17 istorijskih i činjeničnih grešaka u seriji „Ravna gora“

17 istorijskih i činjeničnih grešaka u seriji „Ravna gora“

16 januara 2014

Nebojsa-Glogovac-Ravna-goraPrva sezona domaće serije „Ravna gora” nedavno je završena. Kontroverzna zbog same svoje tematike, u javnosti je izazvala polemike i zbog nekih istorijskih grešaka koje su se scenaristima potkrale. Predstavljamo vam neke od njih.

Ove greške primetili su i sakupili gledaoci – podjednako istorijski stručnjaci kao i amateri.

1.

Prvi dan nemačkog bombardovanja Beograda, 6. april 1941. je predstavljen kao radni dan, dok je to bila nedelja.
Pošto je serija snimana u leto, vide se olistala stabla, dok je u realnosti Aprilski rat vođen u rano proleće.

2.

Ađutant generala Bore Mirkovića bio je kapetan prve klase Slavko Stebernjak, dok je u seriji nazvan prezimenom Kastratović. U stvarnosti ađutant Bore Mirkovića je emigrirao iz zemlje, dok je u seriji ostao i pridružio se žandarmerijskoj grupi policijske uprave pri Komesarskoj upravi Milana Aćimovića.

3.

Pukovnik Dragoljub Mihailović, centralna ličnost serije, prikazan je od početka sa bradom, iako je počeo da je pušta tek nakon sloma ustanka u Srbiji i početka nemačkih potera, u zimu 1941/1942.

 

4.

Akademik Slobodan Jovanović u prvoj epizodi serije oslovljava Vinstona Čerčila sa „ser“, iako je on tu titulu dobio tek 1953. godine.

5.

General Bora Mirković u seriji je prikazan kako nosi sablju, iako oficiri piloti Kraljevine Jugoslavije nisu nosili sablje već oficirske bodeže.

6.

Takođe, kao brigadni general na rukavima je trebalo da ima jednu generalsku šestokraku rozetnu dok u seriji ima tri koje su oznake za armijskog generala.

7.

U sceni u štabu koji se nalazio u Han Pijesku, vezista zove aerodrom Batajnica, koji je izgrađan posle Drugog svetskog rata. Predratni aerodrom se nalazio u Zemunu.

8.

Nemački oficir i lekar koji ispituju potpukovnika Ukmara nose kape i epolete Vermahta, ali imaju oko vrata oznake Vafen-SS-a.

9.

U sceni kad Nemci pregledaju zarobljene vojnike, ispred stoji mitraljez MG-42, koji nije bio napravljen do februara 1942. godine. Isti mitraljez nosi vojnik Milisav. Kapetan Uzelac nosi automat MP-40 koji isto nije bio u inventaru jugoslovenske vojske.

10.

Scena u kojoj vojnik razgovara sa majorom Mirkom Stankovićem, navodno je smeštena u 21. april. Vojnik kaže da Draža ne jede meso jer je petak i posti, dok je u stvarnosti 21. april bio ponedeljak.

11.

U petoj epizodi se vidi scena u kojoj pukovnik Mihailović puši cigaru sa muštiklom, u stvarnosti – koristio je isključivo lulu sa duvanom.

12.

U šestoj epizodi se pojavljuje kamion FAP koji je prvi put proizveden 1953. godine.

13.

U osmoj epizodi Josip Broz Tito stiže maja 1941. u Zemun nemačkom ratnom lokomotivom iz 1942. godine. Tita u Zemunu nije dočekao Krcun, već Vladislav Ribnikar.

14.

Nije ga dočekala ni Veselinka Maslinska. Davorjanka Paunović Zdenka je sa njim došla iz Zagreba. Krcun nije imao automobil, jer je vozački ispit položio posle rata.

15.

Tito nije držao sastanke politbiroa van Ribnikareve kuće.

16.

Veselinka Maslinska i Joahim Jaša Rajter su ispratili Tita na oslobođenu teritoriju. Koča Popović je u februaru ili martu 1941 bio isključen iz KPJ zbog lošeg držanja pred klasnima neprijateljem, a ponovo primljen u septembru. Sigurno se nije sastajao sa Titom i vrhom KPJ u Beogradu maja 1941. Ovo isljučenje mu je posle rata obrisano iz biografije.

17.

U devetoj epizodi, dok se pukovnik Mihailović kreće kroz šumu sa grupom boraca, u uglu ekrana se precizira da se radnja dešava u Kaluđerskim barama na planini Maljen. Kaluđerske bare su na planini Tari.

(Dnevno.rs)

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *