ЗАШТО СЕ КАЖЕ „ПАО СА КРУШКЕ“? Сви користимо ову фразу, а ево одакле ВУЧЕ KОРЕНЕ

ZAŠTO SE KAŽE „PAO SA KRUŠKE“? Svi koristimo ovu frazu, a evo odakle VUČE KORENE

6 juna 2020

Fraza „pao s kruške“ je dobro poznata našem narodu i učestalo se koristi. Uglavnom je sinonim za glupost, zbunjenost, smušenost, a da li zapravo zanate kako je nastala i odakle „vuče korene“?

Objašnjenje za to može se naći u knjizi Veselina Čajkanovića, “Rečnik srpskih narodnih verovanja o biljkama”. Kako piše u toj knjizi, staro kruškovo drvo je kod našeg naroda na lošem glasu. U suprotnosti sa jabukom, kruška se smatra za “zlo drvo”, za drvo demona. U narodnim pripovetkama pod kruškom se skupljaju đavoli, a na njoj se nalazi i veštica.Zato je one koji bi se našli na krušci, pa pali sa nje, narod smatrao ludim, glupim, nerazboritim i slično. Tako je zapravo nastao ovaj izraz. Postoji i suprotna fraza „nisam pao s kruške“, a značenje joj je „nisam lud“.

U rečniku Matice srpske dodaje se i fraza: kao s kruške, u kontekstu načina odgovaranja na nečije pitanje. Sinonim je za neljubazno, nabusito, cinično.

KOMENTARIJedan komentar

  1. dedaizsrbijevansebe says:

    Narodna verovanja se previše uopštavaju , svako selo , svaka porodica , svaka baba , imaju svoja verovanja . Kakva su samo sporenja oko običaja na svadbi , babinjama , krštenju , slavi , sahrani . A kruška je , prosto , krto drvo i niko se na krušku ne penje , pa ne može ni da padne !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *