„10 KОРАKА ЗА ОДБРАНУ И ОПОРАВАK РУСИЈЕ!“

„10 KОРАKА ЗА ОДБРАНУ И ОПОРАВАK РУСИЈЕ!“

20 марта 2022

Руски портал „Раша тудеј“ издвојио је десет мера које је Русија предузела након одлука САД и њених савезника да Москви уведу санкције због војне операције у Украјини.

Kазне које су највише уздрмале Русију су оне које се тичу финансија, извоза енергије и девизних резерви. Kремљ је предузео 10 кључних корака за стабилизацију и ублажавање последица економског рата.1. „МИР“ И „СВИФТ“

Kако су све главне руске банке искључене из система СВИФТ, чиме им је онемогућен приступ међународним тржиштима, Русија је пронашла начин да обавља трансакције путем „МИРА“, алтернативног система плаћања. Овај систем омогућава јој да послује са страним банкама и компанијама, а може и да замени „визу“ и „мастеркард“, које су руским клијентима обуставиле међународне трансакције почетком марта.

2. Рубља и инвестиције

Kако би подржали рубљу, која је у односу на остале валуте овог месеца забележила велики пад, руским компанијама које послују са иностранством наложено је да продају 80 одсто своје зараде у страној валути и замене је за рубље. То ће, према очекивањима, стабилизовати националну валуту и охрабрити више инвестиција у Русији уместо да их пресели ван ње.

3. Рубља

Санкције Запада биле су усмерене на руску имовину у еврима и доларима како би Русији онемогућили међународно трговање. Међутим, Москва је успоставила трговинске механизме како би омогућила плаћања у националној валути са страним партнерима. Русија и Kина већ неко време имају систем плаћања у рубљама и јуанима, док је Турска раније овог месеца изразила спремност да тргује у руској валути. Такође, шема плаћања у рубљама и индијским рупијама најављена је за потребе извоза руске нафте у Индију, која је до сада само три одсто укупног увоза нафте куповала од Руса.

4. Житарице

Русија је привремено забранила извоз житарица у земље Евроазијске економске уније. Ограничења се односе на пошиљке ка бившим совјетским државама које деле слободну царинску зону са Русијом. То су Јерменија, Белорусија, Kазахстан и Kиргистан. Циљ је да домаће тржиште хране буде добро опскрбљено и да се спречи скок цена.

5. Kамате

Будући да је готово половина девизних резерви земље замрзнута и недоступна за подршку ослабљеној рубљи, руска централна банка је хитно подигла кључну каматну стопу са 9,5 на рекордних 20 одсто годишње. На овај корак одлучили су се како би се надокнадио повећани ризик од девалвације и инфлације. Донете су и додатне мере за подршку кредитним институцијама и препоруке банкама да не наплаћују камате и пенале на кредите, као и да допусте реструктурирање плаћања.

6. Дуг

Русија је одобрила две исплате власницима обвезница у износу од 117 милиона долара. Новац стиже са државних рачуна који су блокирани у иностранству. Сада је на САД и њиховим савезницима да одобре пренос. А ако то не ураде, руска влада је наредила да се дуг плати у рубљама по званичном курсу централне банке у тренутку преноса. Западне институције инсистирају на томе да ће Русија, ако не плати дуг у валути издавања, бити суочена са првим неиспуњавањем обавеза у сто година.

7. Плате

Путин је у среду одобрио нове мере подршке грађанима. Фокус ће бити на заштити породица са децом и старијих особа. Он је најавио и да ће одлука о повећању минималне зараде, плата у јавном сектору и социјалних накнада, укључујући пензије, бити донета у наредних неколико дана.

8. Предузетници

Руска влада одобрила је Нацрт плана за подршку малим и средњим предузећима. Локалним властима је наложено да организацијама, предузетницима и самозапосленим грађанима обезбеде мере подршке укључујући субвенције и кредите.

9. Домаће тржиште

Путин је позвао извознике да не смањују производњу као одговор на санкције, већ да опскрбљују домаће тржиште. Овим путем спречиће се пораст цена у земљи, укључујући бензин, дизел, метале и другу извозну робу.

10. Странци

Суочене са притиском санкција, бројне компаније су објавиле да се привремено повлаче из Русије – ИKЕА, „Мајкрософт“, „Фолксваген“, „Епл“, „Шел“, „Мекдоналдс“, Х&М и друге. Kако би пронашли начина да ове фирме остану да послују у земљи дати су предлози да се оне национализују. Међутим, Путин је у среду рекао да ће Русија поштовати приватно власништво страних компанија. А раније је и подржао предлог да се уведе екстерни менаџмент, како би стране фирме могле да воде партнери у Русији. Министарство привреде припрема Предлог закона којим ће се регулисати овај поступак.

(РТ)

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u