130 miliona metaka iz BiH završilo u Siriji

130 miliona metaka iz BiH završilo u Siriji

7 oktobra 2013

BulletsTri firme iz Turske kupile su od firmi iz Federacije BiH /FBiH/ oko 130 miliona metaka, koji su završili u Siriji, u rukama pripadnika jedinica bliskih Al kaidi, koje se bore protiv režima sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Od tri firme, dve su u vlasništvu partnera turske humanitarne organizacije „IHH“, koja je povezana sa Hamasom.

Izvor blizak Ministarstvu odbrane BiH rekao je „Glasu Srpske“ da su meci, čaure, zrna i kapisle kupljeni prošle godine od firmi za proizvodnju i promet naoružanja u Konjicu i Goraždu.

Preduzeće „Makina ve Kimin“ /Makina ve Kymyn/ iz Ankare kupilo je od preduzeća „Igman“ iz Konjica pet miliona metaka kalibra devet milimetara i milion kapisliranih čaura kalibra 7,62 milimetra, te 500.000 komada trasernog zrna kalibra 5,56 milimetara, naveo je izvor tog lista.

Firma „Anatolija fišek“ /Anatolia fisek/ kupila je od preduzeća „Unis gineks“ iz Goražda 60 miliona inicijalnih kapisli. Vlasnik ove turske firme prijatelj je predsednika „IHH“ Bulenta Jildrima.

Jildrimov partner vlasnik je i firme „Turs dis tik ltd sti“ /Turs dis tic ltd sti/, koja je od preduzeća „Pobjeda tehnolodži“ iz Goražda, kupila po 30 miliona nekapisliranih i kapisliranih čaura kalibra devet milimetara.

Turske firme razradile su strategiju da municiju kupuju u delovima, jer je na taj način mnogo lakše prenose preko granice, a ta municija se puni u Turskoj, gdje se nalaze kampovi za obuku dobrovoljaca koji ratuju na strani sirijskih pobunjenika.

Izrael je delovanje „IHH“ zabranio 2008. godine zbog veza sa Hamasom, a CIA i Mosad su tu organizaciju označile kao saradnike Al kaide. /kraj/nb/jp

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *