14 НАУЧНО ДОKАЗАНИХ РАЗЛОГА: Ево зашто би требало да једете сланину

14 NAUČNO DOKAZANIH RAZLOGA: Evo zašto bi trebalo da jedete slaninu

15 marta 2018

Obožavate slaninu ali su vas raznorazne teorije o tome kako je nezdrava i da goji, pomalo udaljile od nje?

Ne brinite – mi vam otkrivamo zašto biste baš trebalo da je jedete.

Slanina je jedina hrana koja je istovremeno i slana i slatka
Iako sadrži slano i slatko, odnosno dva ukusa koja su potpuno različita, kada je slanina u pitanju one se savršeno stapaju i čine tu namirnicu iznimno primamljivom.

Nema ugljenih hidrata
Uprskos mišljenju, ne goje masti već ugljeni hidrati. Ishrana s niskim udelom ugljenih hidrata preporučuje se za održavanje telesne težine. Pogrešno je mišljenje i da ugljeni hidrati daju energiju organizmu. Istina je da telo energijom opskrbljuju masti. Stoga, klonite se ugljenih hidrata i navalite na slaninu!

Odlična protiv mamurluka
Ništa ne može izlečiti mamurluk kao masna slanina i šoljica kafe.

Pruža osećaj sitosti
Sadrži visok deo zasićenih masti, pa ćete duže osećati sitost nego da jedete ugljene hidrate.

Hrskavo je dobro
U životu ne ide uvek sve glatko. Pržena, hrskava slanina možda svojim oblikom podseća na životne uspone i padove, ali svojim božanstvenim ukusom nas podseća da ništa nije nepremostivo. Na kraju krajeva, šta je život bez malo uzbuđenja?!

Najbolji razlog da ujutro ustanete iz kreveta
Pogotovo ako slaninu prži vaša srodna duša kako bi vas dočekao gotov doručak. Ali, bilo kako bilo, slanina će u svakom slučaju popraviti vaše jutarnje raspoloženje bez obzira na obaveze koje vas očekuju tokom ostatka dana.

Bogata je vitaminima
Slanina je prepuna esencijalnih B vitamina koji su od vitalnog značaja za naš imunološki sistev i opšte zdravlje. Sadrži 65 posto preporučenog dnevnog unosa tiamina (vitamina B1), 47 posto niacina (vitamin B3), 38 odsto vitamina B12 i 36 posto cinka. Dakle, zaboravite multivitamine i posegnite za slaninom.

Nije se loše zamastiti ponekad
Dobro je zaprljati ruke s vremena na vreme, a posebno ako to učinite grickajući slaninu. To ionako nije problem kojeg malo sapuna i vode neće rešiti.

Jeli su je i praljudi
U poslednje vreme je paleo dijeta postala hit. Ali, taj način ishrane nije ništa novo. Preporučuju se namirnice koje su jeli naši najraniji preci i sastoji se od voća, povrća i mesa. Dakle, ako su praljudi jeli meso, sigurno su jeli i slaninu.

Jednostavna je za pripremu
U stvari je idealna za lenje osobe koje jedva da uključe šporet, a kamoli da satima pripremaju obrok. Ukoliko volite prženu, možete je čak i u mikrotalasnoj pećnici napraviti. Ali, dovoljno je i samo da narežete dimljenu slaninu, pa da dobijete pravu poslasticu na svom tanjuru.

Idealan je dodatak svim obrocima u bilo koje doba dana
Slanina za doručak? Naravno. Slanina za ručak? Da, naravno. Slanina za večeru? Zašto ne?! Slanina uvek dobro zvuči, bez obzira na doba dana. Možete je kombinovati s jajima, hamburgerom, odreskom…

I kad je loša, dobra je
Čak i najgora slanina je bolja opcija od nikakve slanine. Ono što je čini posebnom je to da s njom nikada nećete pogrešiti. Čak i ako ste je malo prepekli ipak ćete je pojesti.

Za svakoga postoji određena vrsta slanine
Pri spomenu na slaninu, najčešće pomislimo na svinjsku. Ali, šta je s ljudima koji ne jedu svinjetinu? Problem rešen. Nabavite ćureću slaninu. Taj delikates, se naime, može dobiti od bilo koje vrste životinja. A verovali ili ne, postoji čak i pačja slanina.

Obiluje proteinima
Protein je ključna komponenta u zdravoj ishrani, a srećom, slanina je super bogata proteinima! Protein je ključni sastojak za održavanje visoke razine energije, kao što je bitan i za kosu, nokte, i kožu.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Ovu slaninu koja je na slici treba obavezno izbegavati,jer je to slanina od industrijskog mesa,znači goli otrov! Samo domaća slanina koja se hrani na srbskoj zemlji je dobra za organizam!

  2. Hauk says:

    Nije problem slanina ni meso odgajeno na prirodnim hranivima životinja. Problem su aditivi koji meso pretvaraju u "crveno meso", a to je nitrata so koju svi industrijski prerađivači koriste. Pouzdan otrov i kancerogen.

  3. Aleksandar says:

    Nekada su objavljivani članci u kojima su isto tako navodili "naučne dokaze" zašto ne treba jesti slaninu. Navešću jedan upečatljiviji primer. Pošto imam dosta godina, veoma davno, kao student učio sam od pedijatara da je dojenje majčinim mlekom besmislica, da je prevaziđeno, da nikakve koristi od toga nema itd. Tri decenije kasnije okrenuli su priču u potpuno suprotnom smeru.Tako je to u svetu u kome je jedan Stiven Hoking, dupe-glava mogao da bude veliko ime u nauci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *