10 чаробних места за које вероватно нисте знали да постоје

10 čarobnih mesta za koje verovatno niste znali da postoje

30 maja 2017

U anketi koju je sproveo sajt Quora, korisnici su diskutovali o fascinantnim, ali manje poznatim turističkim destinacijama na svetu. Predstavljamo neke od njih.

Skrivena plaža, ostrvo Marijeta

Meksička vlada je tokom prvog svetskog rata na ovom mestu isprobavala najefikasnija oružja tadašnjeg vremena. Detonacije su izazvale veliku rupu nad mestom koje se danas naziva ‘plaža ljubavi’. Veruje se ostrvo sadrži veliki broj neeksplodiranih eksplozivnih naprava, pa se ne preporučuje istraživanje po neutabanim stazama.

Popajevo selo, Malta

Selo je sagrađeno za potrebe snimanja filma „Popaj“ iz 1980. godine, ali je kasnije pretvoreno u tematski park.

„Vrata pakla“, Turkmenistan

Reč je o velikoj vatri, slučajno nastaloj kada je grupa geologa naišla na pećinu ispunjenu prirodnim gasom.

Jezero Hilijer, Australija

Naučnici još sa sigurnošću ne znaju šta tačno uzrokuje ružičaste nijanse vode tokom cele godine. Pretpostavlja se da je reč o hemijskoj reakciji koju uzrokuju visok salinitet vode i određene vrste bakterija.

Prirodni bazen Giola, Grčka

Do ovog predivnog prirodnog dragulja dolazi se silaskom niz stenu koja ga okružuje. Svi posetioci biće nagrađeni kupanjem u kristalno čistoj vodi.

Termalni izvori u Rotorui, Novi Zeland

Ovo mesto je poznato po gejzirima, termalnim izvorima i bazenima sa toplim blatom. Nadimak mu je „Grad sumpora“, a posetioci mogu da učestvuju u vodenim sportovima i različitim aktivnostima.

Nacionalni park Lensois Maranjensis u Brazilu

Tokom kišne sezone, pogled na nacionalni park u Maranjau ostavlja bez daha. Tada kiša ispuni prostor između peščanih dina, stvarajući minijaturne lagune sa kristalno čistom vodom. Ovo mesto najbolje je posetiti u julu ili septembru, kada je nivo vode najviši.

Crveno tlo Dončuana, Kina

Zemlja u okolini kineskog grada Sintjana poznata je po svojim jarkim crvenim nijansama. Karakterističnu boju uzrokuju oksidi gvožđa i prirustvo različitih minerala, a biljke koje cvetaju i rastu u toku godine na ovom mestu čine pejzaž još živopisnijim.

Pećina sveti Marsel, Francuska

Otkrila ju je grupa lovaca 1836. godine, a dom je podzemnih prolaza čija dužina iznosi skoro 61.000 metara. Jedan od najspektakularnijih delova pećine svakako su neobične stenovite formacije sa vodenim bazenima.

Mramorne pećine u Čileu

Reč je o jedinstvenoj prirodnoj formaciji koju su isklesali talasi, udaranjem o krečnjačke stene u periodu od 6.000 godina.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Ajaj says:

    Takođe Veliki i mali mokri lug, nastao od postanka sveta. Pozivaju se investitori da mu naprave džakuzi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *