Прљава игра

Prljava igra

4 aprila 2015

marina-ragus 65451522Piše: Marina Raguš

TBA[i], konsultantska agencija Tonija Blera, radi u 25 zemalja širom sveta (više od polovine na tlu Afrike) i, ako se tome doda prostor koji „pokriva“ Fondacija Fejt, broj zemalja se podiže na „impresivnih“ 50. Kris Dojl, direktor Saveta arapsko-britanskog razumevanja, podseća na pisanje Sandej Tajmsa koji je došao u posed  dokumenta[ii]  koji na 25 strana iznosi detalje ugovora između Blera i UAE. I, postavlja pitanje: Da li postoji bilo ko a da je iznenađen poslednjim otkrićima koja govore o tome kako nekadašnji britanski premijer traži 45 miliona dolara za pružanje savetodavnih usluga Ujedinjenim Arapskim Emiratima?[iii] Takođe, Dojl podseća da je samo pre mesec dana britanski Gardijan otkrio da je Bler svom spisku dodao i srpsku vladu, i to posle 16 godina kada je bio gorljivi zagovornik NATO agresije; kao i na činjenicu da i ovaj ugovor očigledno plaćaju UAE.

Zapravo, u britanskoj javnosti već izvesno vreme se dovodi u pitanje funkcija Tonija Blera kao izaslanika Kvarteta (UN, SAD, Rusija i EU) za Bliski Istok gde ga je lično predložio Džordž V. Buš. Glavni argument je da je nekadašnji britanski premijer u sukobu interesa jer je mirovni proces, oživljavanje palestinske privrede (što mu je i mandat ) podredio sopstvenom profitu. Potpisnici pisma[iv] kojim se traži opoziv Blera kao izaslanika Kvarteta, podsetili su četvorku da je upravo Bler odgovoran za teško nasleđe koje je posle invazije na Irak (2003) dovelo do stvaranja Islamske države Iraka i Levanta: „U cilju opravdanja invazije (na Irak, prim aut) Toni Bler je obmanuo britansku javnost tvrdnjom da je Sadam Husein u vezi sa Al-Kaidom. U svetlu poslednjih događaja[v] okrutna je ironija za narod Iraka da je jedna od teških posledica invazije bio uspon fundamentalističkog terorizma na tlu gde ranije tako nešto nije postojalo“,[vi] tvrde potpisnici ističući pritom poslovne interese izaslanika Kvarteta: „ Toni Bler je u velikoj meri kritikovan zbog nedostatka transparentnosti u poslovanju,  njegove zarade i vrlo nejasne linije razdvajanja njegove javne funkcije kao izaslanika i njegove lične uloge u TBA i investicionoj banci DŽ.P.Morgan Čejs[vii]. Pismo je upućeno Džonu Keriju, državnom sekretaru SAD, Sergeju Lavrovu, ministru spoljnih poslova Ruske Federacije, Ban Ki-Munu, generalnom sekretaru UN, i baronesi Ešton (bivšem šefu spoljnih poslova EU).

TBA je, kao i uvek demantovala navode, tvrdeći da se radi o Blerovim ljutim protivnicima tokom njegove političke karijere i da ovo pismo ne treba stoga da iznenadi. Međutim, da podsetimo na nekoliko činjenica povodom invazije na Irak i najjače investicione banke Vol Strita DŽ.P. Morgan Čejs: prvo, invazija na Irak urađena je po „modelu“ NATO agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je usledila posle spinovanih događaja poput okupacionog ultimatuma iz Rambujea (koji je odbila Vlada SRJ) i Račka (za koji je kasnije šef forenzičkog tima priznala da je falsifikat). Srbiju je agresija koštala u ekonomskom, teritorijalnom i humanitarnom smislu: uništena su petrohemijska postrojenja, infrastruktura, bolnice, škole-rečju sve što se našlo na mapi „kolateralnih šteta“; južna srpska pokrajina postala je NATO entitet; građani Srbije i danas trpe posledice upotrebe projektila s osiromašenim uranijumom, kao i posledice oslobađanja hemijskih sredstava posle bombardovanja petrohemijskih postrojenja. Četiri godine kasnije, kada se na imperijalnoj mapi „nacrtao“ sledeći cilj (Irak) medijski je počela da se spinuje priča o tome da Sadam Husein poseduje oružje za masovno uništenje (koje do danas nije pronađeno) i tako predstavlja opasnost za čitav region. Doktor Dejvid Keli, britanski stručnjak za oružje za masovno uništenje rekao je BBC-ju da Irak ne poseduje takvo oružje. Zbog toga je bio „pozvan“ na „saslušanje“ i par dana nakon toga pronađen mrtav u parku (Oksfordšajer) nedaleko od svoje kuće. Do danas njegove kolege i deo britanske javnosti pokušava da ponovo pokrene istragu povodom „čudnih“ okolnosti smrti ovog stručnjaka izvanredne svetske reputacije, ali nailazi na zatvorena vrata.

