Заводљива игра духа

Заводљива игра духа

6 фебруара 2019

ПРЕМИЈЕРОМ филма “Зашто смо креативни?” у режији Хермана Васкеа, у Комбанк дворани отворен је фестивал документарног филма “ДОК #1”. Пројекат на којем је Васке радио током 30 година објединио је одговоре многобројних светских уметника, филозофа и умова данашњице на ово питање.

У првим минутама приказан је део интервјуа са музичарем Дејвидом Боувијем из 1995, којем се аутор током филма враћао више пута. Суштину своје креативности Боуви је свео на закључак “Ја сам оно што јесам. Не бојим се бити другачији”. За њега је креативност интелектуално поље за авантуру, те она може бити игра или рат, или хибрид та два.

Занимљиво је да су уметница Марина Абрамовић, режисер Емир Кустурица и словеначки филозоф Славој Жижек једни од ретких учесника са ових простора.

– Мајка ми је била веома строга. Нисам знала да јој је неко јавио да њена ћерка виси гола на зиду галерије. Покушала ме је погодити тешком стакленом пепељаром у главу. Размишљала сам о томе да се не померим, али ипак јесам и пепељара је разбила стаклена врата. Мислим да никад не бих могла радити ово што сада чиним да нисам одгајана на тај начин, јер потребни су огромна самоконтрола, идеја сврхе и самопожртвовање – закључила је Марина Абрамовић.

Снимак Мећавника завејаног снегом прати глас Емира Кустурице, који објашњава да је филмски редитељ постао захваљујући родитељима и својој радозналости:

– Када се осврнем на личну биографију, схватам да сам се уклопио у свет уметности као новајлија који открива њену лепоту.

Васке је делимично груписао интервјуе по природи одговора, па тако обједињује оне који своју инспирацију налазе у сексу, оне за које је креативност политички чин или оне за које је дар од Бога.

Током филма нижу се одговори “радозналост је највећа моћ”, “то је контролисани хаос, као торнадо у соби”, “покретач је страх од смрти”, “уметност постаје релевантна ако је провокативна”, “имагинација је исто што и бог”, “једини носилац промене је култура”…

– Креативност је нужна за добар научни рад. Иначе само понављате старе излизане формуле. Много је боље путовати на крилима наде него стићи на одредиште – био је одговор научника Стивена Хокинга.

Аутор “Игре престола” Џорџ Р. Р. Мартин наводи Јунгове теорије о креативној и логичној природи леве и десне половине мозга:

– Не знам одакле долази моја креативност. И бојим се да једног дана неће више доћи, да ће муза утихнути или да лева хемисфера неће више разговорати са десном. Онда ћу заћутати.

ДИЛЕМА СТОНОГЕ

ЈЕДАН од интервјуисаних, аустријски редитељ Михаел Ханеке, каже да стоногу никад не треба питати зашто хода, јер се онда саплете и падне на главу:

– То је добра аналогија. Познат је пример Густава Малера, који је тражио од Фројда да га анализира, што је овај одбио уз образложење да ће композитор изгубити креативност.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u