијем и његовим бившим командантима са ратишта. Берлин машта да добије Косово и његове најбогатије природне изворе под пуну контролу и спреман је на све како би то постигао. На договарања, на „шаргарепицу“ о ступању у ЕУ и тако даље.

Е сад, природно је да се европски проблеми не могу решити на брзину, али Немачка себе сматра за локомотиву старог континента. Зато она мора да  осмисли јасан и добро прорачунат програм за будућност. А Ангела Меркел, по свему судећи, то не може. Није искључено ни да ће  у Белој кући бити довољно брзо припремљени нови налози за немачког канцелара. Берлин ће када се то деси истог тренутка да објави „идеје Обаме“ и да се позабави новом европском будућношћу.  Истина, рекло би се да ни САД више немају баш много нових идеја. Једина варијанта је да се поново  укључи „ковница“  и да почну у астрономским количинама да се тиражирају  УСД.  Американци то знају да раде!

(Фонд стратешке културе)

KOMENTARI6 коментара

 1. Nebojsa says:

  PA TEKST VAM OPET NEMA VEZE SA NASLOVOM !!! U skoli se za ovo dobijala jedinica!

 2. Brus Li says:

  Šta ja znam, tekst je prenaivan, ECB je takođe štamparija evra, nemaju potrebu za usd.

 3. triglav says:

  sad nemaju nikakve potrebe za štampanjem dolara ... višak dolara će se pojaviti 1.1.2016, kad rusija i kina prelaze na međusobni platni promet u vlastitim valutama, bez posredstva dolara.

 4. miroslav says:

  Mora da slusa inace ce je podeliti ne na dva dela kao pre nego na 102 dela.Nemackoj je dozvoljeno tek da rade i od toga zive dobro.Dalje od toga ne.To je nacija koja je osudjema na dozivotnu.Cim dignu glavu tras!

 5. Vuk Samotnjak says:

  Braca po materi vladaju amerikom I nemackom i pride svima nama

 6. Pingback: ЕU: MIGRANTSKA INVAZIJA, IZMIŠLJENI PERFORMANSI ZA SIMBOLIČNO OPELO PO ULICI, I LUDI SVET BEZ GRANICA I REALNOSTI… | GETO SRBIJA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u