DŽ.P. Morgan angažuje Blera u svom međunarodnom odboru 2008, i za „poslove“ koje Bler obavlja na godišnjem nivou ova banka plaća dva miliona funti plus, kako prenose britanski mediji, proviziju od dva posto po svakom sklopljenom poslu: „2008, dok su britanske trupe i dalje u Iraku (…) američka banka postavljena je da upravlja uvozom i izvozom teškim milijarde dolara naftom bogate zemlje“. Bler je premijersko mesto napustio 2007, posle čega ubrzo postaje izaslanik Kvarteta za Bliski Istok i kontraktor američke investicione banke.[viii] Kao izaslanik za Bliski istok, Bler „potpisuje“ dva vrlo lukrativna projekta: jedan je Wataniya Mobile, mobilni operater koji posluje na Zapadnoj obali; drugi je razvoj velikog naftnog polja na obalama Gaze kojim rukovodi BGG[ix] (britanska gasna grupa). Obe pomenute kompanije su veliki klijenti američke investicione banke DŽP Morgan. Većinski vlasnik Wataniya Mobile je katarska kompanija Katari Telekom (QTEL), takođe jedan od značajnijih klijenata DŽP Morgana. BGG koji poseduje prava da radi na naftnom polju vrednom šest milijardi dolara, je jedan od glavnih klijenata iste banke.[x] Kada je Kanal 4, radeći istraživanje Blerovih poslova na Bliskom Istoku, i ne retko postavljao škakljiva pitanja, DŽP Morgan je saopštio: Gospodin Bler je strateški savetnik našeg menadžerskog tima povodom izuzetno značajnih geopolitičkih pitanja i kretanja. Nikada nismo razgovarali o projektima koje ste naveli i svaka sugestija o sukobu interesa je bez osnova“ bio je izričit Morgan Čejs.[xi]

Uostalom, očekivano. Na svako novinarsko otkriće stizali bi spinovi i negiranja. Ipak, trag novca bio je više nego očigledan. Bler je, očito svoju premijersku poziciju savršeno uvezao sa biznis karijerom koja mu je donela značajno bogatstvo pa samim tim i moć da zatvori svaku „rupu iz koje počinje da curi“. Prema pisanju Hafington posta, početkom prošle godine Blerovo bogatstvo se procenjivalo na 70 miliona funti koje je zaradio savetujući vlade raznih država, kao i DŽP Morgan i švajcarski gigant-osiguravajuću kuću Zurich International.[xii] Samo tokom prošle godine, britanski mediji su (opet) svoj fokus skrenuli na Blerov angažman u Egiptu (savetovanje predsednika Abdela Fataha el-Sisija povodom „ekonomskih reformi“) u okviru programa koji takođe plaćaju Ujedinjenih Arapski Emirati i što je izazvalo, tek, buru kontraverzi s obzirom na njegovu ulogu u okviru Kvarteta; tu su i ugovori s državnim Fondom Mubadala (UAE) vredan milion funti[xiii], zatim savetodavne usluge za azerbejdžanski konzorcijum koji stoji iza TAP-a[xiv], izgradnja gasovoda od Azerbejdžana do Italije, koji bi prvima donelo izvanredan profit, a EUropi čuvenu „diversifikaciju“ ili okretanje od ruskog gasa ka drugim „izvorima“, i tako redom. Bler je „potpisao“ i aferu sa (ubijenim) libijskim predsednikom Moamerom Gadafijem i slučajem „Lokerbi“[xv] koji se, nekako već dovodi u vezu s ugovorom o naoružanju vrednim 400 miliona funti.

Podjednako kako se u javnosti spekuliše veza UAE-Blera-Ukrajine-Srbije. Naime, Emirati su u periodu teške krize na relaciji Moskva-Kijev potpisali ugovor o vojnoj saradnji s Ukrajinom, koja se odnosi na neku „blurovanu budućnost“ prema saopštenju Ministarstva spoljnih poslova UAE. Preciznosti radi u saopštenju se navodi da je ugovor tek budući okvir saradnje dve zemlje u oblasti vojne i bezbednosne politike a da ne predviđa konkretne ugovore o naoružanju.[xvi] S druge strane, Petro Porošenko je rekao da je reč o značajnom ugovoru koji treba da ojača vojnu industriju Ukrajine i da joj obezbedi odbrambenu opremu.[xvii] Konačno, mediji spekulišu da na takav način, Amerika pokušava da izbegne direktnu uvezanost s naoružavanjem Ukrajine preko sebi bliskih država i vlada. Kakogod, više nego jasno je da Ukrajina teži potpisivanju sporazuma iz oblasti naoružanja i jačanju svoje vojne industrije i odgovor na pitanje zašto (?) ne bi trebalo puno tražiti.

Sve su prilike da se aktualni mirovni sporazum koristi kao predah u gomilanju oružja za „ratne igre“ koje neće ni brzo, ni lako okončati. Na toj liniji, koliko vidimo, korporativna Amerika koja ima sve veći problem s deficitom i udruživanjem Istočne ose, sebi jedino opciju podele „plena“ vidi kroz rat. Gde je tu Srbija? I, kako se ona dovodi u vezu UAE-Bler-Ukrajina? Podsećanja radi, februara 2013 saznali smo da su emiratska državna kompanija „EARTH“  i „Jugoimport“ SDPR potpisali ugovor o zajedničkom razvoju i snabdevanju raketnog sistema „ALAS“[xviii]. Ovaj borbeni sistem namenjen je za pojedinačno gađanje meta sa lakih borbenih vozila i protivbrodsku borbu, gađanje zemaljskih meta sa mora, kao i za odbranu vazdušno-desantne osnovice i za obavljanje preciznih udara pre dejstva jačih borbenih jedinica.[xix] Uz sve prethodno navedeno, čini se da pored ogromne reputacione štete (koju je uknjižila aktualna politička elita angažovanjem vatrenog pobornika NATO agresije i angažovanja 100 000 vojnika u kopnenoj invaziji na SRJ-Tonija Blera) zvanična Srbija hrli u prostor koji je kilometrima daleko od neutralnosti i isto toliko blizu državama koje su pokazale jasno kako (ne)vide srpske nacionalne interese.

Politika je, dakle, (pra)stara prljava igra koja maskira bizarnu volju za moć sa neretko katastrofalnim posledicama po civilizaciju i njene vrednosti.

[i] Tony Blair Associates

[ii] http://www.thesundaytimes.co.uk/sto/news/uk_news/National/article1528595.ece

[iii] Middle East Eye

[iv] predvođeni njegovim (nekadašnjim) ambasadorom Ričard Daltonom, Oliverom Majlsom (nekadašnji Ambasador u Libiji), kao i bivšim gradonačelnikom Londona, Kenom Livingstonom,

[v] pismo je napisano 2014. godine

[vi] http://www.theguardian.com/politics/2014/jun/23/tony-blair-middle-east-envoy-quarte

[vii] isto

[viii] članak Tony Cartalucci , http://landdestroyer.blogspot.com/2012/05/protester-calls-tony-blair-war-criminal.html

[ix] British Gas Group

[x] http://www.channel4.com/info/press/news/blair-role-in-palestine-contracts-gives-rise-to-conflicts-of-interest

[xi] isto

[xii] BusinessUK WealthUK NEWSTony BlairBlair

[xiii] http://www.theguardian.com/politics/2014/jul/02/tony-blair-advise-egypt-president-sisi-economic-reform

[xiv] Trans Adriatic Pipeline

[xv] http://www.telegraph.co.uk/news/politics/tony-blair/8787074/Tony-Blairs-six-secret-visits-to-Col-Gaddafi.html

[xvi] http://www.mofa.gov.ae/mofa_english/portal/17959700-1285-48e8-9229-646f4912ae0b.aspx#sthash.jygStpyR.dpuf

[xvii] http://www.wsj.com/articles/u-a-e-wont-supply-weapons-to-ukraine-1425123342

[xviii] http://www.vesti-online.com/Vesti/Srbija/292888/Vucic-Srbija-ce-praviti-rakete-za-UAE

[xix] http://www.yugoimport.com/cir/proizvodi/raketni-sistem-alas

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *