РУСКИ ПСИХИЈАТРИ траже забрану „Ноћи вештица“

RUSKI PSIHIJATRI traže zabranu „Noći veštica“

26 decembra 2016

halloween-imagine-546

Grupa ruskih krasnojarskih psihijatara obratila se Eparhijskom Savetu krasnojarske Mitropolije Ruske pravoslavne crkve sa preporukom da se u ruskim obrazovnim institucijama zabrani „praznovanje“ Helovina. Doktori su rekli da od praznika koji je u Rusiju došao iz zapadnih zemalja, deca su dobila noćno mokrenje i druge psihijatrijske poremećaje. Eparhiski savet obećava da će ovo pitanje zabrane pokrenuti na saveznom nivou, o čemu 23. decembra izveštava „NewsRu.Com“.

Dokumenat, koji sadrži potpise nekoliko lekara Krasnojarske regionalne psiho-neurološke klinike broj 1, na svoju fejsbuk stranicu postavio je član Saveta Vladimir Vladimirov.

http://nrnews.ru/news/zdorovye/85138-krasnoyarskie-psihiatry-prosyat-rpc-zapretit-hellouin-pod-predlogom-enureza.html

Lekari izražavaju zabrinutost, da proslava Noći veštica u obrazovnim ustanovama počinje dobijati masovni karakter. Sem toga, lekari su ubeđeni da praznik „nosi veliku opasnost za decu“. „Učestvujući u sličnim aktivnostima, deca često doživljavaju strah tame i usamljenosti, depresivno raspoloženje, samoubilački poriv, kada im se pojavljuju simptomi mokrenja, nemotivisana agresiju, noćne more, počinju im se javljati „glasovi“ i drugi mentalni poremećaji i neuroze Iz čega proizilazi negativno uzbuđenje (ludilo) koje najjači psiho sugestivni i razoran uticaj ima na tinejdžere“, navodi se u lekarskom apelu.

Psihijatri takođe smatraju da prilikom proslave Helovina, „zapravo se zamenjuju i izvrću univerzalni pojmovi dobra i zla, lepote i ružnoće, istine i laži“.

„Pod maskom „đavoljeg karnevala“ Helovin vesternalizuje (vrši zapadnizaciju) detinje svesti, namećući ljudima agresivnost, kojom svakako, zlo pobeđuje dobro, a zatim u punom zamahu dolazi satanizacija dečje svesti“, skoro teološkim rečnikom objašnjavaju stručnjaci.

Takođe, smatraju potpisnici apela, Helovin slavi kult smrti. Štaviše, usađivanjem u svest dece i omladine tamu bezvrednosti i smrti direktno je povezano sa povećanjem broja samoubistava u zemlji, kažu psihijatri, pozivajući će na neimenovane stručnjake.

Iz tih razloga lekari apeluju da se zabrani praznovanje Helovina u dečijim i obrazovnim institucijama.

Apel psihijatara uručen je Eparhijskom Savetu krasnojarske Mitropolije Ruske pravoslavne crkve. Lekarski predlog je razmatran na zasedanju Eparhijskog Saveta, što se završilo time, da je njegov predsedavajaući, deputat Ruske Dume Viktor Zubarev, obećao da će pitanje o mogućoj zabrani praznovanja Helovina (Noći veštica) pokrenuti na saveznom nivou.

Istovremeno, zamenik predsednika Eparhijskog Saveta Sergej Kim izjavio je za „Sib.fm“ da je psihijatrijsko obraćanje izazvalo kontroverze među članovima odbora, ali nikakve konkretne odluke u vezi tog pitanja nisu donešene. Članovi saveta smatraju da Helovin deformiše vrednosni sistem i decu podstiče na sklonost ka vređanju drugih.

Istovremeno, još jedan član Eparhijskog Saveta Dmitrij Atanajev održao je poduži govor na temu štetnosti Helovina. „Suština pravoslavne edukacije danas se suočava ne samo sa mentalnom lenošću i užurbanom svakodnevnicom naših sunarodnika, nego i sa aktivnim prodorom uzoraka zapadne kulture koje sobom nose pogubni efekat prvenstveno, na našu decu i omladinu. Mi ovde govorimo o stranoj kulturi našoj pravoslavnoj tradiciji, ritualima, festivalima, filmovima, kompjuterskim igrama i tako dalje“, čitao je svoj govor ispisan na papiru…

Osvrnuvši se na temu Noći veštica, Atanajev je ukazao na pasus nove Doktrine informacione bezbednosti Rusije, koju je odobrio ruski predsednik Vladimir Putin. Jedna od njenih glavnih odredaba odnosi se na sprečavanje stranih zemalja da pojačaju informacioni uticaj na Rusiju, zaštita mladih od erozije tradicionalnih duhovnih i moralnih vrednosti, i drugih. „Stoga smatramo, da primerom zaštite pravoslavne kulture i svesti mladih ljudi treba da bude i u praksi sprečavanje obeležavanja Helovina“, naveo je govornik.

Atanajev je učesnicima sastanka još istakao, da praznik utiče „ne sa pravoslavne, već sa psihološke tačke gledišta na decu“. Pre svega, Noć veštica deformiše sistem vrednosti u detetu. „Deci je usađena vrednosna skala: dobro – loše, dobro – zlo, dobri i loši heroji“, rekao je Atanajev. Prema njegovim rečima, u dobre spadaju anđeli i junaci, a u loše: „đavoli, demoni i slično“.

Dok dete nije još naučilo da razlikuje jedno od drugog, u vezi ovog slučaja „tada ono zaista ima puno poverenje u roditelje“, rekao je Atanajev i predložio da razmisle o situaciji, šta se dešava sa detinjom svešću kada ga „majka oblači u kostim nekog demona“. Članovi saveta izrazili su mišljenje, da takav postupak detetu nameće mišljenje da njegova majka želi da ono postane loše, da je njegova majka veoma loša, a da su đavoli dobri. Sve ove pretpostavke detinji um ne prihvata.

Protiv zabrane Helovina oštro je istupila članica Saveta Irina Dolgušina rekavši, da sve ovo podseća na „pozorište apsurda, hajde da još i pirate zabranimo“, kaže se u Vladimirovom saopštenju na njegovoj fejsbuk stranici.

Ovo nije prvi pokušaj da se zabrani proslava Noći veštica u Rusiji. O neskladu praznika sa ruskom kulturom često su istupali „pravoslavni aktivisti“ i zvanični predstavnici Ruske Crkve. U zvaničnom Kremlju nešto ranije su izjavili, da nikakav odnos sa njima nemaju pozivi protivnika Helovina o zabrani slavljenja Noći veštica u Rusiji i podsetili, da i Nova godina ima strane korene.

(Slaviša Lekić / Vaseljenska)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *