„Žuta kuća“ daleko od pravde

„Žuta kuća“ daleko od pravde

14 марта 2014

zuta-kuca-498Saslušanje ratnog zločinca Hašima Tačija u sklopu istrage o trgovini organima nestalih Srba na okupiranim teritorijama ne znači i da će on odgovarati za zločine iz izveštaja Dika Martija.

Tači, prema navodima prištinskih medija, izjavu je dao u svojstvu svedoka, a ne osumnjičenog. Iako Euleks, na rečima, tvrdi da neće odustati od utvrđivanja istine, malo ko veruje da će odgovorni za slučaj „Žuta kuća“ biti izvedeni pred lice pravde.

Tačija saslušao je u sredu tužilac specijalne istrage po izveštaju Dika Martija, Džon Klint Vilijamson, koji je zvanično boravio u Prištini. Iako Vilijamson nema mandat da nastupa u ime najavljenog Evropskog tribunala za zločine na okupiranim teritorijama i, procesuiranje odgovornih za trgovinu organima stavlja se u kontekst osnivanja ove ustanove, na čemu insistira EU.

„Vilijamson je odlučan da sprovede nepristrasnu i nezavisnu istragu koja će otkriti istinu o teškim optužbama u izveštaju Saveta Evrope. U zajedničkom je interesu da se to pitanje zauvek reši“, rekao je tužiočev portparol Žoao Sousa.

Da saslušanje Hašima Tačija ne znači mnogo za utvrđivanje istine smatra beogradski advokat i poznavalac prilika u međunarodnom pravosuđu Branislav Tapušković. On naglašava da pred Tribunalom za zločine nad Srbima, čak i ako on bude osnovan, neće nikada odgovarati po komandnoj odgovornosti nijedan od čelnika OVK.

„Tačijevo saslušanje u svojstvu svedoka a ne osumnjičenog dovoljno govori o tome „, kaže Tapušković.

„Senku na ideju o osnivanju novog Tribunala, baca činjenica da se već godinama radi na uklanjanju svedoka i uništavanju svih dokaza o zločinima OVK nad Srbima i nealbancima. Ukoliko ovaj sud i zaživi, on će eventualno suditi samo izvršiocima. Odgovorno tvrdim da nijedan kosovski zvaničnik neće sesti na njegovu optuženičku klupu.“

U prilog svom stavu, naš sagovornik navodi da bi procesuiranje odgovornih komandanata OVK, koji su bez izuzetka danas na visokim položajima na okupiranim teritorijama, značilo preispitivanje odgovornosti NATO i međunarodne zajednice u pokrajini, što se nikada neće dogoditi.

Zahtevi

Vlasti u Prištini grčevito lobiraju protiv osnivanja Evropskog tribunala za zločine OVK. Šiptarski okupatori zalažu se da se suđenja po Vilijamsovim optužnicama održe u Prištini, ali i da se pokrenu istrage o navodnim zločinima Srba protiv Šiptara.

(Novosti)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u