„1,8 МИЛИОНА ГРАЂАНА КОСОВА – 1,9 милиона има право гласа“

„1,8 MILIONA GRAĐANA KOSOVA – 1,9 miliona ima pravo glasa“

16 maja 2017

Procenjuje se da na biračkim spiskovima na KiM ima 615.000 glasača više od ukupnog broja stanovnika sa pravom glasa na Kosovu, piše list „Zeri“.

Sve ove velike razlike u statistici dogodile su se zbog kontinuiranog neuspeha institucija da pročiste biračke spiskove, a kao rezultat toga, u prošlosti su se dogodile ogromne zloupotrebe glasova u zemlji, dodaje list, prenosi „Kosev“.

Pravo glasa na vanrednim parlamentarnim izborima, koji će se održati 11. juna ove godine, ima oko 1,9 miliona građana na Kosovu, a prema zvaničnoj statistici, KiM nema ni 1,8 miliona stanovnika.

Sve ove ‘izbočine’ u broju birača nastale su zbog neširenja izbornih spiskova, zbog čega je u prošlosti bilo velikog manipulisanja glasovima, naglašava list..

Šefica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka, navodi za list „Zeri“ da se spiskovi glasača u ovom ranom izbornom procesu pročišćuju.

„Ovo je pitanje o kojem se raspravlja na svim izborima, ali su (u spiskove) uključeni svi birači i obuhvataju sve građane koji su registrovani u matične knjige, jer dobijamo izvode iz matične knjige rođenih. Uključuju celu dijasporu i sve građane koji su registrovani – oni imaju pravo da glasaju“, rekla je Daka.

Ali se sa šeficom CIK-a ne slaže Mitaher Haskuka, koji je bio poslanik najveće opozicione stranke – pokreta „Samoopredeljenje“ – u donedavnom zakonodavnom telu.

Haskuka kaže za Zeri da jednostavna računica pokazuje da u izbornim listama ima 615.000 ljudi više, nego što ima stanovnika na KiM.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *