ЗНАЧАЈ КВАЛИТЕТНЕ ВОДЕ ЗА ЉУДСКИ ОРГАНИЗАМ: Природа се побринула за нас

ЗНАЧАЈ КВАЛИТЕТНЕ ВОДЕ ЗА ЉУДСКИ ОРГАНИЗАМ: Природа се побринула за нас

9 јула 2018

ДА БИ организам боље функционисао а здравље било још боље, неопходно је пити довољно воде, али и познавати порекло и састав природних минералних вода. О значају ове најдрагоценије течности за људски организам и правилном одабиру у свакодневној конзумацији, говори докторка Гордана Пековић Перуничић, интерниста-нефролог.* Колико воде нам је дневно потребно и на који начин адекватан унос ове течности утиче на рад целокупног организма?

– Чињеница да вода чини до 2/3 нашег тела указује на то колико је битна. Организам нема способност да чува воду, па је за његово нормално функционисање потребно свакодневно уносити свеже количине. Здрава особа треба да попије између 1,5-2 литре воде дневно, а физички активне особаме и више. Свакодневна хидратација је један од предуслова доброг здравља, а правилан избор воде за пиће повољно утиче на све ћелијске процесе у организму.

Како да препознамо воду доброг квалитета, каква вода је добра за целокупно здравље?

– Квалитет воде за пиће је важан колико и квантитет, односно количина коју унесемо током дана. Поред чистоће и бактериолошке исправности, од изузетне важности је да вода има својства као што су: алкалност, способност оксигенације ћелије и молекуле воде који су груписани око присутних јона. Природна минерална вода чије је порекло артешко је јонизована и има алкалну средину, садржи више кисеоника и делује благотворно на ћелије у организму. Делује антиоксидативно и неутралише слободне радикале који имају негативан и штетан утицај на ткива.

* Које елементе садржи артешка вода и како доприноси побољшању нашег организма?

– Природне артешке минералне воде долазе из артешких бунара са великих дубина, из чисте природе. Проласком кроз чврсте непропусне стене, под притиском избијају из Земљине унутрашњости на површину уз природан процес филтрирања. Због ниског садржаја минералних соли артешке воде изузетно повољно утичу на здравље, тако што делују на метаболичке процесе, функцију дигестивног тракта и ендокриних органа и обезбеђују свакодневне потребе организма за минералима. Њиховим уносом постиже се најбољи баланс минерала у организму и надокнађују електролити који се свакодневно губе. Имају терапеутско дејство код многих хроничних болести, а садрже и оптималну количину флуорида, што погодује правилној изградњи костију и зуба код деце и спречава каријес, а у старости остеопорозу.

* Наведите предност артешке нефилтриране у односу на филтрирану воду.

– Предност је у томе што овакве воде потичу из подземних лежишта и разни токсини, бактерије и кисела киша не могу да продру до њих, па су заштићене од било каквог загађења. Минералне воде које пролазе кроз процес филтрације губе неке од најзначајнијих елемената као што су гвожђе и калцијум, па свакодневни унос таквих вода може неповољно да утиче на функције организма. Изложене су загађивачима који до воде могу стићи из различитих извора. То могу да буду хемијски или индустријски отпад, тешки метали и хемикалије које се користе у запрашивању усева. Иако овакве воде пролазе кроз процес филтрирања који пречишћава воду и осигурава да ниво загађења остане минималан, неке особе могу бити осетљиве на различите токсине из воде, што може да има негативне последице на њихово здравље.

* Постоји ли код нас природна артешка вода? Каква испитивања гарантују њен квалитет?

– У Србији постоји једна таква, артешка вода, која долази са дубине од 605 метара, из 7.000 година старог извора у Бањи Врујци, ВОДАВОДА, која се без икакве прераде пуни директно на извору. Због уравнотеженог минералног састава повољно утиче на здравље организма. Њена идеална пе-ха вредност која је благо алкална помаже у одржавању ацидо-базне равнотеже, што је основ за одвијање свих биолошких реакција. ВОДАВОДА храни ћелију кисеоником, повећава њену виталност и ослобађа је од токсина, па тако доприноси бољем функционисању ћелија, као и стварању неопходне енергије за њихов рад. Све ове особине ВОДАВОДЕ су доказане током детаљног једногодишњег истраживања које је спроведено на Медицинском факултету. Због благотворног дејства које има на људски организам, стручњаци препоручују свакодневну конзумацију ове воде у неограниченим количинама.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u