13 godina od poraza Miloševića i tzv. uvođenja demokratije u Srbiju

13 godina od poraza Miloševića i tzv. uvođenja demokratije u Srbiju

24 septembra 2013

Slobodan-Milosevic-foto-sumadijapress.co_.rs_Navršava se 13 godina od kada je bivši predsednik Slobodan Milošević izgubio izbore za predsednika SR Jugoslavije od kandidata DOS-a. Na tim izborima za predsednika SRJ izabran je kandidat DOS-a i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica sa 2.470.304 glasova ili 50,24 odsto, dok je lider SPS-a osvojio 1.826.799 glasova, odnosno 37,15 odsto.

Predsednički izbori 24. septembra 2000. su održani istovremeno sa lokalnim i izborima za savezni parlament. Ne želeći da prihvati poraz i prizna rezultate izbora, do tada vladajuća SPS i njen lider izazvali su postizbornu krizu, koja je okončana 5. oktobra posle masovnih protesta širom Srbije.

Pobedom udružene opozicije (DOS) na izborima u Srbiji i SRJ završila se desetogodišnja autokratska vladavina Slobodana Miloševića.

Milošević je 11. marta 2006. umro u pritvoru Međunarodnog tribunala u Hagu, gde mu je suđeno za genocid u Bosni i Hercegovini, ratne zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i na Kosovu.

Od uvođenja višepartiskog sistema 1990. SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider, bila je neprekidno na vlasti do 2000. godine kada je on izgubio predsedničke izbore. Četiri godine kasnije, u martu 2004. manjinska vlada Vojislava Koštunice izabrana je uz podršku poslanika SPS.

SPS se vratila na vlast u julu 2008. ušavši u koalicionu vladu premijera Mirka Cvetkovića, koju su činile DS, SPS i G17 plus.

U toj vladi SPS je imao tri ministarska mesta, a predsednik stranke Ivica Dačić je bio prvi potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova. Potpredsednica SPS Slavica Đukić Dejanović je bila predsednica parlamenta.

Nekoliko meseci posle formiranja vlade, lideri socijalista i demokrata Ivica Dačić i Boris Tadić potpisali su Deklaraciju o političkom pomirenju.

U novoj koalicionoj vladi, formiranoj posle majskih izbora ove godine, lider SPS Ivica Dačić je predswdnik vlade i ministar unutrašnjih poslova. Toj partiji su pripala još tri minstarstva: za saobraćaj, zdravlje i prosvetu, nauku i tehnološki razvoj.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *