Зашто се лидери арапских земаља окрећу Русији?

Zašto se lideri arapskih zemalja okreću Rusiji?

6 septembra 2015

putin1-640x467Moskva je postala druga Meka za arapske lidere. Rusku prestonicu sredinom septembra treba da posete ključni lideri Bliskog istoka.

Među liderima sa Bliskog istoka koji će posetiti Rusiju su predsednik Egipta, feldmaršal Abdul Fata al-Sisi, krunisani princ Ujedinjenih Arapskih Emirata, Muhamed al Nahjan, kralj Abdulah II, emir Katara, emir Kuvajta, ali i kralj Saudijske Arabije.

Značaj ovih događaja je neverovatan, pošto će gotovo čitav arapski svet posetiti Moskvu.

Jedan od centralnih događaja koji je otvorio arapski maraton jeste poseta feldmaršala Al-Sisija. Feldmaršal Al Sisi i ruski predsednik Vladimir Putin su krajem avgusta razgovarali o rešavanju konflikata u Siriji i Egiptu, ali i o mogućnosti uključivanja Egipta u BRICS i slobodnu trgovinsku zonu Evroazijske ekonomske unije (EAEC).

„Predsednik Putin je izvanredni vođa. Naš dijalog je objektivan i logičan. Isto razmišljamo o različitim regionalnim pitanjima, a naročito o borbi protiv terorizma. Slažemo se sa svim što ima veze sa bilateralnom saradnjom između naše dve države. Upravo iz tog razloga moramo da se potrudimo da ostvarimo naše ciljeve i da primenimo naše ideje“, rekao je Abdul Fata al-Sisi.

„Egipatsko-ruski odnosi su oduvek bili stabilni, a sada moramo da ih usmerimo ka daljem razvoju. Nadam se da ću uspeti da ostvarim očekivanja i nade svog naroda“, dodao je feldmaršal.

Nije slučajnost što se Vladimir Putin sprijateljio sa feldmaršalom Al-Sisijem, koji želi da vrati Egiptu status arapskog centra, kao što je on to bio u vreme Gamala Nasera. Feldmaršal je od ruskog predsednika na poklon dobio kalašnjikov, kao jedan od simbola nekadašnjih odnosa između Egipta i SSSR.

Kralj Jordana, Abdulah II, biće sledeći arapski političar koji će posetiti Moskvu. On i Putin će razgovarati o najnovijem razvoju događaja u regionu i svetu, a naročito o naporima da se ostvari mir između Palestinaca i Izraelaca. Oni će takođe razgovarati o razvoju događaja u Siriji i Iraku.

Palestinsko pitanje je verovatno jedno od najvažnijih za arapski svet, pošto je Palestina simbol panarapskog oživljavanja, a učestvovanje Moskve u formiranju nacionalne države Arapa će Putina svrstati u istorijskog lidera Azije.

Važno je napomenuti da se pitanje Palestine nalazi na agendi još od sredine prošlog veka, kada je Izrael proglasio nezavisnost, bez uzimanja interesa stanovnika Palestine u obzir.

Oživljavanje panarapskog projekta, čemu se teži na Bliskom istoku, moglo bi da dovede do razrešenja projekta „Islamske države“ i rešavanja krize u Siriji.

Pored predstavnika Egipta i Jordana, ruski predsednik će se sastati i sa predstavnikom persijske monarhije – krunisanim princom Abu Dabija, Muhamedom al Nahjanom. Oni će tada razmeniti mišljenja o stabilnosti i bezbednosti na Bliskom istoku i u severnoj Africi. Nakon toga će uslediti sastanci sa emirom Katara, emirom Kuvajta i kraljem Saudijske Arabije.

„Rusija ima veoma važnu ulogu na Bliskom istoku. Mi imamo mnoge zajedničke ciljeve, a naša saradnja će zablistati ako ih ostvarimo“, rekao je krunisani princ Muhamed al Nahjan.

Vjačeslav Matuzov, predsednik Društva za prijateljstvo i poslovnu saradnju sa arapskim državama, naglasio je da arapski „hadžiluk“ u Moskvi predstavlja direktan izazov za Ameriku, koja pokušava da svim državama da nametne antirusku politiku.

„Danas dolazi do stvaranja određene političke klime koja utiče na položaj Rusije u međunarodnoj areni. To pokazuje da Rusija nije izolovana i da ne postoji ekonomski embargo. Ako lider Saudijske Arabije ili Ujedinjenih Arapskih Emirata odluči da poseti Moskvu, to znači da su u dobrom odnosu sa Rusijom.

Bilo da to čine iz nekog svog sebičnog interesa ili da bi napravili kontratežu Americi, Arapi se sada trude da ojačaju položaj Rusije“, rekao je Matuzov.

Matuzov je napomenuo da će jačanje arapskog sveta dovesti do poremećaja ravnoteže na Bliskom istoku, čemu se Izrael žestoko protivi. Stoga nije iznenađenje da su proamerički i proizraelski lobiji zabrinuti zbog okretanja arapskog sveta ka Rusiji.

Matuzov je dodao da će rezultati sastanaka lidera zavisiti u najvećoj meri od toga ko bude predvodio pregovore.

On je naglasio da je Egipat važan geopolitički centar i da okretanje Kaira ka Rusiji označava najveći poraz američke politike na Bliskom istoku.

„Okretanje arapskog sveta ka Rusiji nije slučajno – ono je rezultat politike koju Amerikanci sprovode već godinama. Svima je očigledno ko stoji iza revolucija, prevrata i ratova u regionu.

Amerikanci su bili ti koji su zahtevali da feldmaršal Al-Sisi vrati Muhameda Mursija, marionetu „Muslimanskog bratstva“, na vlast. Muslimansko bratstvo je zapravo američki agent na Bliskom istoku.

Amerikanci su ti koji su započeli vojni konflikt u Siriji, što dokazuju i šifrovani telegrami američkog ambasadora u Damasku iz perioda od 2005. do 2010. godine“, objasnio je Matuzov.

Sve u svemu, ruska spoljna politika ni na koji način neće biti ograničena trenutnim granicama bivšeg SSSR-a, kao što su to rekli neki stručnjaci poput Jevgenija Satanovskog, koji se nalazi na strani Izraelaca.

Da nije došlo do intervencije u Libiji, ne bi nastao konflikt u Siriji niti bi došlo do prevrata u Ukrajini. To su sve karike u lancu.

Stoga je okretanje arapskih država ka Rusiji sasvim opravdano. Arapskom svetu treba pružiti priliku da ostvari san Gamala Nasera, da ujedini Bliski istok i da reši pitanje Palestine.

Igor Molotov (rusplt.ru)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Pravdaa says:

    Putin je car koji će istisnuti Ameriku sa Bliskog istoka i ostaviti je u siromaštvu jer više neće moći da pčačka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *