ЗАШТО СВИ ЋУТЕ? МЕДИЈИ О ОВОМЕ НЕ ИЗВЕШТАВАЈУ: Србија неће ући у ЕУ! БРИСЕЛ ВИШЕ НИКОГА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ

ЗАШТО СВИ ЋУТЕ? МЕДИЈИ О ОВОМЕ НЕ ИЗВЕШТАВАЈУ: Србија неће ући у ЕУ! БРИСЕЛ ВИШЕ НИКОГА НЕЋЕ ПРИХВАТИТИ

26 октобра 2019

Запрепашћујуће је недовољно пажње, и још мање дискусије, у српској јавности изазвала одлука Европске уније да превари Северну Македонију и Албанију иако се та превара директно тиче и наше будућности. Заправо, да председник Србије Александар Вучић није осетио потребу да се похвали својом далековидошћу – „Ја сам то једини говорио… Томе сам трезвено приступао и разумео сам шта ће да се догоди и указивао сам на то…“ – и да потом у интервјуу бечком Стандарду није упитао „шта ми добијамо (у замену за признање Косова)? Могуће чланство у ЕУ за 10 година? А ко нам то гарантује? Да ли ће то бити онаква гаранција какву је добила Северна Македонија, којој је било обећано да ће бити отворени приступни преговори?“, читав би овај северномакедонско-албански случај који раскринкава и нашу европску будућност у нашој јавности прошао, безмало, без икаквог коментара.И скоро да је задивљујуће то сагласје у неразумевању (или прикривању) значаја одлуке лидера Европске уније какво су – уз цитирани изузетак – постигли и представници власти и опозиције, и медији који су под контролом власти и сви остали који су против ње. Сви су се направили као да нам се ништа битно није догодило упркос томе што је – подсећамо да бисмо илустровали колико овај мањак пажње није нормалан – у новој Стратегији безбедности Републике Србије наше приступање Европској унији проглашено за један од наших главних националних интереса и приоритета. Као да Европска унија има такву намеру…

УСАГЛАШАВАЊЕ У БРИСЕЛУ

Врхушка Европске уније, елем, прошле недеље у Бриселу успела је да се поново не договори о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, и то упркос позитивној препоруци Европске комисије, десетој по реду у случају Северне Македоније и другој за Албанију. С тим у вези, пре него што пређемо на остале, један узгредан али суштински важан детаљ јер открива праву природу ЕУ интеграција. И нехотице је на њега скренуо пажњу одлазећи шеф ЕК Жан-Клод Јункер: „Овде се не ради о томе да ли су ове земље спремне да уђу у ЕУ него да ли су испуниле услове за почетак преговора. Неке земље чланице сматрају да тих услова нема.“

Зашто је ово важније него што – можда – на први поглед делује? Зато што уверљиво показује да приступање Европској унији ипак није математички прецизан, егзактан дакле процес с јасно утврђеним правилима, као што нас иначе убеђују, ево, већ деценијама, него је реч о потпуно арбитрарном низу чинова у коме кандидати искључиво зависе од добре воље чланица ЕУ. Да је, наиме, другачије, не би једни могли да сматрају да су услови испуњени, а други не; насупрот томе, као што је познато, један плус један јесте једнако два, а свако ко се усуди да сматра нешто друго може само да понавља први разред основне школе.

У сваком случају, након што је погазила вољу народа изражену на референдуму и променила име – упадљивији је пример (Северне) Македоније па га зато истичемо у већој мери него албански – држава чији је главни град Скопље била је, сад цитирамо лондонски Гардијан, „наведена да поверује како ће јој бити отворен пут ка чланству у ЕУ“. Северној Македонији и Албанији то је требало да се догоди у јуну ове године – писали смо о томе у тексту Шарена лажа, сада је све још горе него тада – међутим, уместо отварања преговора добили су саопштење Европске уније у коме им је обећано да ће „јасна и суштинска одлука бити донета што пре могуће, а не касније од октобра 2019“.

Ех. Тада, у јуну, пред надама Северне Македоније и Албаније да ће добити тај датум почетка преговора о евентуалном прикључењу Европској унији, у коме виде некакву наду за своју будућност а није нам јасно зашто, испречио се вето Немачке и Француске. Овог пута им је пресудио вето Француске, којој су припомогле Данска и Холандија. Остали су били за, неки су били наклоњенији Северној Македонији него Албанији, али „пет или шест чланица“ (цитира портал Политико своје дипломатске изворе) успротивиле су се њиховом раздвајању премда уопште није јасно ни зашто су спојене, тек, окрени-обрни, и једна и друга поново су преварене.

Штавише, после преговора који су потрајали до дубоко у ноћ између прошлог четвртка и петка, лидери ЕУ „на крају нису успели да дођу чак ни до договора о благој изјави која ће понудити охрабрење и одложити формалну одлуку“ (Политико), већ су „чланице ЕУ успеле да се договоре тек да почетак преговора са ове две земље размотре идуће године“, како сумира „Дојче веле“. Усаглашена верзија, која је у односу на јунску унапређена утолико што је нешто поштенија, то јест отворенија, гласи: „Европски савет вратиће се питању проширења пре самита ЕУ – Западни Балкан у Загребу у мају 2020.“ Дакле, за разлику од јуна, Северна Македонија и Албанија сад нису добиле чак ни обећање, макар и лажно.

ПОЧЕТАК КРАЈА?

Непосредна жртва оваквог исхода испао је премијер Северне Македоније Зоран Заев који је најавио оставку и следе му неизвесни избори наредног априла – тиме је још и добро прошао у односу на оно што је заслужио због свега што је учинио да би његова земља добила датум који није добила а заузврат је жртвовала своје име – но то је његов а он је њихов проблем, док нас превасходно занима проблем наших ЕУ интеграција. Отуда, уосталом, и сва ова прича.

Јер, упитао је (реторички) немачки Дојче веле после онога што се догодило у Бриселу: „Почетак краја ширења ЕУ?“ „Порука коју су Албанија и Северна Македонија, али и Србија, Црна Гора, БиХ и Косово добили јесте да нису добродошли – шта год да ураде“, цитирана је Александра Штиглмајер из Европске иницијативе за стабилност. И како оспорити ову оцену ако знамо да је бивша Македонија жртвовала све што је од ње затражено па је на крају добила само шипак који не укључује чак ни обећање лудом радовање.Али ситуација је кудикамо до знатно комплекснија. Наиме, бечки Стандард – а није једини – указује да „Француска, Холандија и Данска инсистирају на свом тврдом становишту: нема више проширења ЕУ пре њених унутрашњих реформи“. Политико указује и да је на својој завршној конференцији за медије, после самита у Бриселу, француски председник Емануел Макрон објашњавао да „читав процес (проширења) мора да буде реформисан пре него што иједна земља крене на вишегодишње приступно путовање, те да ЕУ мора да ревидира незграпне структуре за доношење одлука како би могла да прими нове чланице“.

Саму процедуру проширења француски председник описао је као „бизаран тип односа“ – а познато је да Макрон има завидно искуство у тој врсти односа, па његове речи и из тог разлога носе нарочиту тежину – и успут наговестио шта би у том погледу требало променити: „Мислим да морамо да реформишемо ову процедуру, која је у овом моменту нереверзибилна.“ Цитирајући неименованог француског дипломату, портал „ЕУ обзервер“ наводи и додатне детаље Макронове формуле: „Желели бисмо да Европска комисија предложи нову методологију преговора о приступању која би их учинила мање технократским, више политичким, и реверзибилним.“

Што у преводу значи – да не буде да нисмо упозорили – да статус кандидата и почетак преговора, осим што се не одобравају никоме више, могу бити и одузети – то је реверзибилност процеса која се спомиње – а одлука о одузимању неће бити мерена разноразним техничким критеријумима као досад, већ спремношћу кандидата на испуњавање политичких услова, да не кажемо уцена. Додајмо и да је овај француски предлог немачка канцеларка Ангела Меркел дочекала добродошлицом: „Изражена је жеља, поготово Француске, коју сам подржала, да процедуре буду транспарентније, а да почетак преговора не значи и њихов успешан завршетак. Радићу на томе у наредном периоду.“

