14 година од мартовског погрома

14 godina od martovskog pogroma

17 marta 2018

Pre tačno 14 godina na Kosovu je počelo dvodnevno nasilje Albanaca nad tamošnjim Srbima. U neredima, nazvanim „Martovski pogrom“, ubijeno je najmanje 19 osoba, uz ukupno oko 1.000 povređenih. Proterano je oko 4.000 Srba, uništeno 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata. Iako istraga nikada nije stigla do organizatora, iz međunarodnih misija već godinama nema ni glasa o eventualnim novim detaljima.

U Beogradu, K. Mitrovici i Gračanici biće obeleženo 14 godina od izbijanja najvećih etnički motivisanih sukoba na Kosovu od 1999. i dolaska međunarodnih snaga.

Sa tih skupova, kojima će prisustvovati, između ostalih i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i nekoliko ministara, biće poslata poruka da Srbija i srpski narod nikada neće zaboraviti martovski pogrom iz 2004, da nikada neće prestati da insistiraju na pravdi i kažnjavanju krivaca, ali i da nikada više neće dozvoliti da se nešto slično dogodi.

Sukobi su izbili 17. marta 2004. nakon što je UNMIK policija pronašla tela dvojice albanskih dečaka u Ibru u selu Čabar kod Zubinog Potoka.

Albanski mediji su za tu tragediju optužili Srbe, što je pokrenulo demonstracije koje su prerasle u nasilje i proširile se na celo Kosovo i Metohiju.

Tokom dvodnevnog nasilja nad Srbima, njihovom imovinom, crkvama i manastirima, etnički je očišćeno šest gradova i 10 sela. Za sve to odgovarao je mali broj Albanaca, a izrečene kazne gotovo su simbolične.

U tom nasilju ubijeno je 11 Albanaca i osam Srba, povređene su 954 osobe, među kojima su bili i pripadnici međunarodnih misija. Sa Kosova tom prilikom proterano je 4.012 Srba, a prema podacima UNHCR, u prvih deset godina vratilo se tek nešto više od 150 porodica.

U neredima je uništeno ili oštećeno oko 800 kuća, kao i 35 pravoslavnih crkava i manastira među kojima i 18 spomenika kulture poput crkve u Prizrenu – Bogorodice Ljeviške iz 14. veka.

Prema ondašnjoj oceni OEBS, nasilje ne bi bilo tako intenzivno i brutalno da nije bilo neodgovornog izveštavanja medija o smrti dečaka.

U organizaciji Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu u Beogradu, u Spomen sobi Kosmetske žrtve, danas će biti organizovan skup kome će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministri Zoran Đorđević, Nenad Popović, Aleksandar Antić i Zorana Mihajlović.

U Kosovskoj Mitrovici venci će biti položeni kod spomen-ploče Borivoja Spasojevića i Jane Tučev, prve dve žrtve nasilja, kao i na spomenik Beli anđeo. Položiće ih predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić i predstavnik Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metojiju.

U manastiru Gračanica biće služen parastos žrtvama, nakon čega će u Domu kulture u tom mestu biti održana akademija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *