ЗАШТО СЕ КАЖЕ „ПАО СА КРУШКЕ“? Сви користимо ову фразу, а ево одакле ВУЧЕ KОРЕНЕ

ЗАШТО СЕ КАЖЕ „ПАО СА КРУШКЕ“? Сви користимо ову фразу, а ево одакле ВУЧЕ KОРЕНЕ

6 јуна 2020

Фраза „пао с крушке“ је добро позната нашем народу и учестало се користи. Углавном је синоним за глупост, збуњеност, смушеност, а да ли заправо занате како је настала и одакле „вуче корене“?

Објашњење за то може се наћи у књизи Веселина Чајкановића, “Речник српских народних веровања о биљкама”. Kако пише у тој књизи, старо крушково дрво је код нашег народа на лошем гласу. У супротности са јабуком, крушка се сматра за “зло дрво”, за дрво демона. У народним приповеткама под крушком се скупљају ђаволи, а на њој се налази и вештица.Зато је оне који би се нашли на крушци, па пали са ње, народ сматрао лудим, глупим, неразборитим и слично. Тако је заправо настао овај израз. Постоји и супротна фраза „нисам пао с крушке“, а значење јој је „нисам луд“.

У речнику Матице српске додаје се и фраза: као с крушке, у контексту начина одговарања на нечије питање. Синоним је за нељубазно, набусито, цинично.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. dedaizsrbijevansebe says:

    Народна веровања се превише уопштавају , свако село , свака породица , свака баба , имају своја веровања . Каква су само спорења око обичаја на свадби , бабињама , крштењу , слави , сахрани . А крушка је , просто , крто дрво и нико се на крушку не пење , па не може ни да падне !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u