ЖЕСТОК СУКОБ АМЕРА И РУСА У СИРИЈИ: Оклопњацима ударили на руског „тигра“ (ВИДЕО)

ŽESTOK SUKOB AMERA I RUSA U SIRIJI: Oklopnjacima udarili na ruskog „tigra“ (VIDEO)

20 februara 2020

Ruski mediji objavili su video na kome je zabeležen incident ruske i američke vojske na putevima grada Kamišli u Siriji.

Snimak je zabeležen iz vozila koje sustiže kolonu ruskih vozila, među kojima je i oklopno vozilo „Tigar“. Ispred njih su dva oklopna vozila američke vojske, a na jednom od njih je istaknuta zastava SAD. Kolona se kreće veoma sporo, i u jednom momentu rusko vozilo „Tigar“ pokušava da prestigne američko.

Međutim, vozilo vojske SAD mu blokira prolaz i izgurava rusko vozilo u polje. Nakon toga se oba automobila zaustavljaju, a snimak se prekida.

Centralna komanda SAD odbila je da komentariše događaj.

„Mogu da kažem da nastavljamo tesnu saradnju sa ruskom vojskom kada je reč o sprečavanju sukoba. To je u osnovi efikasno za deeskalaciju napetosti“, rekao je portparol Centralne komande Vilijam Urban.

Iz Ministarstva odbrane Rusije se za sada niko nije oglasio.

Rat u Siriji

Građanski sukob u Siriji traje od 2011. godine. 2014. godine počela je vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država i njenih saveznika koji svoje operacije protiv IS regionu sprovode bez poziva Damaska i odobrenja Ujedinjenih nacija. Vašington podržava tzv. umerenu opoziciju i zalaže se za smenu vlasti u Siriji. Rusija, sa svoje strane, na poziv lidera države Bašara Asada, od 2015. godine sprovodi vojnu operaciju u bliskoj saradnji sa vladinim trupama. Moskva je 2017. objavila o porazu ID i početku povlačenja svojih jedinica sa teritorije Sirije.

Krajem 2017. godine objavljena je pobeda nad terorističkom grupom ID u Siriji i Iraku. U nekim delovima zemlje nastavlja se čišćenje terorista. Trenutno su u prvom planu političko rešavanje krize, obnova Sirije i povratak izbeglica.

(Sputnjik)

KOMENTARI



3 komentara

  1. M says:

    A jel rusko vozilo upalilo žmigavac i propisno pretjecalo?!?Ako jest i ima dokaza za to,neka prijavi prekršaj saobraćajnoj policiji Sirije,tj.legalno izabranoj vladi!A ruski šofer i putnici nek viču da ih boli vrat i nek traže odštetu!Red se mora znati!

  2. Jevrem says:

    A gde je video iz naslova....sramota...na prevaru do broja poseta....

  3. Gardista says:

    Pa sta je ovde cudno, pogledajte druge klipove. Pa rusi ovako normalno voze, to je kod njih svakodnevnica. Posle izadju na pesnicenje 5min i kad se umore...ajmo dalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *