Укида се Хаг

Ukida se Hag

5 juna 2015

ICTY 566Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron izajavio je pred Savetom bezbednosti UN da očekuje da će poslednji predmeti pred tim sudom biti završeni 2017, kako je predviđeno.

Meron je sinoć na Savetu bezbednosti UN predstavio podatke o napretku Haškog tribunala na okončanju preostalih prvostepenih i drugostepenih postupaka.

Tokom 2015. godine Žalbeno već je izreklo dve presude – u predmetu Popović i drugi i predmetu Tolimir, rekao je Meron i dodao da će do kraja godine, na osnovu procena predsedavajućih sudija, Haški tribunal okončati rad na svim predmetima izuzev po dva prvostepena i drugostepena postupka.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je pred Savetom bezbednosti UN u Njujorku da očekuje da će prvostepene presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću biti izrečene do kraja ove godine.

Uprkos odlaganjima u prvostepenim i drugostepenim postupcima, Meron je pružio uveravanja Savetu bezbednosti da se i dalje očekuje da poslednji predmeti budu okončani tokom 2017, kao što je bilo i predviđeno u prethodnim prognozama tog suda.

Meron je kao najveće izazove suda naveo zdravstveno stanje pojedinih optuženih i odlazak zaposlenih iz suda.

Suđenje Goranu Hadziću privremeno je prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog, dok je raspored suđenja Ratku Mladiću smanjen na četiri sudska dana nedeljno na osnovu preporuke lekara, rekao je Meron.

“Sudije koje zasedaju u većima u predmetima na koje se ovo odnosi preduzimaju sve napore kako bi ograničili odlaganja povezana s tim faktorima, pritom obezbeđujuć da Haški sud ispunjava svoje obaveze da pritvorenim licima pruži odgovarajuću zdravstvenu zaštitu”, rekao je Meron.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *