20 ГОДИНА ОД „ОЛУЈЕ“ – Највећи злочин од Другог светског рата!

20 GODINA OD „OLUJE“ – Najveći zločin od Drugog svetskog rata!

4 avgusta 2015

10-OLUJA-08-foto-Vecernje-novostiNa današnji dan, pre dve decenije, napadom na Knin u zoru, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine, najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. U akciji hrvatske vojske i policije „Oluja“, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano je više od 250.000 ljudi, sa najčistijih srpskih etničkih prostora u bivšoj SFRJ: iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Ubilački talas tadašnjeg Zagreba ubrzo se preneo i na srpske prostore u Republici Srpskoj. Uz sadejstvo sa hrvatskim snagama, na 13 srpskih opština, od Grahova do Prijedora, brutalno je udario Peti korpus Armije Bosne i Hercegovine. U ovom talasu prognano je 125.000 Srba.

Redni broj smrti u akciji „Oluja“ stao je na 2.500. Za još toliko nestalih se – traga. Uništene su 24.752 srpske kuće, 13.000 privrednih objekata, 182 zadružna doma, 56 zdravstvenih stanica, 78 crkava, 29 muzeja, 181 groblje, 352 trgovine, 113 vodovoda, 96 trafostanica… Uništeni su svi srpski industrijski pogoni, 920 spomenika, 211 ugostiteljskih objekata i 410 zanatskih radnji. Posle pogroma na svoja vekovna ognjišta vratilo se oko 20.000 Srba, mahom staraca. Obnovljeno je tek oko 3.000 srpskih kuća. A više od 1.000 srpskih sela i naselja, u kojima su Srbi bili većina, praktično je prestalo da postoji.

Tamo gde Srbi žele da se vrate, povratak je gotovo neomoguć. U prvim danima povratka, ubijeno je vatrenim i hladnim oružjem – 70 povratnika. Mahom staraca. Bila je to opomena da svaki pokušaj vraćanja na vekovna ognjišta može da bude koban.

Zvanični Zagreb „Oluju“ slavi, uz šampanjac, kao „pobedonosno-oslobodilačku“ akciju, a dan kada je etnički srpski prostor očišćen, kao Dan domovinske zahvalnosti.

Srbi se, na ovaj dan, ali i u narednim danima, sećaju svojih stradalih i otetog zavičaja. Pale sveće i polažu cveće. Uprkos vremenu, bol ne prolazi, kao ni vapaj za pravdom, jer je zločin nad krajiškim Srbima i dalje bez kazne.

– Obeležavanje dana sećanja na stradanje i progon Srba je naš način da svetu kažemo da je hrvatska vojno-policijska akcija „Oluja“ zločin i pogrom Srba – poručio je juče Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz napomenu da nema dobrosusedskih odnosa bez istine.

Dan sećanja i 20 godina od stradanja Srba u akciji „Oluja“ 1995. godine biće obeleženi večeras centralnom manifestacijom na mostu u Sremskoj Rači, gde će premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik simbolično spustiti venac u reku i preći taj most, a patrijarh Irinej služiti parastos.

– Očekujemo više hiljada građana. To je naš način da kažemo svetu koliko nas boli, da kažemo šta mislimo o ovome i da kažemo da je „Olluja“ za nas zločin i da je pogrom – rekao je Vulin.

On je uveren da će 5. avgust biti obeležavan kao Dan žalosti dok god je srpske države.

– Na taj dan svi ćemo u 12 sati, uz zvuke sirena i crkvenih zvona, gde god postoje Srbi i gde god je srpska država, stati jedan minut misleći na one koji nisu sa nama i biti im zahvalni što naša deca žive u slobodi i što živimo u miru – rekao je Vulin, dodajući da će u sredu biti služen parastos u Crkvi Svetog Marka i održana svečana akademija, na kojoj će govoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U znak sećanja na dan kada su pre dve decenije prvi prognanici prešli granicu, most preko Save biće osvetljen specijalnom rasvetom. Na njega će se popeti desetine mladih obučenih u narodne nošnje, koji će uputiti poruku mira. Ispred mosta biće organizovana manifestacija uz kulturno-umetnički program, na kojoj će govoriti predstavnici Srbije i RS. Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora, a događaj će direktno prenositi javni servis RTS.

“VERITAS”: EVROPA ĆUTI KAO I PRE 20 GODINA

DOKUMENTACIONO-informacioni cntar „Veritas“ saopštio je, povodom 20 godina proterivanja Srba iz Hrvatske u vojno-policijskoj operaciji „Oluja“, da međunarodna zajednica, uključujući NATO i Evropsku uniju, koji su Hrvatsku primili u članstvo, ćuti kao što je ćutala i pre 20 godina.

„Veritas“ podseća da su 4. avgusta 1995. godine oružane snage Hrvatske, uz podršku NATO, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, izvršile agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, na Srpsku autonomnu oblast Krajina, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine.

I kad je prestao svaki otpor, agresor je ubijao ljude koji nisu hteli ili mogli sa svojih vekovnih imanja, ali i one u izbegličkim kolonama, i do Une i preko Une, duboko u teritoriju tadašnje Republike Srpske. Na evidenciji „Veritasa“ nalaze se imena 1.853 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od čega su 65 odsto bili civili.

Hrvatska izbegava bez valjanog razloga ekshumacije i na poznatim mestima ukopa sa oko 270 posmrtnih ostataka, pokopanih uglavnom pod oznakom „nepoznat“, što je jedinstven slučaj na području bivše Jugoslavije, kao što bez pravog razloga oteže i sa identifikacijama 294 žrtve čiji su posmrtni ostaci ekshumirani – ističe „Veritas“.

MINISTARSTVO KULTURE: POŠTOVATI DAN ŽALOSTI

MINISTARSTVO kulture i informisanja pozvalo je medijske kuće da se striktno pridržavaju obaveza o obeležavanju dana žalosti, koje su jasno definisane zakonskim odredbama.

Mediji su dužni da sutra svoje programske šeme detaljno prilagode obeležavanju Dana žalosti, kao i da emituju prikladnu muziku i emisije. Na naslovnim stranama dnevnih novina, koje treba da budu isključivo u crnoj i beloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obeležavanju.

MIHAJLOVIĆ: TEŠKI DANI ZA SRBIJU

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je 5. avgust tužan dan i da svi Srbi treba da odvoje minut u znak sećanja na žrtve i prognane. Ona je novinarima rekla da su 4. i 5. avgust teški dani za Srbiju.

– Kada danas posmatramo, 20 godina je Srbija patila sećajući se svojih žrtava i prognanih – poručila je Mihajlovićeva i dodala da se ne radi samo o akciji „Oluja“ i da svi Srbi treba 5. avgusta da odvoje minut i sete se svih prognanih.

– To bih nazvala tugom, jer je to tužan dan – naglasila je Mihajlovićeva.

DEJAN JOVIĆ: ODNOSI STALNO U NAJGOROJ FAZI

DVADESET godina od „Oluje“ glavno pitanje treba da bude da li je moguće uspostaviti normalan život Srba u Hrvatskoj i normalne odnose između dve države, rečeno je na tribini „Dvadeset godina od operacije Oluja“.

Hrvatsko-srpski odnosi u poslednjih 20 godina stalno su u najgoroj fazi, iz koje nakratko izađu, a nema dana da se o ratu ne govori u vestima na hrvatskoj televiziji. Liberalno-demokratski razvoj Hrvatske, koja je sada u NATO i EU, koči to što se stalno izmišljaju neprijatelji poput jugoslovenstva, srbofila – kazao je profesor Dejan Jović iz Zagreba.

Jović je dodao da se nedavna izjava hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, za koju je rekao da ne spada u „tuđmanovsku struju“, malo razlikovala od stava HDZ u pogledu značenja 5. avgusta, pošto je rekla da „Oluju“ treba proslaviti jer je Hrvatska tada teritorijalno ujedinjena i slavi mir.

NIKOLIĆ NA POMENU

PREDSEDNIK Republike Srbije Tomislav Nikolić će danas u Banstolu na Fruškoj gori prisustovati parastosu žrtvama stradalim u akciji „Oluja“.

Kako je saopštila predsednikova služba za saradnju sa medijima, Nikolić će prisustvovati i osveštavanju krsta buduće crkve Blage Marije, u fruškogorskom naselju Kraljev breg.

JOŠ NEMA STVARNOG MIRA ZBOG GOVORA MRŽNJE

GOVOR mržnje protiv manjina je u čitavoj zemlji, ne samo na stadionima ili grafitima, već i u političkim govorima i medijima, ocenio je saborski zastupnik u predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, koji smatra da je problem u tome što u Hrvatskoj još nema stvarnog mira. Pupovac je izjavio da povratnici nemaju uslove koji bi im omogućili normalan život. Srpsko narodno veće juče je, povodom 20 godina od akcije „Oluja“ i 25 godina od početka sukoba u Hrvatskoj, poručilo da saoseća sa svima, i s Hrvatima i sa Srbima, koji su pretrpeli patnje u periodu ratnih strahota. Veće ukazuje da u hrvatskoj javnosti, u istupima predstavnika države i društva, ni nakon 20 godina nema spomena na istorijsko stradanje hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, kao ni iskaza moralne i istinske pravne odgovornosti za zločine koji su počinjeni tokom i nakon „Oluje“.

DANAS BEZ SAOBRAĆAJA

DRŽAVNI put prvog B reda broj 19, prema graničnom prelazu Sremska Rača danas će od sedam do 23 sata, biti zatvoren za saobraćaj, saopštila je Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici. Saobraćaj prema Bosni i Hercegovini biće preusmeren na putne pravce prema graničnim prelazima Batrovci i Badovinci.

HRVATSKA ZA PARADU IZDVAJA SKORO DVA MILIONA EVRA

DVE decenije od vojno-policijske akcije „Oluja“, zbog nesaglasja u državnom vrhu, Hrvatska obeležava vojnom paradom danas u Zagrebu, a u sredu nizom manifestacija u Kninu. Prvi put u novijoj istoriji Hrvatske, 4. avgust, koji se obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja, kada je sa područja Krajine prognano više od 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 njih ubijeno ili se vodi kao nestalo, biće obeležen vojnom manifestacijom. Centar Zagreba je zbog toga danima u saobraćajnoj blokadi, a nebo iznad Hrvatske je povremeno zatvarano zbog uvežbavanja pripadnika kopnenih i vazdušnih snaga.

Hrvatski „Tportal“ preneo je da će na paradi učestvovati više od 3.000 ljudi. Navodi se i da će parada Hrvatsku koštati između 1,3 i 1,9 miliona evra. Godišnjica „Oluje“ u Kninu biće obeležena nizom manifestacija – od „budnice“ u zoru, paljenja sveća i polaganja venaca kod spomenika hrvatskoj pobedi u Kninu, do otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu i koncerta Tompsona i prijatelja.

PLAKATI PROTIV OLUJE

U VUKOVARSKOJ ulici u Zagrebu, kojom će se danas kretati vojna parada povodom godišnjice vojno-policijske akcije „Oluja“, osvanuli su plakati sa imenima krajiških sela iz kojih je proterano srpsko stanovništvo, odnosno sela u kojima su se za vreme i nakon akcije dogodili zločini nad civilnim stanovništvom.

Uz nazive mesta, na plakatima, između ostalog, piše da je reč o grupi građana koja se protivi ovogodišnjem načinu obeležavanja 20-godišnjice „Oluje“.

(Večernje novosti)

KOMENTARI36 komentara

 1. Voka says:

  @ sPlićo ...stoko!...u kojim granicama Hrvatske ste ušli u Jugoslaviju?...niste ni postojali kao država...do stvaranja jajčane Hrvatske '43.g. u Jajcu...vi ste titoistički projekt...u sadejstvu sa zapadom...zato ne postoji agresija na tu tvoju NDH...očistili ste srpski etnički prostor...a to se zove genocid...to Vi slavite stoko !!!...

 2. Biogradlija says:

  Australskom i srpskom košarkašu Aleksu Mariću u "Oluji" je ubijen djed Stevan Marić, osamdeset godišnji starac, u selu Sonković kod Skradina u Dalmaciji.Slava Stevanu Mariću i svim nedužno stradalim civilima koji poginuše na svojoj zemlji.

 3. Zeljko says:

  Nakon zadnjih pregovora u Ženevi 3. kolovoza 1995. te odbijanjem ponuđenog Mirovnog plana Z4 bile su iscrpljene gotovo sve mogućnosti za mirno rješenje srpske pobune u RH, a vođe pobunjenih Srba na čelu s Milom Martićem preuzeli su sa svojim nalogodavcima iz Beograda na sebe punu političku i povijesnu odgovornost za početak Oluje te za potpuni vojni poraz i politički slom, kao i za sve ono što će se narednih dana događati. Tu svakako i prije svega treba istaknuti njihovu isključivu odgovornost za poziv na evakuaciju srpskog naroda iz Republike Hrvatske prema unaprijed pripremljenim planovima (Republika Srpska Krajina, Vrhovni Savjet Odbrane, Broj dokumenta: 2-3113-1/95). To je bila posljednja odluka koju je osobno potpisao Mile Martić 4. kolovoza 1995. u 16.45 sati u Knina, dakle samo nekoliko sati nakon početka Oluje, kojom nedužni hrvatski Srbi postaju taoci njegove velikosrpske politike. P.S. Spremni smo za "Oluju-drugi dio" samo čekamo najveću budalu sa ovih prostora Dodika da raspiše referendum !!

 4. Dux says:

  @ Zeljko Referenduma u Republici Srpskoj će biti-sviđalo se to vama Hrvatima ili ne! Niko vas o tome ništa neće pitati, u to budi siguran!! Baš i te davne, (kako 91 tako i 95), što i vi nas Srbe niste pitali!! Vi niste nikada hteli mir sa nama Srbima iz Krajine. Jer da jeste, odavno bi se mi dogovorili, kako je meni jedan Hrvat rekao!!! P.S Izjašnjava ćemo se mi Srbi, zajedno sa Miloradom Dodikom na referendumu i niko više!! U tome nas NI VI, ni niko DRUGI neće sprečiti!!!! A da li ćete vi pokretati ''Oluju 2??'' E, I O TOME VAS NIKO NIŠTA NEĆE PITATI KAO NI DO SADA!!!!

 5. Biogradlija says:

  Objavljeni su egzaktni podaci za Dalmaciju. Dakle u akciji "Oluja" Hrvati su u Dalmaciji ubili 595 civila srpske nacionalnosti od kojih su 292 bili stariji od 65 godina (staračka populacija).Slava svim nedužno stradalim civilima koji poginuše na svojoj rodnoj dalmatinskoj zemlji.

 6. Voka says:

  @ zEljko ...o kakvom "mirovnom planu" Ti lupetaš...pa taj Z-4 plan je odbio da prihvati Sabor Hrvatske...te je srpski stav bio irelevantan...i ne samo to...Srbi su plan prihvatili !...po rečima nezaobilaznog američkog velezastupnika u Zagrebu Pitera Gelbrajta 3. Avgusta:..."nema razloga za rat i da je srpska strana spremna za razgovore o političkim pitanjima"...a dana 2. Avgusta je obavestio vrhovnika Tuđmana i dao mu "odobrenje" za započinjanje genocida...isti ti SADisti su znali za dugo spremanje Tuđmana i nove NDH...za "konačno rešenje srpskog pitanja"...SADisti su vas naoružali...obučili...pripremili...napravili planove...na kraju su i avijacijom pripomogli da slučajno ne omanete... ...hrvatska vojska je već od početka juna '95. počela da dejstvuje na području BiH..."SKOK-2" i "LJETO-95"...u tim akcijama su zauzeti Glamoč i Grahovo...i tako presečena komunikacija sa Kninom...i stvoreni su uslovi za osvajanje čitavog tog dela Republike Srpske...na taj način ste presekli nacionalni korpus Srba i opkolili Knin... ...znači sve je urađeno da se "reši srpsko pitanje"...odnosno...izvrši genocid nad srpskim etničkim prostorom... ...mislio si Zeljko da bolje lažeš nego onaj tvoj ustaša Splićo...lažete obojica...i to u najboljoj ustaškoj tradiciji...

 7. Borbe says:

  '''Zeljko Says: avgust 4th, 2015 u 1:47 pm Nakon zadnjih pregovora u Ženevi 3. kolovoza 1995. te odbijanjem ponuđenog Mirovnog plana Z4 bile su iscrpljene gotovo sve mogućnosti za mirno rješenje srpske pobune u RH,''' u prijevodu - Srbi su si sami krivi, sami su se protjerali. ustaše prvo oduzmu KONSTITUTIVNOST Srbima (pravo na samoopredjeljenje) a onda kažu ''sve su šanse propale za mirno riješenje'', koje ljige i lažljivci. Željko ovo što kačiš je ustaško tumačenje oluje. Nije bilo nikakve pobune Srba u Hrvatskoj nego su pobunjenici bili Hrvati u odnosu na SFRJ, imali su paravojsku, napadali su JNA, a Srbi su se tom separatizmu suprostavljali. Štitili su integritet SFRJ, samo su htjeli ostati u YU ako se Hrvati odcjepljuju. Što željko ne pišeš o tome ? Što ne pišeš o preko 200 hiljada Srba protjeranih do proljeća 1992 ? Gdje je tada bio Z4?

 8. Dux says:

  @ Splićo Ti si MANJINA retardu pojebani!!!! Srbi u Hrvatskoj bi ostali, da niste VI Hrvati hteli da nas degradirate. Da nas niste dirali, sve bi bilo uredu!!!! Promenili Ustav, nametnuli vaša prava-a Srbi do juče koji nisu bili manjina USTAVNO, sada su odjednom postali manjina!! I onda nova Hrvatska!!!! Pa kada su ti isti Srbi hteli odcepljenje OD HRVATSKE kao što ste vi Hrvati hteli odcepljenje OD JUGOSLAVIJE, e to onda ne može???!!!!! KURAC NE MOŽE!!!! Znači JA TI JEBEM MATER, JEBEM TE U MOZAK a ti??? A pa ti se SMIRI????? TI SMIRI TENZIJE?????? Na terenu????? E pa, na terenu bi ti ja otkinuo grkljan-tako bi se smirio!!! Realnost je da ste vi ološka govna koja nikako drukčije nisu mogli da dođu do svoje LJEPE DRŽAVE, sem putem rata!!! Jebali ste nas 70tih, 80tih i kada su došle 90te, hteli ste i tada, pa niste mogli!!! Šta si retardu ti očekivao da ćemo mi Srbi uraditi?????!!!! A da-bole te kurac, jel??? E pa onda idi kod ginekologa-možda on odradi neku zamenu!!!!

 9. Voka says:

  @ sPlićo ...znaš ti moj k***c...stoko smrdljiva...pokaži kartu Hrvatske koju ste uneli u Jugoslaviju...pa tu istu livadu iznesite...a te bajke pričaj ustaškoj mladeži...retardima kao što si i sam...jer je laž vaš jedini argument...

 10. Biogradlija says:

  Starce srpske nacionalnosti Nikolu Damjanića i Milicu Damjanić iz sela Prokljan kod Skradina u Dalmaciji ubili su Hrvati 11.08.1995. godine u njihovoj kući.Ubijene starce prekrili su Hrvati granjem i zapalili.Slava svim poginulim civilima koji poginuše na svojoj rodnoj dalmatinskoj zemlji.

 11. Voka says:

  @ sPlićo ...sPlićovi "školovani" preci i njihovi saveznici... Izveštaj nemačkog poslanstva Nemačko poslanstvo u NDH 21. novembra 1942. uputilo je izveštaj o ustaškim zločinima Ministarstvu spoljnih poslova Rajha, u kome, između ostalog, piše: “Povodom svog unapređenja u čin ustaškog kapetana viši policijski komesar Tomić je priredio veliku razuzdanu pijanku. Posle ručka nastalo je pijančenje. Kada su svi bili totalno pijani. počeo je Tomić da puca iz pištolja. Kao meta služile su mu skupocene uljane slike i kristali. Oko ponoći moralo je nekoliko ustaša da dovedu iz zatvora nekoliko Srba u lokal. Ti Srbi su izbodeni noževima, a ustaše su iz rana sisali krv."

 12. Biogradlija says:

  Starce srpske nacionalnosti Jovana Berića,Jovu Berića,Marka Berića, Milku Berić,Radu Berića,Mariju Berić,Špiru Berića,Dušana Dukića i Mirka Pokrajca ubili su Hrvati 28.09.1995. godine u selu Varivode kod Skradina u Dalmaciji.U blizini njihovih kuća gdje su ih Hrvati masakrirali pronađen je trag krvi dug 15 metara.Slava svim poginulim civilima koji poginuše na svojoj rodnoj dalmatinskoj zemlji.

 13. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici… General Artur fon Flebs General SS-a, Artur fon Flebs, sredinom 1943. godine zapisao je u svom dnevniku: “Ustašama je u početku bilo glavno da uništavaju pravoslavne, da kasape stotine hiljada ljudi, žena i dece i da se dočepaju vodećih položaja u upravi novonastale države.” Flebs je pisao o zločinu ustaškog “doglavnika” Sudara, koji je zabeležio jedan nemački vojnik u njegovoj pratnji. U julu 1943. godine, Sudar je skupio Srbe iz sela Sokolac i pobio ih iza lokalne crkve (oko 700 muškaraca, žena i dece): “Lično je Sudar učestvovao u nasilju”, zabeležio je Flebs.

 14. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici… Dr Jozef Fesl Pod zakletvom, šef bolesničkog transporta Druge motorizovane armije Vermahta, svedočio je na američkom sudu da su hrvatski zločini bili slični onima učinjenim u Tridesetogodišnjem ratu. Gledao je kako kolju čitave svadbe, posle čega su, sa okačenom tablom “Srećan put u Beograd” bacali leševe u Dunav ili Savu.

 15. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici… Vilhelm Hetl Jedan od šefova nemačke obaveštajne službe, Vilhelm Hetl, pod pseudonimom Valter Hagen, objavio je 1950. godine u Cirihu knjigu “Tajni front”, u kojoj tvrdi da je 1941. vlast u Zagrebu preuzela šačica ustaša, koja u tome nikako ne bi uspela da nije imala podršku većine Hrvata. Čim su došli na vlast, ustaše su počele da istrebljuju Srbe i Jevreje: “Već u leto 1941. uzeše užasne grozote nečuvene razmere. Čitava sela, kao na primer Vojnić, čak čitavi predeli behu sistematski umoreni ili su stanovnici bili preseljeni da beže u Srbiju. /.../ Ustaše su sa masakrom Srba učinile početak beskrajnih zverstava”. Nemački opunomoćenik u Zagrebu, Gleza fon Horstenau, je 1942. godine, posle neviđenih pokolja srbskog življa, neke od najokorelijih ustaša iz Slavonije, uspeo da skloni ispred očiju javnosti; Hegl kaže: “Ali, Pavelić nije ni pomišljao na to da krivce kazni, nego ih je još zadržao u svojoj okolini i primao od njih savete. Opisujući pokolje i katoličenje Srba, Hetl ističe da su ustaški zločini mnoge Srbe oterali u šumu, ometajući tako nemačke vojne akcije protiv gerilaca.

 16. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici… Lotar Rendulic Nemački general Lotar Rendulic objavio je 1951. godine svoje uspomene, u kojima ističe da nemački vojnici u Hrvatskoj 1941. godini nisu naišli ni na kakav otpor, već su bili slavljeni kao pobednici. Opisujući svoja lična nastojanja da spreči pokolje Srba, Rendulic ističe da je “hrvatska strana” odmah preduzela “divlji progon pravoslavnih”.

 17. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici… Herman Nojbaher Herman Nojbaher, čovek od najvišeg Hitlerovog poverenja na Balkanu, objavio je knjigu “Specijalni zadatak na Jugoistoku 1940-1945” (u Nemačkoj štampana 1956. godine, a kod nas prevedena i objavljena tek 2004!) Nojbaher u knjizi opisuje svoju misiju u Rumuniji, Bugarskoj, Grčkoj, Albaniji i Srbiji. Jedna od najvažnijih njegovih teza (a nama toliko nepoznata) je da je Nemačka na Balkanu okupirala samo Srbiju i Grčku - svi ostali su bili nemački saveznici! Nojbaher navodi ustaški recept za rešavanje srbskog pitanja: trećinu pokatoličiti, trećinu proterati, trećinu pobiti! Iako su se ustaše hvalile da su pobile milion Srba, taj broj se kreće oko 750 hiljada ljudi. On je sve to nazivao “hrvatskim osvetničkim ratnim pohodom za uništenje pravoslavnih Srba”. Sve je to podsećalo na srednjevekovne verske ratove. Čak i Hitler se nije slagao s Pavelićevom genocidnom politikom (ne zato što je voleo Srbe, nego zato što je smatrao da ih ima previše da bi bili pobijeni.)

 18. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici… Dr Jozef Matl Godine 1958, bivši kapetan Vermahta (inače, slavista iz Graca) Jozef matl, polemisao je s jednim rimokatoličkim sveštenikom, koji je poricao hrvatske zločine prema Srbima pravoslavne vere:„Ustaška vlada nastojala je da, uz pomoć nemačkog “Vermahta" pobije i istrebi Srbe u Istočnoj Bosni, pa da onda krivicu svali na zle Nemce. Moja je težnja proisticala iz mog službenog zadatka, da Istočnu Bosnu. koja je tada bila vojno-strateški podređena zapovedničkoj sili nemačkog generala u Srbiji, pacifikujem i normalizujem kako bih učinio kraj rastućoj anarhiji, koja je bila posledica ustaškog kasapljenja srpskog stanovništva. Mi imamo dokaza o tome i znamo i svojim smo rođenim očima gledali šta se dešava tamo u Bosni... Uostalom, jedan protivsvedok vašim tvrđenjima jeste i jedan profesor Bečkog univerziteta i predsednik Katoličke akcije koji je u to vreme, kao komandant puka na Drini, naredio da se otvori vatra sa srpske obale na ustaše, kad se videlo kako ovi i domobrani hoće da bacaju srpske žene i decu u hladnu Drinu. Ja sam video tu izgladnelu decu koju je spasla naša vojska i podelio sam im i svoj poslednji komad hleba. Verujete li, kao doktor teologije i katolički sveštenik, da je to hrišćanski? Ili ste mišljenja da je katolički i hrišćanski samo ono što Hrvatima politički koristi! Vi možete i dalje da predstavljate ustaške Hrvate kao valjane, nevine jaganjce."

 19. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  Ovo su ZVALJKO bez pimpeka(zeljko) i Splico"akademik" u PM,psihopata na kvadrat,slinavi balavac,KRETEN: http://prntscr.com/7zzomu ZVALJKO pickico CEKAMO VAS,OVAJ PUT SLEDI ARMAGEDON,AL'NA SRBSKI NACIN :D :D :D :D :D :D

 20. Biogradlija says:

  Starce srpske nacionalnosti Đuru Karanovića, Miloša Grubora,Milicu Grubor, Mariju Grubor, Jovana Grubora i Jovu Grubora ubili su Hrvati 25.08.1995. godine u selu Grubori kod Knina.Nakon masakriranja staraca, Hrvati su zapalili sve srpske domove u selu.Slava svim poginulim civilima koji poginuše na svojoj rodnoj dalmatinskoj zemlji.

 21. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici…sad malo Italijani... General Pircio Biroli o Srbima i Hrvatima Italijanski general Pircio Biroli u izveštaju Vrhovnoj komandi svoje vojske o stanju u Crnoj Gori 12. avgusta 1941. piše: “Od svih balkanskih naroda, Srbi su, po mom mišljenju, bez obzira na njihov surov karakter, još najbolji. Hrvati su podli i dvolični, pravi licemeri i kukavice, nasuprot ratničkom i viteškom duhu Srba i Crnogoraca.”

 22. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici…sad malo Italijani… Đeneral Mario Roata Đeneral Mario Roata, komadant italijanske Druge armije, u knjizi “Borba na balkanu i njene posledice” (izašla 1946. u Milanu) piše da kampanja „beše karakterizovana ubistvima desetina hiljada lica, podrazumevajući tu starce, žene i decu, dok su druge desetine hiljada individua u tobožnjim logorima interniraca pustili da uginu od iscrpljenja i muka... Italijanske trupe (Druga armija) nisu mogle da ravnodušno pomažu te ekscese, ako ni zbog čega drugog a ono zbog svojih krajnje humanih osećanja. I zato su smesta intervenisali tamo gde su se našli (jer su ispočetka okupirali bili samo jedan deo hrvatske teritorije iz svoje nadležnosti). A septembra 1941. godine, čim je vlada u Rimu odobrila predlog komande armije, pristupiše okupaciji označene teritorije i preuzeše svuda civilne vlasti. Armija je natj način spasla živote brojnog srpsko-pravoslavnog stanovništva (njene starešine su izračunale da ih je spašeno oko 600 hiljada.)“

 23. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici…sad malo Italijani… Pukovnik Đuzepe Anđelini Italijanski pukovnik Đuzepe Anđelini objavio je 1946. godine knjigu “Logorske vatre u Hrvatskoj”, u kojoj opisuje svoja iskustva: „Oficiri iz puka su mi saopštavali epizode nemilosrdne okrutnosti kojih su bili velikim delom svedoci prva dva meseca pre moga dolaska: hiljade Jevreja deportovanih na ostrvu Pagu da bi ih poklali ili žive sahranili; hiljade Srba oslepljenih i grozno zlostavljanih; čitave porodice masakrirane (poubijane) bez ikakvog razlikovanja na pol ili na uzrast. Kao potvrde tih užasnih epizoda pokazivali su mi fotofafije koje su reprodukovale strašno krvološtvo nad ženama i decom." Opisuje Anđelini i susret pukovnika Antonikola sa ustaškim zverstvima u Gospiću:“Uputivši se tome mestu on je mogao konstatovati da se jedno trideset leševa, slabo zakopanih u jami peska, pojavilo na površini, otkrivajući unakažene udove i natečene glave. Malo dalje, u jednom prokopu, sakupljahu se brojna deca, izgladnela i terorisana, koja su tvrdila da su pobegla od pokolja u obližnjim predelima." Kapetan Kamaroli, koji je bio smešten kod jedne porodice iz Gospića video je kako su iščezli za malo dana svi članovi iz te porodice, malo po malo (jedni za drugim) zatvoreni ili zaklani. Jedini koji su preostali neki dan beše jedna umorna starica i sva iskrivljena sa više od 70 godina, i jedan plavokos dečak koji je dočekivao svako veče kapetana kad bi se ovaj kući vraćao i išao mu je u susret svečano očekujući karamelu koju ovaj nije izostao da mu ponudi. Ali jedne večeri, vraćajući se zalud ga je tražio u polumraku večeri: dečačić i žena ležahu oboje zadavljeni u jednom uglu dvorišta."

 24. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici…sad malo Italijani… Italijansko svedočenje o hrvatskim fratrima Italijanski list “Il Tempo” objavio je 9. septembra 1953. godine podatak iz dokumentacije Ministarstva odbrane o učešću hrvatskih fratara u pokolju Srba: “21. maja 1941. godine pojaviše se komandantu divizije „Sasari" u Kninu tri osobe, među kojima otac Šimić, franciskanac. One izjaviše da su od zagrebačke vlade određene da preuzmu civilnu vlasg u toj pokrajini. Italijanski ge-neral ih zapita koji bi bio pravac njihove politike. Otac Šimić beše taj koji je dao odgovor: „Ubiti sve Srbe u najkraćem vremenu." Komandant divizije „Sasari" nije verovao svojim ušima. Tražio je da to ponovi. A ovaj: „Ubiti sve Srbe u najkraće moguće vreme. To je naš program." “Ja se čudim - odgovori visoki italijanski oficir - da se ne shvata užas toga predloga i da baš jedan sveštenik, usto još franciskanac, dolazi da to izjavi... Nije bilo sredstava da se oni odvrate, tim pre što je naredba iz Rima glasila, “ne mešati se u lokalnu politiku." I oni započeše."

 25. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici…sad malo Italijani… Potporučnik Salvatore Loi Godine 1953, italijanski potporučnik Salvatore Loi objavio je knjigu “Jugoslavija 1941”, i u njoj niz frapirajućih ustaških zverstava. „Ubedljive dokumentacije hrvatskih zverstava. Ustaše su ma-sakrirale Srbe u unutrašnjosti kasarne, pa onda po noći ili u praskozorje izneli leševe i nosili ih, nagomilane na teškim kolima, slamom pokrivene, na mesta određena za kolektivno bacanje; 2. „Srbi ubijeni na mestima utamanjenja Srba." (Kostić ovde opisuje fotografiju: „Tu je masa srpskih iznakaženih leševa i jedan hrvatski vojnik koji sadistički proverava da li su svi mrtvi."); 3. Prinudni izgon Srba sa teritorije hrvatske države"; 4., Dokumentacija zverstava izvršenih od ustaša u Suvaji okolo kuće popa Spase Devrnje." (Kostić kaže: ,Vidi se omča kojom je usmrćena ćerkica protina; na zidu se obeležavaju „okrvavljeni otisci jedne ruke devojčice."); 5., Izgled Branka Ridanovića koji se spasio iz jame"; 6. „Udarac u potiljak" sa slikom leša žrtve. (str. 173.) Pored toga, Loi navodi: „Progoni su dobivali karaktere naročite svireposti u muslimanskim centrima Bosne, u kojima, pored određene i pitoreskne boje ambijenta (minareti, džamije, privatna arhitektura, odeća) možemo slobodno reći da vladaše nesumnjivo prljavština. Prljavost na ulicama, u kućama, u telu i duši stanovnika." (str. 174.) Navodeći i nekoliko stravičnih pojedinačnih primera hrvatskog terora, Loi konstatuje: „Srbi umirahu na stotine. Mnogi se spasiše begom ako je bilo vremena, ali su ih očekivali dani nemogućeg života u šumi. Brojni slučajevi behu naročito zverski, uvek kad je moguće činiti razlikovanja čak na strašnom polju pokolja." (str. 175.) U jednom slučaju, „u Gospiću, jedan otac koji je vodio u šetnju, kao i svaki drugi dan, troje dečice, beše zaustavljen od dvojice ustaša. Sa ledenom hladnoćom poveri decu jednom prolazniku zamolivši ga da ih odvede kući staroj babi i pomilovavši njihove glavice, sledio e čvrstim korakom dva agenta. Malo posle odjek dve detonacije dao je do znanja da je... justificiran." (str. 175.) U drugom slučaju, „mala Ivka V. od četiri godine, beše jedina preostala u njenoj porodici. Sve članove su pobile ustaše, a malu udaraše u potiljak; bajonetom, i bez svesti je bačena među leševe svojih. Jedan veliki pas, koji je malu voleo, uspe da je odvuče u obližnju šumicu, dok je nisu podigla neka izbegla lica koja su se o njoj starala. Devojčica je nosila još vidljive znake brojnih rana koje nisu bile zarasle." (str. 176.) Loi ide dalje u prikazivanju duha hrvatske genocidnosti: „Pokolji su vršeni po pravilu obavijeni najvećom tajnošću, naročito kolektivni... Srbi određeni za smaknuće, najpre su bivali skoncentrisani u kasarnama; kad noć uzme maha, vodili su ih, u kolonama užasnih korteža, van varoši. Prema prirodi terena, njih su ili bacali u jame, ili podvrgavali klasičnom udarcu u potiljak na ivici rake koju su sami iskopali. Povezani jedan uz drugog žicom, te jadne žrtve, često još žive, bacahu strmoglavce u opštu grobnicu.” Italijanske vojnike su boleli životinjski zločini prema srpskoj deci, o čemu Loi iznosi nekoliko primera, na verandi jedne višespratne kuće pojavila se desetina ustaša koji posmatrahu na trgu ispod njih telesa nekoliko Srba u agoniji; evo, malo posle, druge ustaše koje su brutalno vukli četiri dečaka od kojih je najstariji mogao imati osam godina koji plakahu dozivajući roditelje ubijene na njihovim prestrašenim očima Najstariji od dečaka, podignut za kosu, bi bačen sa balkona, a neke ustaše koje ga dočekaše dole na trgu, ubiše ga u letu... Brujanje i urlanje zadovolstva pratili su taj sramni podvig, jer u Hrvatima ljudsko nije bilo ništa sem fizičke figure." Loi navosi ispovest starice iz spaljenog srbskog sela Suvaje: “Bilo je to neke noći. Čuli smo kako stižu mnogobrojni automobili, koji su bili puni ustaša. Kao prvu meru predostrožnosti blokirali su sve puteve, zatim su podelili selo na zone i otpočeli sa čišćenjem. Sve su to radili u najvećoj tišini. Kucali su na sve kuće. Podigli su ljude od 15 godina pa na više. Kontrola dokumenata, rekoše. To su govorili sa tolikom ozbiljnošću, da niko nije posumnjao u njihove reči. Za kratko vreme oni su ih sakupili ovde - govoreći to pokazivala je na nekoliko mesta na kojima se zapažala sveže iskopana zemlja - i sve su ih postavili u redove, nastavila je starica. Pre svega, izdali su naređenje da svi skinu obuću i odelo. Zatim je jedan od njih divljački vikao: “Ima š među vama koji katolik?" Jedna desetina naših, koji su još ranije primili katoličku veru, izađoše napred. Dobro - reče jedan od ovih dželata - vi ste naši drugovi i prijatelji po veri, i sa vama će se dobro postupati! Vas ćemo poslednje ubiti!" Nastao je jedan divlji smeh među svim ustašama na ove njegove reči. Međutim, naši su počeli da razumevaju šga se oko njih i sa njima događa... i ovi ustaški psi su počeli sa izvršavanjem njihovog plana. Pri slaboj svetlosti nekoliko baklji, otpočelo je mrcvarenje žrtava. Svi oni koji su očajnički pokušavali ma kakvu nemoguću reakciju dobšš su revolverski metak u potiljak. Većina njih bila je iskasapljena sa noževima. Primoravali su ih da viču „Živeo Pavelić". ali niko od naših to nije hteo učiniti. Svi su pali pozivajući poslednje „zbogom." Mnogi su padali i vikali „Živeo kralj Petar!"... Jadna deco naša! Ubijeni na prevaru. iznenađeni, ne misleći na nikakvo zlo! Stvarno, ko je ikada mogao da pomispi na stvar ovakve vrste? Ko je u selu ikada mogao biti okrivljen za ma kakvu političku krivicu ili antihrvatsku aktivnost? Ko se od nas ikada interesovao za političke događaje? Api za ove ubice mi smo bili teški krivci - bili smo krivci, jer smo rođeni kao Srbi!... Hrvati nisu zakasnili da stignu ovamo i odmah počnu sa njihovim podmuklim planom. (Kad su pobili muškarce), silovali su skoro sve žene, udate ili ne, mlade ili stare. Mučili su decu. Pljačkali su sve ono što je od vrednosti i te sve vrednosti su tovarili na automobile. Sve ostalo su uništavali. Sve su pobili; ponavljam, sve. Umirale su žene, starci i deca. Uživali su da ubiju udarcima puške majku i dete koje se obavijalo oko vrata. Vešali su, rascepljivapi su decu, razbijali im lobanje kundakom od puške i mlatili s njima sa svom snagom o zemlju... Zatim... posuše benzinom svuda gde su zapalili. I dok su se ovi psi udaljavali pevajući, pijani od krvi, selo je gorelo. Preko cele noći kuće su gorele sa probodenim i u smrtnom ropcu telesima tolikih žena i dece... Ali kako sam se ja spasila, to sigurno gospodin hoće da me upita. To ću vam reći ukratko. U dvorištu moje kuće nalazila se, i još i sada se nalazi, jedna velika gomila sena. Kad su stigli ovi psi, ja sam se sakrila unutra, jedva što sam mogla disati. Čula sam pucnjavu iz pušaka, očajničko zapomaganje naših ljudi, urlikanje od radosti ovih ubica. Malo posle toga disanje mi je postalo još teže, osetih jaki miris dima... i nisam za sebe ništa znala. Probudila sam se posle dužeg vremena... Vikala sam, dolaze da me uzmu. To su bili Srbi, koji su stigli odmah posle nekoliko časova po izvršenom pokolju, suviše kasno. Da, ali kako se dogodilo da se ja spasim? Vatra nije zahvatila seno, jer je avlija, u kojoj se nalazio bunar, iz koga su mnoge familije crpile vodu, bila puna lokvi koje su zaustavljale plamen na njegovom putu... Evo sada ovde, sama, bez sina, bez sinovca. Imala sam ih stotinak! Neću se nikad odvojiti od ovog mesta. Ovde su sahranješ svi moji roditelji i moji zemljaci. Ništa mi drugo ne preostaje, nego da živim u njihovoj blizini, u očekivanju da i mene smrt ponese.”

 26. Voka says:

  @ sPlićo …sPlićovi „školovani“ preci i njihovi saveznici…sad malo Italijani… Memoari Enca Kataldija Bivši italijanski oficir Enco Kataldi objavio je 1968. godine knjigu “Jugoslavija na vratima”, opisujući njemu poznate slučajeve ustaških zverstava, imena Branka Rađenovića bačenog živog, iako sa prerezanim grkljanom u jamu mrtvih; doktora Spave Lavruja iz Suvaje, kome je bila razbijena lobanja, dok je njegovoj ženi izvučen začetak iz utrobe i bačen prema tavanu; (imena) svih pobijenih u Koritu, Srbu, Suvaji. Čalljini, Stocu, Gabeli, Berkoviću, Tagovićima, Domanovićima, Gračacu, Gospiću, Topuskom, Vrgin mostu, Golubincima itd. nisu drugo do samo pojedini primeri toliko (strašnih pokolja i umorstava; oči povađene iz očnih duplja ili zapaljeni na plamenu sveće, isečeni nosevi i jezici, i sise, i nokti, kosti razlomljene, kastriranja (sečenje polnih organa), raščerečenje, mitraljeziranje u grupama na ivici jame, seksualna nasilja u prisustvu očeva ili muževa, ili braće ili sinova. U Veljunu, srez Slunj, „ustaše" uhvatiše srpskog sveštenika Branka Dobrosavljevića i narediše mu da iskopa jamu za svog sina studenta. Kad je to svršio, dovedoše mu dečka i počeše da ga tuku bičevima pred očima oca. Kad se izgubio, dovedoše ga ponovo, otsekoše mu ruku, oguliše mu kožu sa glave, povezaše ga da bi mu zadržali izliv krvi, izbatinaše ga i okončaše mu život sa udarom čekića u glavu. Otac je posle nateran da poje pravoslavno opelo nad sinom, koji se zvao Stefan: Stefan Dobrosavljević. Za vreme opela otac je tri puta padao u nesvest, ali je bičem bio nagnan da završi. Naposletku je i on ubijen jednim udarom čekića. „Utaše" (ovo samo Italijani stavljaju uvek u navodnicima) vezaše Đorđa Bokića za jedno drvo. Bičevahu ga do krvi, odrezaše mu uši, nos, jezik i posle mu otesteriše bradu (podbradak). Pališe mu oči nekom svećom i kad videše da i pored svih tih muka žrtva ipak pokazuje znake života, rasporiše mu grudi nožem i opališe jedan metak iz pištolja u taj rez." 1. jula 1941. godine dao je Ante Pavelić svečanu izjavu (očigledno pritiskom italijanske vlade) da neće više biti po-kolja. Od tog vremena klanja se više nisu brojala. Metoda je sad bila drukčija: mučenje u masama, pri čemu su žrtve bacane u jamu, povezane tri i tri, mitraljez postavljen na grlu jame i vatra na one koji bi bili još u životu... 6. jula 1941. godine uveče neki italijanski vojnici koji su prelazili klance Gračaca, privučeni jednim strašnim smradom otkriše jednu jamu prepunu Srba u raspadanju. Među njima se kretaše jedan čovek. S mukom je bio izvučen. On je između ostalog ispričao da su prema doktoru Veljku Torbici izvršene ove grozote: „ustaše" ga vezaše za jednu klupu. Biše ga do nemila. Posle mu kidaše duge, tanke komade mesa, mećahu so u rane i posle to zašiše. Izvršivši te grozote, pitahu ga, “misli li da je operacija dobro uspela." On nije mogao da odgovori, bio je mrtav. A zato što nije odgovorio, kažnjen je sa mnogim šibama. Ovaj događaj se desio na jednom mestu nedaleko od Gračaca 3. (a možda i 2.) jula 1941. godine... Ne mogu da se pričaju užasi koje su „ustaše" izvršile nad srpskim devojčicama. Postoje stotine fotofafija koje to potvrđuju, jer one koje su preživele napade. udarce bajoneta, čupanje jezika i zuba, nokata i vrhova dojki (a to je sve činjeno pošto su bile obeščašćene) bile su prilježno sabrane od naših oficira i prenete u italijanske bolnice gde se baš i prikupljala ova dokumentacija činjenica... U Gospiću jedna majka dobi hrabrost i ode kod „ustaša" pitajući ih da li šta znaju o njenom sinu koji je nestao pre tri dana. Ova žena je učinila grešku što je sobom dovela i kćerku od 12 godina. Ustaše je zatražiše. Na majčine proteste krvnici kao da su hteli da je uteše, dadoše joj jedan mali zavežljaj. Žena mišljaše da je neki mali dar, otvori ga i pade u nesvest. Unutra su bile oči njenog sina. To se dogodilo u Gospiću, a žrtva se zvala Dukić, imao je 16 godina... To su učinili Hrvati Srbima. Razume se da mi ne možemo produžavati te priče od kojih se koža ježi: trebalo bi čitave tomove ispuniti.”

 27. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  @Zeljko i Splico...PUSTENI STE NIZ VODU tj.KANALIZACIJU...RETARDI GLUPI procitajte sta pisu danasnje zapadne novine o vasoj "pobedi",dzabe ste ulazili u EEEEEEEEEEEEEUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU,hahahahahhhaaaahhhhaaaaahhhaaaaaa

 28. Voka says:

  @ sPlićo ...tako ti je to...pičko ustaška. i tako će ti biti i na Strašnom sudu...gde ti neće pomoći ni „Blaženi Alojzije“...jer si kažnjen najstrašnijom kaznom kojom si mogao biti kažnjen...nepokajivošću...svake godine Tvoj narod dokazuje ko je...slušajući Tompsona i vičući „Za dom spremni!“... ...mi...Srbi...grešni i pregrešni pred Bogom što se toga ne sećamo dovoljno...pred Prestolom Božjim imamo na stotine hiljada zastupnika koje su tvoji poklali...samo zato što su bili pravoslavne vere... ...ostaj mi tako NATO bijesan i za Washington spreman!... ...sažaljevajući Tebe i Tvoje...

 29. Smrt političarima says:

  Pa ovaj Splićo je običan gmizavac...njemu ne vredi ništa ni dokumentovati jer su većina rvata obični fašisti,dočekali su nemce 41.kao oslobodioce,od tada ubijaju samo i proteruju a ne možeš kromanjoncu objasniti da srbi su konstitutivan narod bili a da je njofra ukinuo to i da na području krajine žive Srbi vekovima....naravno sad ih nema ali kolo sreće se okreće,možda ni rvata neće biti jednom u rvatskoj....ajde Splićo napuši se kurca i marš ispod kamena!!!!

 30. PRAVOSLAVNA ARMIJA says:

  Splico...eeeeeeeeeee KONJINO neotesana,RETARDU...pisu da ste upravo VI LUZERI, gubitnici i genocidne ubice,poceli su da peru ruke,heheheheeeeeee PS.ti rece da govoris madjarski,nemacki,engleski...izvoli i proveri,NEZNALICO GUBITNICKA

 31. Dux says:

  @ Splićo Jebem li ti mater ustašku, tifusnu!!!! Ja sam bio na svojoj ZEMLJI pičko neotesana ustaška. DA LI SE ONA ZVALA HRVATSKA ILI JUGOSLAVIJA. MENE JE BOLEO KURAC!!! Ostao bi tamo da nas niste dirali. Vi ste hteli zemlju, vi da budete BOG i BATINA, a ja mrtvu ti majku jebem u pičku smrdljivu, tebi ustaši, koji NI KURCA NISI VIDEO NA MOJOJ ZEMLJI, U MOM KRAJU, ti ćeš meni da pričaš čija je to zemlja bila!!! Tvoja smradu????? KO JE I HTEO RAT???? TI PIČKO!! TI SI HTEO RAT I TAKVI KAO TI!!! Ja do pre rata, MRTVU LI TI MAJKU JEBEM, NISAM DIRAO NIKOGA!!! NIKOGA NISAM DIRAO, A ŽIVEO SA HRVATIMA CEO ŽIVOT!!! Mrava ne bi zgazio, niti ubija, niti silova-ništa od toga nisam radio a SRBIN SAM!!! DA STE HTELI ZEMLJU-ŠTO KOJI KURAC NISTE PITALI??? VI STE BILI ZA ODCEPLJENE, MI MORALI DA PRISTANEMO, I ONDA KADA STE NAS VI PROGLASILI MANJINAMA, LJUDIMA BEZ IKAKVIH PRAVA, ONDA SMO MI HTELI NAŠ DEO, NAŠ DEO PEDERE USTAŠKI-MOJ JEBENI DEO, NA KOME SAM JA ROĐEN I ODRASTAO. GDE SI TI ROĐEN???? TI ĆEŠ DA MI KAŽEM NA MOJOJ SOPSTVENOJ TERITORIJI, DA MORAM DA PRIHVATIM TVOJA PRAVILA ILI NIŠTA????!!!! A POMINJEŠ MI JASENOVAC KAO DA USRČEŠ KAFU SA KEKSOM, JEBEM TI MATER-NAGUTAJ SE KURČINA, SMRADU USTAŠKI!! MI SMO MOGLI DA BUDEMO SUSEDI??? S KIM??? S TAKVIM RETARDOM I UMOBOLNIKOM kao TI????? ODRO BI TE ŽIVOG, A U TEKSTOVIMA GOVORIŠ ''DA BUDEMO LJUDI''???? KOJI JE TEBI KURAC??? OD PRVOG JEBENOG DANA SI DOŠAO OVDE DA PROVOCIRAŠ-TI NE SPADAŠ U LJUDE, NEGO U PARAZITE!!!! PUŠI KURAC DROLJAVA TIFUSNA SMRDLJIVA NAKAZO USTAŠKO POKATOLIČENA-jamu ću ja tebi iskopati sledeći put!!!

 32. Smrt političarima says:

  Ništa ne brini Splićo doćemo da te zakopamo tebe i celu tvoju familiju,možeš birati boju kese i mesto....samo bolesnik može da se ponosi zločinima tipa a Jasenovac a vidim da si žešći retard kad ništa ne znaš o istoriji,da vas TITO nije spasao trebali ste kao narod biti istrebljeni zbog 41.-45. kad ste imali fabriku-državu smrti,umesto da ste zahvalni što postojite kao narod, vi se svetite Srbima koji su za vas krvavili u drugom svetskom ratu dok ste vi klali i ubijali Srbe i druge narode i direktno pušili kurac Hitleru... Trenutno je takvo stanje da imate državu zahvaljujući NATO i Nemcima ali kao što se kolo sreće okreće u celoj istoriji doći će sve na svoje mesto,Nemačka će ponovo morati biti sahranjena ali sada trajno(Rusi ne prave dvaput istu grešku) a i vi sa njima jer ste obična genocidna šaka šljama,isfrustrirana mržnjom i imate državu načinjenu na genocidu i zločinima koji će biti kad tad naplaćeni!!!

 33. Voka says:

  ...Hrvatska (d.o.o.) je najobičnija genocidna tvorevina...kao i "čuvena" NDH...to samo govori o stanovništvu takve tvorevine...koja se bazira na mržnji i laži...nemaju ni istoriju...ni jezik...ni kulturu...njihov najveći domet je Jasenovac...pljačka i zverstva koji uz to idu...kakav jad i beda...hvala ti Bože što nas odvoji od takvog nakota...

 34. Dux says:

  @ Splićo Pazi da se ne udaviš prilikom PUŠENJA tolikog broja KUR**NA na proslavi, pičko ustaško pojebana!!!!!!!

 35. KOSTA says:

  „Odajmo poštu prognanima i stradalima“, poziva ovih dana srpski javni servis građane, da se zaustave u saobraćaju i trube u znak sećanja na pogrom. Od kada se pošta odaje onima koji još uvek hodaju po zemlji? Još jedna cirkuska predstava za narod. Da li su u dubokoj podsvesti marketing majstora u vladajućim strukturama izbeglice iz „Oluje“ pale za stepenik niže i zvanično proglašene mrtvima za srpski establišment? Igrom sudbine, mnogo je onih koji danas sede na najodgovornijim mestima, a pre dvadeset godina bili su potpora režimu , koji je najpre zatvorio vrata na Rači, a potom preusmerio kolonu ka Kosovu, da ne bi napravili ružnu sliku u prestonici i tako podbunili Beograđane................

 36. Borbe says:

  Splićo, Naravno da su Srbi mogli ostati u SFRJ jer su kao konstitutivni narod imali pravo na samoopredjeljenje a sama SFRJ postoji do proljeća 1992., ali nije važno, Srbi u SRH, u onim djelovima gdje su bili većina, su mogli proglasiti svoju republiku baš kao i Hrvati, ili ostati u još uvijek postojećoj SFRJ. Srbi nisu bili manjina u SRH. Čak šta više bili su konstitutivni narod SRH, znači narod koji je stvorio tu istu SRH. Inače bilo ih je preko 600 hiljada u SRH a kada se na to dodaju ljudi koji su se izjašnjavali kao Jugoslaveni (oko 3 % i sve redom Srbi) to je bilo 650-750 hiljada Srba u SRH. Ali nije važan broj, važan je status Srba a on je bio u statusu NARODA ili konstitutivnosti. Kažeš da Srbi nisu imali ni autonomiju ? Da, nisu, a zašto ? Zato što su im komunisti dali konstitutivnost, još veću stvar od autonomije, SRH je bila država koju su stvorili Srbi i Hrvati. Država i Srba koji žive u SRH. Nažalost, ispalo je da demonima iz HDZ-a i svim ostalim događajima iz tog vremena ta konstitutivnost ništa nije značila, pregažena je za dvije minute.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *