„Zašto srpske banke šalju sve podatke o klijentima u SAD?“

„Zašto srpske banke šalju sve podatke o klijentima u SAD?“

11 августа 2014

srbija-amerika-sad-zastava_660x330Rodoljub Šabić upitao je banke zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu i pristanu da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Poverenik je, naime, reagovao na medijske napise u kojima se navodi da pojedine banke traže od klijenata da potpišu takve izjave i pokrenuo postupak nadzora kojim je od banaka zatražio da se izjasne koja je svrha i pravni osnov takve obrade ličnih podataka.

Poverenik upozorava da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom „osnovu“ bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navodi da uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave nije u nadležnosti Poverenika, ali smatra da bi predstavljalo kršenje zakona na koje bi trebali da reaguju nadležni organi, posebno NBS.

„Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa“, navodi Šabić.

On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a da bi takav međunarodni ugovor trebao da ratifikuje parlament zakonom što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Šabić je podsetio da SAD nisu potpisnice Konvencije 108 Saveta Evrope i pored postojanja pravnog osnova u vidu eventualno donetog zakona o ratifikaciji iznošenje podataka o ličnosti iz zemlje i tada bi podrazumevalo dozvolu Poverenika, nakon sprovedenog postupka u kome bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi u skladu sa članom 53. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.“

KOMENTARI2 коментара

  1. MILOŠ says:

    Ne treba Vas čuditi to što rade nazovi NAŠE banke, jer naši državnici / Toma, Vučić, Dačić, Ljajić, Nezaobilazni VULIN itd./su izvan ZAKONA kao i njihova BLIŽA i dalja rodbina. To su obećali Amerima i MERKELOVOJ kada su ih dovodili na vlast. To se mora platiti....

  2. Srle says:

    Ко је дошао на ову ултра мега гига паметну идеју треба га за пример обесити ! Па добро јел сам ја луд или они - колко ја знам постоји нешто што се зове тајност података што постоји (ил би требало да постоји) и у здравству као и код вас драги моји банкари! Што бих ја дозволио неком кретену из САД да завирује у мој конто и да гледа како он расте или опада и на шта ја трошим МОЈЕ паре? Да л сте ви нормални јел ти Амери да затраже да скочите и у бунар ви ћете солидарно сви да се баците у исти заједно са вашим вождом Вучићем? Имате ли ви нешто у глави?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u