Колико ће овај процес рада на томе потрајати, остаје да се види. А наредни период могао би да потраје поприлично, имајући у виду да чланице ЕУ не успевају да се договоре ни око састава нове Европске комисије – неће бити изабрана 1. новембра као што је планирано, што значи да ће комисија Жан-Клода Јункера наставити да се тетура још неко време, но макар је у томе Јункер експерт – а није се много одмакло ни у преговорима о вишегодишњем буџету ЕУ јер Немачка и њој слични не желе да у заједнички буџет уплате оно што траже Француска и њој слични. Што ће им, засигурно, повећати жељу за даљим проширењем њихове уније, као да она већ није довољно дисфункционална.

Према томе, наравоученије је јасно таман колико је нејасно што се о њему у нашој јавности не разговара у мери у којој ово питање заслужује. Процес проширења Европске уније, све и ако није формално проглашен мртвим, налази се у стању живог леша који ће, усвоји ли се Макронова идеја о реверзибилности процеса интеграција, пре проходати унатрашке неголи и макац унапред. А при томе је Европска унија и на делу показала да њена обећања не вреде ни колико да се мачку окаче о реп.

Не значи ли све ово да је дошло крајње време за преиспитивање наших националних интереса и приоритета? И зашто се о овоме упорно и на све стране ћути?

(Никола Врзић / Печат)

KOMENTARI20 коментара

 1. persida says:

  Fantasticno, pravim veceras zurku.

   • Косовац says:

    @ persida, није ово први пут да предлажеш журку. Прошли пут сам те подржао у организовању журке. Мислио сам да си женско, па сам изразио наду да ћеш на журки да обратиш пажњу и на мене, мислио сам да мало теоретичара направим љубоморним. Цврц Милојка, испало је да је администратор-ка љубоморан-на, па није хтео-ла да објави мој коментар. Два пута је бацан у кош. ……….Сада, када сам дошао до неких нових сазнања, мало ме је страх од твојих журки, не због дроге, него због сексуалне оријентације. Од давнина је познато да је „Она женска лепотица“ иста и у царице, и у магарице. Ту нема проблема. Проблем настаје ако то буде „реверзибилно“ како каже чувени француски научник Емануел Макро. Па онда буде као на оној слици: „Сви се ј.бу, а qрац нигде не видиш“.

    • Косовац says:

     Мислио сам на ону слику у Ватикану. Твојој дестинацији ваљда.

    • Janko says:

     Pazi se čoveče obećanih žurki i ne okreći leđa može da ti iznenada uleti?

 2. теоретичар says:

  Добро, ја ћу одгодити журку намењену Вучићу за неки други дан и послаћу ти позивницу иако ја нисам добио позивницу за твоју журку. Сви остали могу да дођу без позивнице. Чак и родољубиви коментатори.

 3. Sasulja says:

  Srbi otreznite se,nikada dok je Boga i veka,necete biti primljeni u eu,pa ni tada.Morate da shvatite da ste za eu narod treceg reda,ne, ne drugog nego treceg.Da covek bude iskren i direktan,razlog je taj sto ste Srbi,isto vazi za Turke i ex jy muslimane.Taman da ispunite apsolutno sve zahteve,pa cak i da predjete u katolicanstvo,nebi vam verovali i opet naravno nebi bili primljeni.

 4. milorad2 says:

  pa zato je stigao s400 i potpisan ugovor sa evroazijskom unijom.Sada samo ostaje da se formalno i jqavno prekine proces otvaranja nekih fantomskih poglavlja o pridruživnju i da se upiti poziv svakoj evropskoj vladi POJEDINAČNO radi trazmatranja bilateralnih ugovora o svemu i svačemu.Koi hože da radi sa nama on će doći ko neće NE MORA ali sam siguran da že ubrzo zažaliti.Pojedinačni bilateralni ugovori nama daju IZUZETNU ekonomsku prednost u potpuno unificiranom ekonomskom i finansijskom okruženju:) a sa druge strane otvaraju ventil za saradnju sa kinom i rusijom bez da se čekaju dugotrajna namerna odugovlačenja od strane američkih vazala u eu parlamentu i komisijama, pa komisijama komisija itd.koja onemogućavaju onima koji žele da trguju sa rusima trgovinu.Bilateralni ugovor recimo koji italija potpiše sa nama o trgovini ne može da se uslovljava odlukama briselskih parazita i suvereno je pravo italije:)Apsolutno se ostvaruje moja prognoza da će srbija biti hong-kong evrope, posao je već u punom zamahu a oni koji ne žele da pčlaćaju harač luksemburškim, briselskim i londonskim bankarima nisu malobrojni i nije ih lako slomiti, to znaju i bankari:)Što se tiče pristpanja EU nama je još Makron jasno rekao kad je bio ovde nba ćevape da od toga nema NIŠTA.Vreme je da srbija zatvori to EU POGLAVLJE u svojoj istoriji i da zaboravimo na njih, nema ni potrebe da se gickamo u vezi toga oni će sami da dodju ovde na vrata da grebu ,kad krene posao:)

 5. M says:

  Europa je debilna,ili je netko drži za haja,ako trenutno i bez ikakvih uvjeta ne primi(i)kompletni Balkan u EU,i još ga k tome mora i politički-ekonomski što prije inkorporirati u EU standard,i to u svemu!Sve osim toga je noga(mavaši geri,i to Mirka Filipovića)u glavu!

  • Косовац says:

   @ M, …..Потпуно се слажем са твојим коментаром. Али ме здраво интересује, ко то Еуропу држи за моода. Мислим, ако држи само, то може и да буде пријатно. Али ако је притиска, извлачи? Неки кажу да Еуропу за моода држи Сорошоидна рука. Али не притиска уопште, то оцењујем по осмеху Јункера, Макрона, Меркел,….. Али у задње време по медијском извештавању, видим да је рука господина Трампа почела мало да брчка тамо по моодима Европе. Осећа се страх да та рука не брчка да би мазила, него да затеже…..

 6. Gagi says:

  Kao sto sam pisao ranije, Amerika je politicki trojanski konj, ona je udarna svetska pesnica Engleske i Nemacke politike. Evropa se svojim svetskim kolonijalizmom sakriva iza Amerike. Zapravo, to je jedna dusa u dva tela. Nase pristupanje EU nije moguce iz vise faktora a ja cu navesti samo jedan - verski. Za pristupanje EU su najvise zainteresovani nasi drzavni cinovnici jer od tog jalovog posla sasvim lepo zive, malo se i putuje, poneka dnevnica, soping... Naravno da bi te garniture volela da se EU pristupa jos narednih pedeset godina, da ubace u tok lepog zivljenja njihova mlada pokolenja da se i oni "bore" za bolji standard i europsku civilizaciju ... bla, bla,bla. Nasa drzava bi uz malo dobre volje mogla da se reformise iznutra, da se ratosilja ovih drustvenih pijavica sakupljenih u NVO sektorima i Agencijama koji se "ubise" od angazovanja za nas bolji i dostojanstveniji zivot. Za sve te aktivnosti su zaduzena resorna Ministarstva ciji je to osnovni zadatak. U narednom periodu bi drzava morala da osnazi selo, da mladim ljudima daje povelika sredstva da se organizuju sela, i to su nova radna mesta koja treba dotirati. Kada bude jeftinijeg kajmaka i kvalitetnijeg mesa, nece nam biti potrebni previse placeni "dusebriznici" koji ce se boriti za visoki EU standard ovog gladnog naroda. Ako budemo mogli na ovaj nacin da organizujemo nasu drzavu, eto nama ponovo naseg naroda sa juga Balkana u cvrstom bratskom zagrljaju. Prioritet ove nase drzave MORA da bude stimulisanje i povratak na selo, mladi ljudi gube vreme trazeci slabo placene poslove po gradovima, dok najveca fabrika od koje smo uvek sigurno ziveli nema radnu snagu. Svajcarsku i njen narod nije sramota da cuvaju krave, to im je i prepoznatljivi zastitni brend, samo su nas ubedili da je taj posao ponizavajuc.

 7. Nićifor says:

  Ćute samo režimski mediji, velike fabrike laži. Eno vam i sad objavljenih šest naslova na sajtu Srbija danas.net o tome da Srbija ne može računati na ulazak u EU (što joj je do sad više puta nedvosmisleno stavljeno do znanja), a i na sajtu Srbin info bilo je više naslova o tome. Na tom sajtu i danas se nalazi naslov u kome Edi Rama kostatuje da je Makedonija uzalud izgubila ime. Nije ona izgubila samo ime. Izgubila je i svoj jezik, jer im “braća Bugari” otvoreno poručuju da je to njihov jezik. Šta će još izgubiti imaće vremena razmišljati. Čega se, radi ulaska u EU, odrekla Crna Gora? Pored vere odrekla se i dela teritorije, ali oni kojima ju je dala nisu zadovoljni dobijenim pa traže još. Ja u nedavnom komentaru konstatovah da će Srbija dobiti ono što je Stoltenberg poručio Zaevu: "Nećete u EU, ali hoćete u NATO". Zar neko misli da su Hrvatska, Rumunija i Bugarska ekspresno ušle u EU zato što ispunjavaju evropske standarde? Da li je iko objasnio šta su evropski standardi? Ko uvodi standarde, koje bespogovorno usvajaju parlamenti ovih “Zapadnih kolonija”? Uvodi ih Evropska komisija, koju predvodi grupa predstavnika država članica EU, s čijim se biografijama Najdžel Faraž sprdao u Evropskom parlamentu, što je uvek izazivalo salvu smeha evroparlamentaraca. Tamo su svoje zemlje uveli oni koji u njoj dobijaju neku funkciju sa enormnom zaradom, dok državi koju su uvukli u tu veštačku tvorevinu natovare samo troškove kakvi ih teraju u dužničko ropstvo. Zar pijani Žan Klod Junker, predsednik Evropske komisije, koji je došao na konferenciju za štampu u dve cipele različite boje, može bilo kome biti uzor i držati predavanje o evropskim vrednostima? Pogledajte materijal koji ispred sebe ima svaki poslanik Skupštine Srbije kad treba da glasa o gomili zakona, koje su dobili od Evropske komisije. Ako je neko u stanju da pročita tovar papira ispred sebe za tri meseca (a poslanici ga dobijaju dan pre održavanja sednice) onda je on genijalac. Oni koji se bar zalažu da im se ostavi dovoljno vremena da se upoznaju sa onim što klimoglavci i aplauzeri bespogovorno usvajaju, tovareći građanima Srbije sve što nikad u istoriji nije bilo njihova tradicija, mogu se nazvati istinskim patriotama. Ali njih režimski blatoidi nazivaju fašistima. I gde nas je dovela njihova deviza “ Evropa nema alternativu”? Koliko puta su sami izjavljivali da manje od polovine građana Srbije podržava članstvo u EU?

  • Косовац says:

   @ Nićifor, …..Све је истина што си написао. ……….А јел' знаш зашто се не прихватају амандмани на предлоге закона у скупштини Србије? Зато што Европски комесаријат не воли да неко квари његов нацрт закона. Трансмисију предлога тих закона врше Невладине владине организације које све имају канцеларије при Влади Србије. Све је под контролом и све иде глатко већ годинама. А сваки, баш сваки закон је смишљен да морално и финансијски исцрпљује грађане Србије. ……….Баш ме здраво интересује какав ће еколошки закон добити министар „заштите“ животне средине. Слушали смо његове најаве, а такође преко теме Мини ХЕ смо се уверили за који тим он игра.

 8. Borko says:

  Zašto bi iko javljao o tome kada je to bajata informacija već 20 i više godina. Ja ne znam jednog Srbina koji je ikada verovao da ćemo biti EU.

 9. Косовац says:

  Значи, припрема се самит ЕУ – Западни Балкан 2020. године. ……….Француска, Холандија и Данска инсистирају на свом тврдом становишту: нема више проширења ЕУ пре њених унутрашњих реформи. Унутрашње реформе ће се састојати од тога што ће Западни Балкан добити комплетан истоветни списак приступних преговора, свака република Западног балкана ће као на писменом испиту, попуњавати анкету преговора тог и тог, под бројем тим и тим. Лепо ми Теоретичари (завере) објашњавамо да је Западни Балкан већ учлањен у ЕУ али III брзине, то је ово што нам се дешава већ 20 година, а ЕУ не боли глава уопште. ……………Сада имамо и револуционо побољшање реалитија „приступни преговори“, по формули чувеног француског научника Емануела Макроа, које ће преговоре учинити реверзибилним, како каже „ЕУ обзервер Европа – здај“. Преговори ће бити реверзибилни као ове Мини ХЕ што нам позатвараше. Нисам сигуран да Макрон и зна шта значи „реверзибилно“, али ако зна, онда имамо право да се „љутимо“ због тога што нас зајебава у здрав мозак. ……….А ту видим, ускаче у помоћ и француски амбасадор Жан Луј Фалкони. Он је нормалан, интелигентан и почиње причу „штап и шаргарепа“ и „утеривање овчица у тор“. Ово у целој причи, више чак ни пси са маслом не би појели. Зато што је цела ЕУ толико компромитована, као земља Великог брата, тоталитарна, криминална, руку прљавих од злочина над Србима, геноцидна,………. Екселенција се сетила неке „варијанте“ проширења – „да смо прикључени, али нисмо баш прикључени“. Па та варијанта егзистира коџа одавно. Ми смо прикључени, укључени као регија „Западни Балкан“. То што смо у том друштву на скали III брзине, не треба се љутити, неко мора и да Управља еколошким ђубретом и отпадом, не могу сви да буду I брзина. Када овакве глупости причају паметни и угледни људи, екселенције, шта нам друго преостаје него да сумњамо у њихово поштење. ……………А Заев хоће да поднесе оставку, али га Македонци склопљених руку моле да то не чини. Јер, без Заева и његових штосева, реалити звани „приступни преговори“ ће изгубити много на квалитету. ……………Реверзибилно. Рецимо, реверзибилне хидроелектране су оне које испуштајући воду из језера производе струју, онда ту струју користе за пумпе које враћају воду назад у језеро. Наравно не сву струју, него само део струје, остала иде у дистрибуцију. Некоме ће то да изгледа као „сеци уши крпи дупе“, али није тако ако знамо да имамо 6 цена струје, много јефтине до много скупе. Па се ту може направити исплатива комбинација. Макрон вероватно мисли да је Европа реверзибилна – Они пушћају воду и узимају струју, А Ми пумпамо воду назад у Европско језеро. Европа ће нам се одужити на економски исправан научно доказан начин, дозволиће нам да имамо увид у њена културна и цивилизацијска достигнућа. И у њене правне тековине. А биодиверзитет? Њему пружиш добар реалити, нешто у стилу мале Грете, оних лудака који се пењу на кровове воза у Лондону, онима који просипају фарбу у боји крви на старинско мермерно степениште у Паризу. Тако нешто.

 10. Косовац says:

  Гледам ову слику заставе ЕУ, па почињем да сумњичим да је она прошла кроз руке Бранислава Трифуновића, оног чувеног лесковачког глумца.

 11. Косовац says:

  Стварно, зашто ова застава Европске Уније има само 12 звездица? ……….Па, ваљда су то звездице из I брзине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u