ЖЕСТОКА ПОДЕЛА СРБИЈЕ: И НА КОКТЕЛУ У ЧАСТ ПРИНЧЕВСКОГ ПАРА у Народној скупштини све сама „друга Србија“!

ЖЕСТОКА ПОДЕЛА СРБИЈЕ: И НА КОКТЕЛУ У ЧАСТ ПРИНЧЕВСКОГ ПАРА у Народној скупштини све сама „друга Србија“!

23 марта 2016

carls-skupstina--(15)_620x0Пише: Милош Кордић

Дошли, били, обилазили и отишли. Лепо дочекани и угошћени, свашта лепог по Србији видели и чули, даривани свагде где су по протоколу боравили и, на крају, лепо испраћени. У већини медија представљени као наши најмилији гости, наши, по казивању оних који о њима, претпостављам, знају много више, осведочени пријатељи, готово највиши представници земље која нам је била савезник у оба светска рата: британски принц Чарлс од Велса и његова супруга Камила, војвоткиња од Корнвола. О њима је реч.

И нема га мајци ко ће да нам нађе једну једину замерку у истицању српског и британског старог, доказаног пријатељства, а посебно, велим, незаборавног савезништва у оба светска рата. А које је, то истицање, дошло до пуног изражаја током ове високе крунске посете.

И све је то у најбољем реду: посета, обиласци, евоцирања пријатељства и савезништва, као и чај у пет. И још много тога другог што смо чули и видели током ове посете – у реду је.

Али нико високог госта, не само наследника круне него и високог официра у британској војсци, не подсети, малко детаљније, код припреме ове балканске турнеје, на бомбардовања Београда. А он се приликом обиласка Калемегдана баш зачудио, пренели су неки медији, кад су му причали о томе колико је пута кроз историју наш главни град био бомбардован. Само, нисам сигуран да му је речено и од кога и када. А у бомбардовању 1944. године, на пример, и не само Београда него и многих градова широм Србије и Црне Горе, учествовали су и бомбардери британског РАФ-а, наши тадашњи савезници. Па да се не прича како му се није смело ни зуцнути о НАТО бомбардовању 1999. године, у чему су опет учествовали и британски авиони. А он се на помен бомбардовања Београда баш био, да поновим, зачудио, изненадио. Док нас је господин Драгољуб Ацковић, члан Крунског савета (овога овде, нашег, а не британског), уверавао, уочи принчевог доласка, како је он изузетно образован итд. Замислите да ја не знам да су у Другом светском рату немачки авиони бомбардовали Велику Британију! Мада… лако је мени – ја нисам принц. Ја сам то морао да знам. Ми смо то неколико пута учили.

И на крају те незаборавне посете уживео сам се, без даха, у онај бескрајно дуг директни, односно „уживо“, како се сада по српски пише и говори, телевизијски пренос (РТС, тј. Медијски јавни сервис у власништву грађана Србије) коктела у згради Народне скупштине Србије. Камера лута по гостима у свечаној сали који стрпљиво чекају, а високи гости никако да стигну. У свему томе било ми је жао коментатора Бојана Бркића и Иване Чкоњевић, који су се из петних жила трудили да безбројним подацима попуне огромну, непланирану рупу у преносу чекања.

Кад сам у почетку преноса видео госте, од којих сам неке одмах препознао, мислио сам да се то одржава у британској амбасади или у неком од луксузних београдских хотела. Али, не! Ипак је то Народна скупштина Србије. Јер кад су гости стигли, дочекала их је председница Народне скупштине Маја Гојковић. Па су гости најпре разгледали пригодну изложбу о храбрим Енглескињама које су учествовале као добровољке у санитету српске војске у Првом светском рату, а затим су отишли на разговор са председницом Скупштине. Ту је, наравно, све време и британски амабасадор Денис Киф. Што му је и службена дужност. А онда фанфаре најављују улазак гостију у свечану салу. Почиње поздрављање гостију са званицама, по краљевском протоколу, тј. са чекањем да гости први пруже своје принчевске руке, а сви су и закопчани, принчевски пар се раздваја – свако одлази на своју страну, следи упознавање, застајкивање, дуги разговори. Најдуже се задржавају, по речима коментатора, код представника медија. А ту су: Роберт Чобан, Љубица Гојгић, Мира Адања Полак, Сузана Трнинић, Бошко Јакшић, Зоран Пановић и многи други – и познати и мени непознати. Што је и нормално. Али ми није у први тренутак било нормално да ту нисам видео прве људе највећих, најзначајнијих и најутицајнијих медија у Србији: Драгана Бујошевића, генералног директора Медијског јавног сервиса, односно Радио-телевизије Србије, Ратка Дмитровића, генералног директора Компаније Новости, Љиље Смајловић, главне и одговорне уреднице Политике… Ни Мирослава Лазанског нисам видео. Можда нису ни позвани. Ко ће га знати. Шта ли је принчевски пар могао чути о слободи медија у Србији – ђаво нека зна. Али… Принц се подуже задржава и код официра, војних аташеа… У сали сам приметио и троје-четворо министара, на челу са потпредседником Владе и министром спољних послова Ивицом Дачићем. Председника Владе Александра Вучића такође нисам видео. Уосталом, као ни председника Србије Томислава Николића. Можда ни они нису позвани…  И видео сам Владимирира Јанковића, бившег амбасадора Србије у Лондону, принцезу Катарину Карађорђевић, њихову блиску рођаку, музичара Горана Бреговића, нешто народних посланика, глумца Лазара Ристовског, сликара Цилета Маринковић… Али су зато представници невладиних организација (Соњу Бисерко одмах сам препознао) били најбројнији. И заштитници су били примећени…

Па ми је прострујало кроз главу: ту су сви који безрезервно подржавају пут Србије ка Европској унији, НАТО-у, Сједињеним Америчким Државама, Великој Британији… И они су ту који су против приближавања Русији… Другим речима, ту је искључиво „друга Србија“, како их у Србији зову… И тако даље.

Не знам ко је правио попис званица, али ми се чини: или су то радили у британској амбасади или у некој од невладиних организација у Београду. Друге нема. А очигледно је да је и овај догађај неко искористио да продубљује поделе у Србији. Морално-политички „неподобних“ у Народној скупштини Србије то вече није било.

Али је зато говор принца Чарлса био да га ниједан високи руководилац социјалистичке Југославије не би одбио да прочита: толико речи о помирењу, толико речи о томе да опет будемо као једно, толико историјских личности (од сваке државе понеко, па тако ни мајка Тереза није заборављена; уосталом да Велика Британија није запела, на штету Србије, наравно, ни државе Албаније не би било), толико речи о томе да се окренемо будућности а да своју прошлост пустимо у прошлост, па поново о српском и британском пријатељству, о ратном савезништву… Али ни речи о њиховом бомбардовању наших градова. Ни речи извињења. Ни помена о нашим жртвама.

А да су високи гости, кад су већ обилазили Калемегдан, да су само стручак цвећа код споменика Милици Ракић… Да су бар ту на тренутак застали.

Можда и би да им је неко рекао, да се неко заложио да се и тај детаљ унесе у протокол.

Мада не верујем да би се неко и усудио да тако нешто и покуша. Јер ми се стидимо својих жртава. А они се поносе својим злочинима. Па докле!?

Да: дошли, били, обилазили, даривани и отишли.

И срећан им пут.

(Интермагазин)

KOMENTARI11 коментара

 1. Ruske Zakone sto pre says:

  Kao sto je to i Rusija uradila, Zakonom zabraniti sve zapadno finansirane informativne kuce i NVO jer po nalogu zapada rade protiv interesa nase drzave i naroda. Sto pre!

 2. UROS says:

  ОД БОТА, ДО МИНИСТРА: Небојша Стефановић био Вучићев бот 2005. године (ВИДЕО) Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић био је 2005. године један обични бот Александра Вучића. Емисија “Утиска недеље” из 2005. године открила нам је да је Александар Вучић и те године имао своје ботове! Наиме, актуелни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић укључио се 2005. године у емисију “Утисак недеље” као члан Српске радикалне странке како би пружио подршку Александру Вучићу у трци за градоначелничко место у Београду. Министар се уредно представио као Небојша и рекао да ће Александар Вучић сигурно бити градоначелник Београда. Просто је невероватно колико Вучић не може да се отараси метода обмањивања грађана. Вучић исте технике обмањивања примењује и данас! https://www.youtube.com/watch?v=Pl2tgfYJD8g

 3. vla says:

  Za zakone protiv legalnog rada stranih agentura unutar Srbije imamo mali problemcic: kompletna vlada je strana agentura.

 4. Sanitarna inspekcija says:

  @ vla Ipak, ustase spijune isprasiti govnjivom metlom najpre. Od njih zapoceti i dezinsekciju i deratizaciju.

 5. SRBIN says:

  ЗАКЛЕТВА СРБИНА КОСОВО ЈЕ МОЈА МАЈКА, МОЈЕ ПОРЕКЛО ЈЕ НА КОСОВУ, МОЈИ ПРЕЦИ СУ СА КОСОВА, МОЈА ИСТОРИЈА ЈЕ НА КОСОВУ, МОJ СРПСКИ НАРОД РОЂЕН ЈЕ НА КОСОВУ, МОЈА СРБИЈА НАСТАЛА JE НА КОСОВУ. БЕЗ КОСОВА НЕМАМ МАЈКУ, БЕЗ КОСОВА НЕМАМО ПОРЕКЛО, БЕЗ КОСОВА НЕМАМ ПРЕТКЕ, БЕЗ КОСОВА НЕМАМ ИСТОРИЈУ, БЕЗ КОСОВА НЕ ПОСТОЈИ МОЈ СРПСКИ НАРОД, БЕЗ КОСОВА НЕ ПОСТОЈИ МОЈА СРБИЈА, БЕЗ КОСОВА И ЈА НЕ ПОСТОЈИМ. НАРОДЕ СРПСКИ, БРАЋО И СЕСТРЕ, ЗАКЛИЊЕМ СЕ ПРЕД БОГОМ, ПОБЕДИЋУ ИЛИ ЧАСНО ПОГИНУТИ, ЗА МОЈУ ЧАСТ, ЗА МОЈЕ ПОРЕКЛО, ЗА МОЈУ ПОРОДИЦУ, ЗА МОЈУ СРБИЈУ! С ВЕРОМ У БОГА, ЗА КРСТ ЧАСНИ, И МАЈКУ СРБИЈУ! ЖИВЕЛА СРБИЈА! – ЖИВЕЛА!!!!! КО СМО МИ? – СРБИЈА!!!!!!!! КО СМО МИ? – СРБИЈА!!!!!!!! КО СМО МИ? – СРБИЈА!!!!!!!! СССС _________________________ THE OATH OF SERBIAN KOSOVO IS MY MOTHER, MY ORIGIN IS FROM KOSOVO, MY ANCESTORS ARE FROM KOSOVO, MY HISTORY IS FROM KOSOVO, MY SERBIAN PEOPLE IS BORN IN KOSOVO, MY SERBIA WAS BORN IN KOSOVO. WITHOUT KOSOVO I HAVE NO MOTHER, WITHOUT KOSOVO WE HAVE NO ORIGIN, WITHOUT KOSOVO I HAVE NO ANCESTORS, WITHOUT KOSOVO I HAVE NO HISTORY, WITHOUT KOSOVO MY SERBIAN PEOPLE DOES NOT EXIST, WITHOUT KOSOVO MY SERBIA DOES NOT EXIST, WITHOUT KOSOVO I DON’T EXIST EITHER. MY SERBIAN PEOPLE, BROTHERS AND SISTERS, I SWEAR BEFORE GOD, I SHALL WIN OR DIE HONORABLY, FOR MY HONOR, FOR MY ORIGIN, FOR MY FAMILY, FOR MY SERBIA! WITH FAITH IN GOD, FOR THE PROUD (HOLY) CROSS, AND MOTHER SERBIA! LONG LIVE SERBIA! – HAIL!!!!! WHO ARE WE? – SERBIA!!!!!!!! WHO ARE WE? – SERBIA!!!!!!!! WHO ARE WE? – SERBIA!!!!!!!! CCCC

 6. bane says:

  Britanci su veliki prijatelji Srba.Tokom rata su nam čuvali naše parazite tj. kralja i njegovu familiju.

 7. don says:

  Bane,ako su cuvali nekoga bar su cuvali jednog kralja kako si napisao ,,parazita'' i tu jednu familiju.Koliko sad ima ,,kraljeva i familija''?Mnogo vise i svuda.I sta ciniti sada?Sada su ti koji su na vlasti,.Carski bogati''i ne mozemo im nista.Svuda su.

 8. N. says:

  Bane je očigledno klasično komunističko kopile koje odobrava abortuse, onanisanje i orgije pre braka. A tim razvratnim ustima će mu žena ljubiti decu... Pljunuli ste na sopstvenu krunu, krečili rođene crkve. Klicali smrtnom čoveku kao samom Bogu. Dok su se Mađari i Česi protivili boljševicima vi ste brali kitice cveća bravaru iz Zagorja. Sve što trpite - zaslužili ste.

 9. SRBIN says:

  „Част Отаџбине” тражи раскид свих споразума са НАТО и његово истеривање из Србије „Част Отаџбине” тражи раскид свих споразума са НАТО и његово истеривање из Србије http://fakti.org/serbian-point/cast-otadzbine-trazi-raskid-svih-sporazuma-sa-nato-i-njegovo-isterivanje-iz-srbije

 10. OD BOTA, DO MINISTRA says:

  ОД БОТА, ДО МИНИСТРА: Небојша Стефановић био Вучићев бот 2005. године Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић био је 2005. године један обични бот Александра Вучића. Емисија “Утиска недеље” из 2005. године открила нам је да је Александар Вучић и те године имао своје ботове! Наиме, актуелни министар унутрашњих послова Небојша Стефановић укључио се 2005. године у емисију “Утисак недеље” као члан Српске радикалне странке како би пружио подршку Александру Вучићу у трци за градоначелничко место у Београду. Министар се уредно представио као Небојша и рекао да ће Александар Вучић сигурно бити градоначелник Београда. Просто је невероватно колико Вучић не може да се отараси метода обмањивања грађана. Вучић исте технике обмањивања примењује и данас ВИДЕО https://www.youtube.com/watch?v=Pl2tgfYJD8g

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u