КРАЈИШНИК: „Време је да мењамо Дејтон!“

КРАЈИШНИК: „Време је да мењамо Дејтон!“

2 новембра 2016

krajisnik-43t54

„Босна и Херцеговина не може да функционише на досадашњи начин. Претворила се у „мутант државу“ у којој се ради по принципу „што горе, то боље“. Решење је у промени Дејтонског споразума, и та промена не би смела да буде баук за Србе јер ништа нам се не може наметнути ако на то сами не пристанемо“ овако у разговору за „Вести“ коментарише актуелну ситуацију у БиХ некадашњи председник Народне скупштине РС Момчило Крајишник.

Већина српских лидера у РС су против промене Дејтона?

– Показало се да Дејтонски споразум не функционише, због чега и треба да се мења. Али, српски политичари морају да знају да тај споразум није Свето писмо, јер је до сада најмање десетак пута „распакиван“, па опет „пакован“, од укидања Војске РС, стварања посебног статуса за Брчко. Овај модел функционисања државе показало се да није добар. Уверен сам да је једино решење у јачању ентитета и драстичним смањењем институција на нивоу БиХ.

Колико је РС реално у опасности?

– Српска може да нестане само економски или захваљујући политичким поделама у оквиру српског корпуса.

Како видите политичку збиљу Српске данас?

– Откопане су ратне секире и подела на издајнике и патриоте не престаје, баш као што је 1990. године дошло до поделе на четнике и партизане.

Да ли је изненађење лош изборни резултат СДС-а, али и промена председника странке?

– Искрено верујем да ће са кадровским променама СДС поново добити улогу коју је имала у историји Српске. СДС је доживела да све оно што је било њен препознатљив знак преузме други политички блок.

Јесу ли Вас звали?

– Досадашње руководство је на неки начин зазирало од Асоцијације стваралаца Републике Српске, сматрајући нас такмацима, што је потпуно погрешно. Ова Асоцијација су ствараоци не само РС, већ и СДС-а и не могу да не воле ту странку. Зато се надам да ће се врата СДС-а отворити и да ће се ова партија вратити на место које јој припада.

Споран орден

Председник Додик Вас је недавно одликовао, а стигле су реакције да је „орден дат ратном злочинцу“.

– Заиста, пресудом сам проглашен за ратног злочинца, али верујте ми да у БиХ народ и те како зна ко је шта радио током рата. Може неко безброј пута да буде ослобођен, па опет ће народ за њега знати да је злочинац. Већ три године сам на слободи и, верујте, до сада нисам наишао на једну негативну реакцију, ни муслимана ни Хрвата.

(Вести-онлине)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u