Зашто су рок звезде увек биле на нишану ЦИА?

Zašto su rok zvezde uvek bile na nišanu CIA?

5 avgusta 2015

muzicari-cia-640x336Da li je CIA ikada prestala da vrši eksperimente koristeći psihoaktivne supstance koje utiču na ljudski um? Džon L. Potaš, autor knjige “Droga kao oružje protiv nas”, objašnjava zašto je CIA imala na svom nišanu neka od najpoznatijih imena iz muzičke industrije, uključujući Džona Lenona i Kurta Kobejna.

Potaš ističe da su članovi moćnih porodica koji su osnovali CIA-u, kao i pojedinci na visokim položajima unutar ove organizacije, prvobitno stekli svoje bogatstvo distribuiranjem opijuma. Po osnivanju CIA-e, baš ti pojedinci su spasili nacističke lekare koji su tokom rata eksperimentisali sa psihodeličnim supstancama, i omogući li im da nastave svoja ispitivanja. Ispitivanja su sprovođena na vojnicima, bolničkim pacijentima, a zatim su se proširila i na obične, prosečne građane. Psihodelične supstance su se pokazale kao veoma pogodno sredstvo za kontrolisanje problematičnih pojedinaca, odnosno svih onih čiji se stavovi i aktivnosti na poklapaju sa agendom koje se držala CIA.

Pročitajte još:

Muzičke zvezde koje su članovi ILUMINATA

16 poznatih ličnosti koji su se okrenuli protiv Iluminata, a zatim čudno nastradali

Zalaganja grupe aktivista za ljudska prava, kao i propagiranje antiratne politike, bilo je nešto što nije odgovaralo interesima CIA-e. Droge, poput LSD-a, služile su 60-ih godina da se takvi pojedinci kontrolišu. Vremenom se lista imena koja treba kontrolisati znatno proširila, a na njoj su bili i Če Gevara i Kastro.

Mužičar Pol Robeson je, na primer, predoziran psihodeličnom drogom, a nakon toga je bio podvrgnut izuzetno snažnim elektrošokovima, što je efektivno okončalo njegovu muzičku karijeru. On se zalagao za prava radnika, kao i za ljudska prava.

Brajan Džouns se zahvaljujući muzici brzo sprijateljio sa Hendriksom i Lenonom, a CIA je ubrzo poslala svoje predstavnike u London i finansirala nekoliko londonskih agencija da promovišu LSD i da se pobrinu da ova droga dospe do muzičara. Korišćenjem LSD-a od strane muzičara, CIA je dobijala mogućnost da manipuliše muzičarima, a istovremeno, njihovo rasuđivanje bi time postalo pomućeno. Džon Lenon i Mik Džeger, kao i drugi muzičari, bili su izrazito protiv rata u Vijetnamu. Da ne bi širili svoje stavove u javnosti, tajni FBI agenti su se pobrinuli da droga dođe do njih, što je nekim muzičarima stvorilo problem s vlastima. Istovremeno, njihova imena su iskorišćena da se javno reklamira LSD, kao i slične droge.

Mnogi muzičari su izgubili živote pod nerazjašnjenim okolnostima, i to vrlo često onda kada bi uspeli da problem sa drogom ostave za sobom, i kada bi se ponovo okretali aktivizmu i borbi za ljudska prava. Njihova ubeđenja, posvećenost borbi za ljudska prava i posvećenost antiratnim idejama predstavljali su opasnost za CIA-u, jer su mase zaista slušale ono što su oni govorili i na šta su skretali pažnju. Zato su mnogi od njih jednostavno morali da budu “ućutkani”!

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *