ЗАСТРАШУЈУЋА ТАЈНА ОД КОЈЕ СЕ ТРЕСЕ ПЛАНЕТА: Шта Русија треба да научи из Гадафијевих грешака

ЗАСТРАШУЈУЋА ТАЈНА ОД КОЈЕ СЕ ТРЕСЕ ПЛАНЕТА: Шта Русија треба да научи из Гадафијевих грешака

3 априла 2018

Да би схватили зашто су француске власти одлучиле да бившег председника Француске Николаса Саркозија држе одгворним за његову предизборну кампању у прошлости, мора се покушати сазнати ко профитира од тога да заврши са “мртвим“ политичарем из уништене странке? Одговор на ово питање лежи у судбини више од десет милијарди евра са либијског рачуна, који су УН наредиле да се замрзне 2011. године.

Новац је нестао са рачуна у Еуроцлеар банци у Белигији у периоду од 2013-2017. године, објавио је белгијски недељник Ле Виф 20. марта. На четири рачуна је остало нешто више од пет милијарди евра. Истовремено, према речима Министарства финансија, Белгија није донела одлуке за одмрзавање тих средстава.

Нико не зна количину либијских средстава који су били замрзнути 2011. године. Саркози је рекао да су чак 63 земље учествовале у пљачкању Либије. Само у САД су Голдман Сацхс, Цитигроуп, ЈПМОрган Цхасе и Царлyле Гроуп замрзли 34 милијарде долара, преноси АП.

Новац је стављен у депозите, уложене у акције и доносио је профит, али је ипак нестао. 2016. године је Савет безбедности УН-а одбио захтев Либије да пусти ову земљу да управља замрзнутим рачунима и средствима. Највероватније, нема шта да се одмрзне.

Зашто се Саркози суочава са затвором

Случајност или не, одмах након цурења из Ле Виф-а, Саркози је затворен и оптужен да је добио 50 милиона евра од либијског лидера за илегално финансирање његове кампање 2007. године.

Чини се да је бивши председник био угрожен бројним истрагама, његова политичка каријера је завршена, а суђење против њега може само узроковати штету угледу Француске. Зашто би француске власти желеле да га стрпају у затвор са одређеним трајањем и до десет година? Шта ако је Саркози, с обзиром на материјалне тешкоће његове “републиканске“ странке (изгубио је и председничке и парламентарне изборе), одлучио да узме део колача из замрзнутих либијских средстава?

Хапшење Саркозија је јасно показало да он не треба да отвара уста за тај колач. Поред тога, председнику Макрону је врло примамљиво да Саркозија учини одговорним и за колапс Либије, и прилив избеглица у Европу. Ипак, зашто би Саркози убио златку коку?

Француска је покренула рат против Либије пре него што су то Велика Британија и САД подржале. Разлози за агресију се могу пронаћи у процурелој кореспонденцији Сиднија Блументала и тадашње државне секретарке Хилари Клинтон. Према речима америчких званичника, Гадафијев дугорочни план је био да замени Француску као доминантну силу у западној Африци.

Испоставило се да је Гадафи сачувао 143 тоне злата, и отприлике исту количину сребра које је намеравао да користи за формирање пан-афричке валуде засноване на либијском златном динару. Као што је Блументал написао, план је био да се афричким земљама са француским говорним подручјем пружи алтернатива ЦФА францима.

То је био један од фактора који је тадашњег председника Саркозија, погурао ка одлуци да покрене војне операције у Либији. Важно је напоменути, ЦФА франак је везан за француски франак.

Наравно, Саркози није могао изгубити такву полугу контроле бивших колонија. Највероватније је разговарао о замрзнутим либијским средствима са својим савезницима. Западне земље су тако добиле скоро 60 милијарди долара и контролу над либијским нафтним депозитима.

Гадафијеве лекије за Русију

Постоји неколико лекција које Русија треба да научи из ове приче.

Прва лекција је за председника. Гадафи је био демонизован много пре него што га је Запад уништио, и опљачкао либијско богатство. Каква је била потреба да “Пан Америцан” Боинг експлодира над Шкотском?

Која је поента да још један Боинг експлодира над Донбасом? У оба случаја, председник је био оптужен за злочин. Сви високопрофилни терористички напади које је Запад приписивао Гадафију никада нису доказани, иако је платио великодушне накнаде жртвама како би избегао санкције. Тако се Запад сада понаша са руским председником.

Друга лекција је за народ. Шта је Либијцима било потребно, ако су њихови приходи током Гадафијевог периода, били два пута већи него код већине Руса? Они су желели оно чему су руски либерали тежили до недавно – да сруше “диктатора“ и све остало пошаљу дођавола.

Трећа лекција је за све оне који “чувају новац“. Не треба чувати новац у западним банкама, без обзира на то да ли је то новац приватних инвеститора или националних резерви. Запад неће оклевати да замрзне та средства без обзира на све врсте међународних норми.

KOMENTARI4 коментара

  1. Velika Metla says:

    Шта нама ово говори? Говори нам то да се остали свет МОРА ујединити и уништити запад! Запад је зло каквог нема у универзуму!

  2. Velika Metla says:

    И Русија има удела у страдању гадафија и то доста! Дозволили,сагласили,су да наци-чемерика блокира небо изнад Либије,па ни оно мало авиона које је Либија имала нису могли летети! Свет се осрамотио по ко зна који пут,по питању Либије!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u