Зашто се лидери арапских земаља окрећу Русији?

Зашто се лидери арапских земаља окрећу Русији?

6 септембра 2015

putin1-640x467Москва је постала друга Мека за арапске лидере. Руску престоницу средином септембра треба да посете кључни лидери Блиског истока.

Међу лидерима са Блиског истока који ће посетити Русију су председник Египта, фелдмаршал Абдул Фата ал-Сиси, крунисани принц Уједињених Арапских Емирата, Мухамед ал Нахјан, краљ Абдулах ИИ, емир Катара, емир Кувајта, али и краљ Саудијске Арабије.

Значај ових догађаја је невероватан, пошто ће готово читав арапски свет посетити Москву.

Један од централних догађаја који је отворио арапски маратон јесте посета фелдмаршала Ал-Сисија. Фелдмаршал Ал Сиси и руски председник Владимир Путин су крајем августа разговарали о решавању конфликата у Сирији и Египту, али и о могућности укључивања Египта у БРИЦС и слободну трговинску зону Евроазијске економске уније (ЕАЕЦ).

„Председник Путин је изванредни вођа. Наш дијалог је објективан и логичан. Исто размишљамо о различитим регионалним питањима, а нарочито о борби против тероризма. Слажемо се са свим што има везе са билатералном сарадњом између наше две државе. Управо из тог разлога морамо да се потрудимо да остваримо наше циљеве и да применимо наше идеје“, рекао је Абдул Фата ал-Сиси.

„Египатско-руски односи су одувек били стабилни, а сада морамо да их усмеримо ка даљем развоју. Надам се да ћу успети да остварим очекивања и наде свог народа“, додао је фелдмаршал.

Није случајност што се Владимир Путин спријатељио са фелдмаршалом Ал-Сисијем, који жели да врати Египту статус арапског центра, као што је он то био у време Гамала Насера. Фелдмаршал је од руског председника на поклон добио калашњиков, као један од симбола некадашњих односа између Египта и СССР.

Краљ Јордана, Абдулах ИИ, биће следећи арапски политичар који ће посетити Москву. Он и Путин ће разговарати о најновијем развоју догађаја у региону и свету, а нарочито о напорима да се оствари мир између Палестинаца и Израелаца. Они ће такође разговарати о развоју догађаја у Сирији и Ираку.

Палестинско питање је вероватно једно од најважнијих за арапски свет, пошто је Палестина симбол панарапског оживљавања, а учествовање Москве у формирању националне државе Арапа ће Путина сврстати у историјског лидера Азије.

Важно је напоменути да се питање Палестине налази на агенди још од средине прошлог века, када је Израел прогласио независност, без узимања интереса становника Палестине у обзир.

Оживљавање панарапског пројекта, чему се тежи на Блиском истоку, могло би да доведе до разрешења пројекта „Исламске државе“ и решавања кризе у Сирији.

Поред представника Египта и Јордана, руски председник ће се састати и са представником персијске монархије – крунисаним принцом Абу Дабија, Мухамедом ал Нахјаном. Они ће тада разменити мишљења о стабилности и безбедности на Блиском истоку и у северној Африци. Након тога ће уследити састанци са емиром Катара, емиром Кувајта и краљем Саудијске Арабије.

„Русија има веома важну улогу на Блиском истоку. Ми имамо многе заједничке циљеве, а наша сарадња ће заблистати ако их остваримо“, рекао је крунисани принц Мухамед ал Нахјан.

Вјачеслав Матузов, председник Друштва за пријатељство и пословну сарадњу са арапским државама, нагласио је да арапски „хаџилук“ у Москви представља директан изазов за Америку, која покушава да свим државама да наметне антируску политику.

„Данас долази до стварања одређене политичке климе која утиче на положај Русије у међународној арени. То показује да Русија није изолована и да не постоји економски ембарго. Ако лидер Саудијске Арабије или Уједињених Арапских Емирата одлучи да посети Москву, то значи да су у добром односу са Русијом.

Било да то чине из неког свог себичног интереса или да би направили контратежу Америци, Арапи се сада труде да ојачају положај Русије“, рекао је Матузов.

Матузов је напоменуо да ће јачање арапског света довести до поремећаја равнотеже на Блиском истоку, чему се Израел жестоко противи. Стога није изненађење да су проамерички и произраелски лобији забринути због окретања арапског света ка Русији.

Матузов је додао да ће резултати састанака лидера зависити у највећој мери од тога ко буде предводио преговоре.

Он је нагласио да је Египат важан геополитички центар и да окретање Каира ка Русији означава највећи пораз америчке политике на Блиском истоку.

„Окретање арапског света ка Русији није случајно – оно је резултат политике коју Американци спроводе већ годинама. Свима је очигледно ко стоји иза револуција, преврата и ратова у региону.

Американци су били ти који су захтевали да фелдмаршал Ал-Сиси врати Мухамеда Мурсија, марионету „Муслиманског братства“, на власт. Муслиманско братство је заправо амерички агент на Блиском истоку.

Американци су ти који су започели војни конфликт у Сирији, што доказују и шифровани телеграми америчког амбасадора у Дамаску из периода од 2005. до 2010. године“, објаснио је Матузов.

Све у свему, руска спољна политика ни на који начин неће бити ограничена тренутним границама бившег СССР-а, као што су то рекли неки стручњаци попут Јевгенија Сатановског, који се налази на страни Израелаца.

Да није дошло до интервенције у Либији, не би настао конфликт у Сирији нити би дошло до преврата у Украјини. То су све карике у ланцу.

Стога је окретање арапских држава ка Русији сасвим оправдано. Арапском свету треба пружити прилику да оствари сан Гамала Насера, да уједини Блиски исток и да реши питање Палестине.

Игор Молотов (русплт.ру)

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Pravdaa says:

    Putin je car koji će istisnuti Ameriku sa Bliskog istoka i ostaviti je u siromaštvu jer više neće moći da pčačka.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u