„Zašto srpske banke šalju sve podatke o klijentima u SAD?“

„Zašto srpske banke šalju sve podatke o klijentima u SAD?“

11 avgusta 2014

srbija-amerika-sad-zastava_660x330Rodoljub Šabić upitao je banke zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu i pristanu da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od banaka da se izjasne o tome zašto od novih klijenata traže da potpišu izjavu kojom pristaju da se promene na njihovom računu dostavljaju poreskim organima SAD.

Poverenik je, naime, reagovao na medijske napise u kojima se navodi da pojedine banke traže od klijenata da potpišu takve izjave i pokrenuo postupak nadzora kojim je od banaka zatražio da se izjasne koja je svrha i pravni osnov takve obrade ličnih podataka.

Poverenik upozorava da nije dovoljno da klijent bude obavešten o osnovu, obimu, svrsi obrade podataka i da ukoliko je uslovljen, iznuđen ne može da proizvodi pravno dejstvo, te da bi obrada podataka po takvom „osnovu“ bila nedozvoljena, suprotna Zakonu o zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima navodi da uslovljavanje bankarskih usluga potpisivanjem ovakve izjave nije u nadležnosti Poverenika, ali smatra da bi predstavljalo kršenje zakona na koje bi trebali da reaguju nadležni organi, posebno NBS.

„Na teritoriji Srbije niko ne može sprovoditi nacionalne propise druge zemlje koji su u suprotnosti sa propisima Srbije. Eventualno usklađivanje naših propisa sa propisima drugih država ili međunarodnih organizacija podrazumeva prethodne odluke i postupke naših nadležnih državnih organa“, navodi Šabić.

On dodaje da bi u konkretnom slučaju to značilo zaključivanje međunarodnog ugovora između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, a da bi takav međunarodni ugovor trebao da ratifikuje parlament zakonom što bi predstavljalo valjan pravni osnov za obradu podataka o ličnosti.

Šabić je podsetio da SAD nisu potpisnice Konvencije 108 Saveta Evrope i pored postojanja pravnog osnova u vidu eventualno donetog zakona o ratifikaciji iznošenje podataka o ličnosti iz zemlje i tada bi podrazumevalo dozvolu Poverenika, nakon sprovedenog postupka u kome bi se utvrdilo da li su ispunjeni svi uslovi u skladu sa članom 53. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti.“

KOMENTARI2 komentara

  1. MILOŠ says:

    Ne treba Vas čuditi to što rade nazovi NAŠE banke, jer naši državnici / Toma, Vučić, Dačić, Ljajić, Nezaobilazni VULIN itd./su izvan ZAKONA kao i njihova BLIŽA i dalja rodbina. To su obećali Amerima i MERKELOVOJ kada su ih dovodili na vlast. To se mora platiti....

  2. Srle says:

    Ko je došao na ovu ultra mega giga pametnu ideju treba ga za primer obesiti ! Pa dobro jel sam ja lud ili oni - kolko ja znam postoji nešto što se zove tajnost podataka što postoji (il bi trebalo da postoji) i u zdravstvu kao i kod vas dragi moji bankari! Što bih ja dozvolio nekom kretenu iz SAD da zaviruje u moj konto i da gleda kako on raste ili opada i na šta ja trošim MOJE pare? Da l ste vi normalni jel ti Ameri da zatraže da skočite i u bunar vi ćete solidarno svi da se bacite u isti zajedno sa vašim voždom Vučićem? Imate li vi nešto u glavi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *