11 NAJJAČIH ARMIJA SVETA – Ko ima najviše aviona i tenkova, a ko najveći nuklearni arsenal

11 NAJJAČIH ARMIJA SVETA – Ko ima najviše aviona i tenkova, a ko najveći nuklearni arsenal

5 maja 2014

chinese-air-force-j11-hd-wallpapers-planes-photo-air-force432Najnovije istraživanje vojnih snaga svetskih sila donosi nam 11 najmoćnijih armija na svetu.

1. Amerika

Budžet Amerike za vojsku je 612 milijardi dolara. I pored svih rezanja budžeta SAD troše više nego ostalih 10 zemalja zajedno.

Najveća prednost u konvencionalnom naoružanju je zapravo u mornarici. Naime Amerika ima 19 nosača aviona dok ostalih 10 zemalja ima „samo“ 12. Ovo Americi omogućava da svoju vojnu moć širi po celom svetu. Njena snaga leži i u moćnoj i brojnoj avijaciji koja je najveća na svetu. Tu je svakako i velika, dobro obučena ljudska sila a SAD imaju i najveći nuklearni arsenal na svetu.

2. Rusija

Posle nešto više od dve decenije posle raspada SSSR, Ruska vojna sila ponovo raste. Budžet za vojsku se, ako se pogleda u odnosu na 2008. godinu, povećao skoro za trećinu. Očekivani rast u naredne tri godine bi trebalo da bude za 44 odsto veći nego danas. Sadašnji vojni budžet Rusije iznosi 76,6 milijardi dolara.

Rusija trenutno ima 766.000 aktivnih vojnika plus rezervni sastav koji broji 2.485.000 vojnika. Rusija poseduje najveću tenkovsku armadu koja broji 15.500 vozila.

3. Kina

Kina je počela sa nemilosrdnom politikom potrošnje za vojni budžet koja poslednje godine iznosi od 12.2 odsto. Prema zvaničnim podacima Kina ima vojni budžet od 126 milijardi dolara, ali bi nezvanično mogao biti i veći.

Veličina kineske vojske je, pa moglo bi se slobodno reći, zastrašujuće velika. Naime aktivnih vojnika ima 2.285.000 dok rezervne snage broje 2.300.000 ljudi.

Kina je, kako se navodi, veoma uspešna u „krađi“ osetljive i moderne tehnologije poput njihovog skorog „interesovanja“ za F-35.

4. Indija

Za sada Indija troši samo 46 milijardi dolara na izdvajanja za vojsku ali se očekuje povećanje budžeta u skladu sa modernizacijom vojske. Prema dugoročnim procenama do 2020. godine trebalo bi da bude četvrta zemlja po izdvajanjima za vojsku. Za sada je najveća zemlja po uvozu vojne opreme.

Indija poseduje balističke projektile koji mogu da pogode svaku tačku u Pakistanu, i većinu mesta na teritoriji Kine.

5. Velika Britanija

Velika Britanija planira redukovanje oružanih snaga za 20 odsto u periodu između 2010. i 2018. godine, kao i određene rezove u mornarici i avijaciji. Budžet za vojsku iznosi 54 milijardi dolara.

I pored toga Britanija ima velike planove. Oni planiraju da nosač aviona „Kraljica Elizabeta“, čija paluba ima površinu 4,5 hektara, stave u službu tokom 2020. godine. Ovaj nosač aviona moći će da nosi 40 F-35B.

6. Francuska

Francuska je zamrznula izdvajanja za vojsku još tokom 2013. godine, a usledila su i smanjenja zaposlenih od 10 odsto u samoj vojsci kako bi se uštedelo za naprednu tehnologiju. Ova zemlja troši 43 milijarde dolara godišnje na vojsku, što je manje od propisanog stadarda koje je uveo NATO za zemlje članice.

7. Nemačka

Snaga nemačke vojske leži u ekonomskoj snazi zemlje. Nedavno je Nemačka ponudila vojnu pomoć istočnim evropskim zemljama članicama NATO-a. Inače, nemačka na vojsku troši 45 milijardi dolara.

Posle Drugog svetskog rata nemačko stanovištvo je pretežno bilo antiratno nastrojeno dok su vojne snage prevashodno bile ograničene na odbranu. Ipak posle raspada Jugoslavije Nemačka uzima aktivniju međunarodnu ulogu.

Nemačka ima 183.000 aktivnih vojnika dok rezervni sastav broji 145.000 vojnika.

8. Turska

Očekuje se da Turska poveća svoje izdvajanje za vojsku u ovoj godini za 9,4 odsto više u odnosu na prethodnu. Trenutno budžet iznosi 18,2 milijarde dolara.

9. Južna Koreja

Južna Koreja je povećala izdvajanja za vojsku kako zbog većeg naoružavanja Kine i Japana ali i zbog stalnih pretnji Severne Koreje. Južna Koreja troši trenutno 34 milijarde dolara na odbranu.

Ova zemlja u aktivnom sastavu ima 640.000 vojnika dok rezervni sastav broji neverovatnih 2.900.000 ljudi. Pored toga Južna Koreja ima 2.346 tenkova i 1.393 aviona.

10. Japan

Japan je po prvi put u poslednjih 11 godina odlučio da poveća izdatke za vojsku, prevashodno zbog nesuglasica sa Kinom. Takođe posle 40 godina došlo je do vojne ekspanzije pa je nova baza izgrađena na jednom od japanskih ostrva. Ova zemlja troši 49,1 milijardi dolara.

Japan ima 247.000 aktivnih vojnika i još dodatnih 57.900 koji se nalaze u rezervnom sastavu. Pored ovoga on ima avijaciju koja broji 1.595 aviona, petom u svetu, kao i 131 brod.

11. Izrael

Izrael je 2009. godine izdvojio 18,7 odsto svog ukupnog budžeta na izdvajanje za vojsku. Vojni budžet Izraela iznosi 15 milijardi dolara.

Veliki procenat vojnog budžeta se odvaja za odbrambenu tehnologiju. Tome u prilog govori i protivraketna odbrana koja može da presretne projektile koji dolaze iz pravca Palestine.

(Businessinsider.com)

KOMENTARI3 komentara

  1. mladen says:

    ja bih to sve u staro gvozdje

  2. Mare says:

    Ovo nije lista najjacih Vojski, vec najvecih potrosaca. Potrosnja ne ide obavezno uz jacinu Vojske. Druga stvar, cista je neistina da SAD izdvaja tolike novce za Vojsku. S'obzirom da u njihove papire o vojnoj potrosnji niko nema uvid, ostaje nam da verujemo onome sto kaze SAD. Ja im neverujem.

  3. Vlado says:

    Tu je svakako i velika, dobro obučena ljudska sila a SAD imaju i najveći nuklearni arsenal na svetu. Ovo jednostavno nije tačno iz prostog razloga što postoji samit Rusija-NATO a suština toga je da koliko ima ceo NATO toliko mora da ima sama Rusija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *