10 NAJVEĆIH IZGUBLJENIH BLAGA: Faberžeova jaja, Herihor…

10 NAJVEĆIH IZGUBLJENIH BLAGA: Faberžeova jaja, Herihor…

10 decembra 2013

1069-400x400-faberge-eggNeka su blaga opljačkana i nestala, neka niko nikad nije video, o nekima se zna gotovo sve osim lokacije.

Tokom vekova nastale su mnoge legende o izgubljenom blagu, od El Dorada preko blaga pirata do nacističkog zlata, a da o potopljenim brodovima ne govorimo. Svakih par meseci neko pusti glas da je pronašao nešto, ali glasine ubrzo zamru.

O mnogim izgubljenim gomilama dragocenosti nastale su razne teorije zavera, a evo jedne dobre liste deset izgubljenih blaga koja bi, kad bi se pronašla, promijenila mnoge sudbine.

10. Jantarna soba – Ogromna soba u Katarininoj palati u St. Petersburgu bila je cela obložena dekoracijama od jantara i zlata. Neprocenjivo vredna soba nestala je tokom Drugog svetskog rata, restaurirana je 2003.

9. Rupa s blagom na otoku Oak – preko 200 godina u čudnovatoj rupi koja se stalno sama urušava pod plimom traži se blago pirata i Templara … pronađeno je svašta, ali blago još ne.

8. Blago na bakrenom svitku –  jedan od svitaka s Mrtvog mora koji ne govori o Isusu i nije od paprirusa – detaljan opis raznih mesta na kojima je blago, neki kažu da je to zapravo karta koja vodi do Zavetnog kovčega, ali još se nije javio srećni pronalazač.

7. Fosil pekinškog čoveka – pola miliona godina star kostur koji je mogao odgovoriti na razna pitanja o evoluciji čoveka, nestao prilikom krijumčarenja iz Kine početkom Drugog svetskog rata.

6. Krugerovi milioni – peti predsednik JAR Paul Kruger zakopao je tone zlata tokom Burskih ratova protiv Britanaca krajem 19. veka, tadašnja vrednost bila je oko 30 miliona funti … danas je to neprocenjivo

5. Yamashitino zlato – malajski Tigar Tomoyuki Yamashita, japanski general opljačkao je celu jugoistočnu Aziju, a zlato je zakopao u tunelima na Filipinima.

4. Faberžeova jaja – osam od ukupno 50 jaja koja je napravio draguljar Faberge nestala su tokom revolucije u Rusiji 1917. … svako je tada vredelo 30 miliona dolara

3. Paititi – legendarni izgubljeni grad Inka u kojem su sakrili zlato od španskih konkvistadora. Vrednost – otprilike možete kupiti celu Kinu, Japan i SAD, a ostatak sveta će doći sam

2. Nestalo blago faraona – Herihor, general faraonske vojske i visoki sveštenik Amona u hramu u Tebi navodno je sva blaga faraonskih grobnica preneo u svoju … koja još nije otkrivena

1. Blago iz Lime – tokom 1823. iz peruanskog glavnog grada Lime poslati su brodovi s blagom prema Španiji, nikad nisu stigli na cilj, a blago je navodno zakopano na Kokosovom ostrvu .. koji je naravno ceo prekopan, ali …

(Metroportal)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *