ЗАВРШЕН САСТАНАК ПУТИНА И ЕРДОГАНА: Ево шта је договорено

ZAVRŠEN SASTANAK PUTINA I ERDOGANA: Evo šta je dogovoreno

5 marta 2020

Posle šest sati razgovora, u Moskvi je završen sastanak predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana. Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom.

„Usaglasili smo zajednički dokument, a njegov sadržaj izneće ministri spoljnih poslova. U njemu su izložena rešenja do kojih smo došli tokom šestočasovnih razgovora“, rekao je Putin na koneferenciji za novinare.„Nadam se da će dogovori poslužiti kao dobra osnova za prekid borbenih dejstava u zoni deeskalacijeu Idlibu i da će doprineti tome da prestanu stradanja civila, da se stvore uslovi za nastavak mirovnogh procesa u Siriji među zaraćenim stranam“, rekao je Putin.

Putin je posle sastanka rekao da su teroristi u Idlibu dramatično pojačali aktivnosti od početka godine i da su redovno napadali kako pozicije sirijskih vladinih snaga, tako i civilna naselja.

Kako je rekao, od početka godine bilo je 15 napada na bazu Hmejmim. Turska strana je o tome bila informisana u realnom vremenu, rekao je on.

Ruski predsednik je rekao da su teroristi „faktički uspeli da izazovu ponovna borbena dejstva“.

„Gubitaka ima, nažalost, i među turskim vojnicima. S tim u vezi sam izrazio sam saučešće predsedniku Erdoganu, znam da on veoma pati zbog toga, a takođe i rodbini poginulih i čitavom turskom narodu“, rekao je Putin.

On je objasnio da se Rusija i Turska ne slažu uvek oko svega što se događa u Siriji, ali da su dve strane uvek u kritičnim momentima našle zajedničku tačku.

„Nismo uvek saglasni sa našim turskim partnerima u ocenama onoga što se dešava u Siriji. Ali svaki put, u kritičnom momentu, oslanjajući se na visoki nivo bilateralnih odnosa, do sada smo uspevali da nađemo zajedničku tačku u vezi sa spornim pitanjima i da dođemo do prihatljivih rešenja“, rekao je šef ruske države.

Prema Putinovim rečima, Rusija i Turska su uverene da se ne sme oslabiti borba protiv terorista.

On je dodao i da je njihovom susretu prethodio ozbiljan rad nekoliko međuvladinih konsultacija sa akcentom na krizu u Idlibu.

„Polazimo od principa očuvanja suvereniteta i teritorijalne colovitosti Sirije. Uvereni smo da se ne sme dopustiti slabljenje borbe protiv međunarodnog terorizma“, istakao je Putin.

Zahvalio je Erdoganu što je došao na susret u Moskvu i ocenio da su razgovori završeni pozitivnim ishodom.

Ruski predsednik je rekao i da su dve strane potvrdile da su zainteresovane za nastavak saradnje u okviru formata iz Astane.

„Upravo proces iz Astane je svojevremeno dao ozbiljan impuls u kontekstu normalizacije situacije u Siriji“, naveo je on.

Sastanak je organizovan pošto je u sirijskoj provinciji Idlib došlo do esklacije situacije.

Predsednici su prvo razgovarali u četiri oka tri sata, a potom su im se pridružile delegacije.

KOMENTARI12 komentara

 1. Slobodanka says:

  Dogovor sadrži 3 osnovne tačke: 1. Prekid vatre koji počinje u ponoć izmedju 05 i 06 marta; 2. Rusija i Turska napraviće bezbednosni koridor duž trase puta M4 u širini od 6 km severno i južno od tog puta; 3. Zajedničke patrole Rusije i Turske krenuće počev od 15 marta duž puta M4 koji povezuje Latakiju i Alep. ... Put M5 Hama Alepo (jug-sever) ne pominju, a on je inače u rukama snaga SAA i već je bilo pokušaja da ruske patrole održavaju taj put. To znači da nije prošao Erdoganov pre ovog sastanka više objavljivani zahtev da se snage SAA vrate na položaje u skladu dogovorene zone deeskalacije iz septembra 2018 godine. Zatim 6 km južno od puta M4 trenutno se nalaze teroristi-pobunjenici i to ponegde čak i 15 km južno od tog puta. Ne verujem da će oni biti mirni, tojest sumnjam da će praviti nove provokacije.

  • Slobodanka says:

   Put M4 (Latakija ka Alepu) se pruža poprečno (zapad istok) u odnosu na put M5 i spaja se sa putem M5 kod mesta Saraqib, a taj gradić i ključni saobraćajni čvor snage SAA uspele su da vrate pod svoju kontrolu dva ili tri dana pre ovog dogovora. ... Ako teroristi u južnom delu Idliba (južno od puta M4) budu ponovo pravili probleme pretpostavljam da onda uslediće nove aktivnosti snaga SAA. Takodje nije sigurno kako će se teroristi ponašati u delu Idliba zapadno od puta M5 (Hama-Alepo). Nema ni slova o tome da vojska Turske napušta Idlib što će samo hrabriti nove provokacije. Da li će i sa te zapadne strane (iz grada Idlib, zatim Sarmin, Biniš, Taftanaz, Al Atarib itd.) praviti nove teške provokacije gadjajući vozila na putu M5? Biće besni zato što uski deo zapadno od puta M5 i sam put M5 pripada Siriji i Asadovim snagama. Po svoj prilici biće "Jovo-nanovo", ali na značajno smanjenoj teritoriji idlibske zone. Bar da sada bude vremena da se snage SAA malo odmore i da se još bolje pripreme za sledeću rundu.

   • Miki says:

    Ono što je ključno za Siriju ( Asada ) je to da su putevi prohodni i to je bio dogovor da Turci odrade još do kraja prošle godine (2019) . Turcima je ovo Rusija stavila do znanja uništivsi im na 10_ine tehnike i preko 50 vojnika i primoravsi Erdogana da ide opet ( kao 2015 u Sociju) kod Putina i moli za časno izvlačenje iz rata . Drugo bitno ( ili prvo ) , NEDELJIVOST I CELOVITOST Sirije , sto znaci da ce Turci MORATI Da izadju iz Sirije , verovatno ne odmah ( zbog terorista i unutarpoliticke situacije zbog izbora u Turskoj ) , ali MORAT ĆE . I oko poštovanja dogovora , zamenjujes teze , ovde su teroristi Turci , tako da ako ne budu poštovali dogovore ( izmedju ostalog i razoružanje al kaide i mudžahedina), proci ce još gore nego pre par dana .

  • Miki says:

   Ono što je ključno za Siriju ( Asada ) je to da su putevi prohodni i to je bio dogovor da Turci odrade još do kraja prošle godine (2019) . Turcima je ovo Rusija stavila do znanja uništivsi im na 10_ine tehnike i preko 50 vojnika i primoravsi Erdogana da ide opet ( kao 2015 u Sociju) kod Putina i moli za časno izvlačenje iz rata . Drugo bitno ( ili prvo ) , NEDELJIVOST I CELOVITOST Sirije , sto znaci da ce Turci MORATI Da izadju iz Sirije , verovatno ne odmah ( zbog terorista i unutarpoliticke situacije zbog izbora u Turskoj ) , ali MORAT ĆE . I oko poštovanja dogovora , zamenjujes teze , ovde su teroristi Turci , tako da ako ne budu poštovali dogovore ( izmedju ostalog i razoružanje al kaide i mudžahedina), proci ce još gore nego pre par dana .

   • Slobodanka says:

    Sirija je tokom ove zimske ofanzive otkinula za sebe oko 1900 km2 od Idlibske zone, to je sve uglavnom uz put M5 s tim da na severoistoku zone severno od grada Alepa preuzeli su još i Anadanski put sa okolinom. Sada trenutno ostaje oko 4000 km2 koju pokrivaju teroristi i Turska. Erdogan je iz Turske najvažniji član "Mulimanskog bratstva", a njih ima u Egiptu, Palestini, Libiji, i u drugim zemljama regiona. Muslimanska braća nemaju političkog morala, ni društvenog ni religioznog. Oni se drže samo nasilja, konstantnog laganja, i veoma su prevrtljivi zavisno od situacije. Evo vidimo kako se u ovoj situaciji brzo preokrenuo Erdogan, ali silom prilika naniže. Hteo je puno, ali kako to nije išlo, morao je u sada u Moskvi da naglo i puno popusti. Imaće problem kako da takve skokove objasni svojima u Turskoj. Za ovih nekoliko nedelja Turska je ubacila oko 7.000 turskih vojnika u idlibsku zonu, plus tenkovi i druga borbena vozila, itd. Ali izgubili su puno dronova, od najsavremnijih Anki turske proizvodnje preostala su im samo 2 komada. I za nekoliko dana poginulo je oko 60 turskih vojnika. Nakon pogibije turskih vojnika u Idlibu Erdoganovoj stranki u Turskoj opala je popularnost za oko 7-8 posto, a njegove vojne operacije u Idlibu trenutno podržava samo jedna trećina Turaka. ... Nakon ovog dogovora, a da bi preuzeli ceo Idlib verovatno će se dogoditi još 2 ili 3 veće ofanzive SAA. To znači biće još 2 ili 3 dogovora poput ovog, a sveukupno trajaće to otprilike do kraja leta. U sledećoj rundi Asad će odrezati još jedan komad, pretpostavljam put M4 i sve južno od tog puta.

   • Slobodanka says:

    Po pitanju budućnosti tački iz ovog dogovora jasno je da je sve to nesigurno. Ustupci koje je sada napravio Erdogan su očigledni, a trenutno morao je da ih napravi radi očuvanja medjusobnih odnosa sa Rusijom i Iranom. Medjutim unutrašnja previranja i pritisci u Turskoj najverovatnije guraće Erdogana u novu ratnu avanturu i u novo prekidanje dogovora. Takodje novu avanturu sa ciljem da poprave trenutni loš rezultat izazvaće i nezadovoljni teroristi u Idlibu. U pretpostavljenoj novoj reprizi Erdogan će staviti Tursku u još gore uslove i po pitanju odnosa sa Rusijom i Iranom i po pitanju unutrašnje stabilnosti njegove vlasti i zemlje Turske.

  • Miki says:

   Putin : " Polazimo od principa suvereniteta i teritorijalne celovitosti Sirije ... " , NAJBITNIJE na čemu Rusija insistira , a sa čime mora Turčin da se slozi ( verovatno nevoljno) i što je dokaz da će MORATI da izadjizadju iz Sirije

   • persida says:

    Samo sto nisu.

 2. Slobodanka says:

  Tek na terenu ima šta da se vidi na današnji dan, i u vreme ovog sastanka i posle njega. Ruska avijacija i Asadova artiljerija izgadjaše sva značajnija mesta južno od puta M4. Ako u narednim danima ovako nastave pa dok naprave taj bezbednosni koridor 6 km severno i južno od puta M4, a koji treba da počne da funkcioniše 15. marta, teroristi južno od tog puta neće imati kud nego da beže severno od tog puta. Teroristima se piše - slovo iže ali sirca sve niže i niže, tj. biće im sve manja parohija (=teritorija).

 3. Slobodanka says:

  Ah, da. Prekid vatre počinje noćas u ponoć, najverovatnije iskoristiće vreme do ponoći da nalemaju bandu još malčice.

  • persida says:

   Slobodanka, leci se devojko, makar i u Latakiji.

 4. M says:

  Ja ne vjerujem ni da će Turska,a ni USA,mirno i dragovoljno izići iz Sirije,odnosno zona svojih interesa u Siriji!Neće ih Putin-Rusija uplašiti i riječima istjerati!Morati će to učiniti silom!I to ne malom silom kako misle i nadaju se,nego Velikom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *