Odluka

Odluka

5 aprila 2013

Dragan BujosevicPiše: Dragan Bujošević

Da li je Srbiji ostalo još samo 72 časa do odluke biti ili ne biti.

Najbolji odgovor na ovo pitanje daje istorija – učiteljica života. Da li je bilo biti ili ne biti 1172. kada se Stefan Nemanja potonji Sveti Simeon Mirotočivi predao vizantijskom caru Manojlu Komninu ili 1389, 1804, 1914, 1941, 1995, 1999. godine… Uvek je izgledalo da je biti ili ne biti i uvek je bilo i biti i ne biti. Uvek se, dakle, nešto dobijalo i nešto gubilo. Nikada se nije sve dobilo ili sve izgubilo.

Zato je Srbija i u ovom času pred izborom koliko dobijam, a koliko gubim. Užasna matematika, jer je reč o ljudskim životima.

Ali posao političara jeste donošenje odluka. Sadašnji politički vrh je odlučio da skrati vreme donošenja odluke o Kosmetu onoga trena kada je rešio da tehničke pregovore Beograda i Prištine pretvori u političke razgovore na najvišem nivou.

Kada je u jesen 2002. godine Zoran Đinđić, ubijeni premijer Srbije, odlučio da preseče kosmetski čvor radio je to zato što je shvatio da ne može ni kamen da baci dok ne postigne sa Zapadom dogovor oko teritorije koju je Srbija Slobodana Miloševića stavila formalno-pravno pod upravu Ujedinjenih nacija, a stvarno pod komandnu palicu NATO-a.

Možda je nova vlast, sa ljudima čije su tadašnje partije 1991. godine uvele Srbiju u rat sa svetom, videla da ne može da reši nijedan problem Srbije sve dok ne zatvori problem Kosmeta. Možda je izračunala da sukob na Kosmetu ne može da bude „zamrznut”, jer je Albancima beskrajno široko polje da nasiljem menjaju etničku sliku od Peći do Leposavića. Možda je naivno pomislila da će dobiti nešto što Zapad nije hteo da pokloni Vojislavu Koštunici ili Borisu Tadiću. Možda su još naivnije pomislili da će nekog od zapadnih saveznika kosmetskih Albanaca pretvoriti u saveznika Srba i Srbije? Sada nije važno šta je bio ključni razlog za odluku da se sa Prištinom razgovara na najvišem nivou, bitno je samo da je nova vlast odlučila da odluči o Kosmetu. Suštinski, to jeste racionalna odluka, jer vreme ne radi za Srbe na Kosmetu i Srbiju. Ono radi za Albance.

Strateška prednost nove vlasti u odnosu na Borisa Tadića i njegovu koaliciju jeste što ima debelu većinu u Skupštini Srbije i što je najveći deo opozicije ne optužuje za izdaju, kao što je do juče SNS optuživao DS, nego je podržava u odluci da odluči o Kosmetu i svakako neće podbunjivati narod i ako odluka bude da se prihvati Tačijevo „ništa”.

Ako ne prihvati loše rešenje za Srbe na severu Kosmeta, vlast će se naći u poziciji – ni Kosovo ni Evropa. Ta odluka nosi rizik izlaganja Srba južno od Ibra velikom talasu albanskog nasilja koje će ostati nekažnjeno kao što je nekažnjeno 17. marta 2004. godine. Nije isključen ni nasilni pritisak na Srbe severno od Ibra, koji ih može pokrenuti na novu seobu sa Kosova. Istovremeno Evropska unija, najvažniji ekonomski partner Srbije, može lako da izazove krah ovdašnje ekonomije koja ne može preko noći da nađe nova tržišta za svoju robu, ni nove investitore, niti nove davaoce pomoći.

Ako prihvati loše rešenje za Srbe na severu Kosmeta, vlast će sačuvati ekonomsku slamku spasa. Ostaće u igri i moći će stalnim zahtevima da jača poziciju Srba na celom Kosmetu. Biće u prilici da pokaže da može Zajednicu srpskih opština da učini snažnom i prosperitetnom i da vremenom za nju izbori veća prava od onih koje će dobiti u ovom trenutku. Uostalom, svi znamo kako su snažila prava autonomija. Nema razloga da to ne važi i za zajednicu srpskih opština. Mogućnost za uticaj Srbije na Kosmetu rasla bi sa njenim približavanjem EU. Konačno, Kosmet ne bi bio upisan kao još jedna teritorija na kojoj su Srbi nekada živeli a to su sada rumunski Banat, Sent Andreja, Knin, zapadna Hercegovina…

Tomislav Nikolić, Ivica Dačić i Aleksandar Vučić sada moraju da naprave istorijski račun dobitaka i gubitaka koji nose u sebi dve loše ponude koje im je servirao Tači u ulozi glasnogovornika Zapada (pre svega Nemačke i SAD).

Ako ne odluče do utorka, neće dugo biti u prilici da ponovo donose odluku, pretvarajući Srbiju u onu „crnu rupu” o kojoj je govorio i Nikolić. A ako se i dogodi da ih ikada iko pozove da ponovo odlučuju – izbor će im biti dramatično skučen, toliko da nikakvog izbora neće biti.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vido'je says:

    Ne reče nam samo, a šta kada to damo, šta je sledeće na redu? I dokle to tako. Jel dotle dok više ne budemo imali tlo pod sobom koje možemo zvati DOMOVINA? E, Bujoševiću, Bujoševiću.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *