Змајева награда Зорану Костићу

Змајева награда Зорану Костићу

18 фебруара 2019

НА свечаној седници поводом 193.годишњице оснивања Матице српске, вечерас у Новом Саду је књижевнику из Бањалуке  Зорану Костићу(71) за збирку „Пулсквамперфекта“ уручена Змајева награда.

Истакавши да му је задовољство и част јер је удостојен овако великим признањем, једном од најзначајнијих у српској поезији, Костић је рекао да међу свим  досадашњим наградама издваја управо ову и то  онолико колико међу српским песницима издваја и Змаја.

 
  – Сматрам га највећим српским песником 19.века јер је поставио темеље неколико поетских жанрова који ће тек у другој половини 20.века бити валоризовани, па ће сатриична поезија добити место какво је заслуживала и у Змајево време – рекао је Костић.
Лауреат је затим објаснио да је своју награђену збирку посветио страдању српског језика и додао да  књижевност настаје у оквирима једног језика и ту су границе.
– Све српске земље обједињене су у овом признањуу. Издавач је једина српска кућа из овакве Црне Горе, каква је данас, где је све српско сведено на минимум и где је све одсрбљено. Ја, као аутор, књигу сам писао у Републици Српској, где живим две деценије,а награду примам у Србији на дан рођења матице српске – казао је Костић.
 Змајева награда  установљена је  1953. године у знак сећања на песника Јована Јовановића Змаја, а поводом 120 година од његовог рођења.Посим дипломе ,награда садржи и новчану награду у висини 2.000 евра.
На свечаности поводом јубилеја Матице српске, њен председник проф. др Драган Станић рекао је да  би оснивачи ове институције данас били поносни на резултате које Матица остварује.У минулој години Матица је објавила рекордан број књига захваљујући значајној финансиској помоћи државе Србије.
ОСАМ ВЕКОВА
На свечаној седници Матице српске, Његово преосвештенство владика бачки Иринеј одржао је беседу о јубилеју – осам векова српске архиепископије. – Црква мора да сачува своју слободу. Њоме не могу да управљају никакви председници држава. Једина глава цркве је Исус Христос, пастирску одговорност носе њени епископи, а поред овога неопходни су истински пастири. Од сваке опасности споља, за цркву су опаснији унутрашњи вукови”, рекао је владика Иринеј.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u