2014. godina je presudna za Balkan

2014. godina je presudna za Balkan

24 juna 2013

zapadni-balkan-eu-70714294Šefovi diplomatije Austrije Mihael Špindeleger i Švedske Karl Bilt smatraju da bi 2014. godina mogla da bude istorijska u procesu evropskih integracija, te da će uz hrabrost i neophodnu političku volju biti rešene preostale političke neusaglašenosti i zemlje sa Balkana „konačno pohrliti ka EU“.

Špindeleger i Bilt u zajedničkoj izjavi podsećaju da je postizanje željenog cilja blizu, jer će 1. jula Hrvatskoj biti izrečena dobrodošlica kao 28. članici EU, a da je Crna Gora sa EU već počela pregovore o članstvu.

Oni podsećaju da je u aprilu postignut briselski dogovor predstavnika Beograda i Prištine, navodeći da će normalizacija odnosa zaustaviti „destabilizujuće nacionalističke ambicije“, što je „uzvratni udarac za one koji zagovaraju etničke države i stare netrpeljivosti“, saopšteno je iz austrijske Ambasade u BiH.Šefovi diplomatija Austrije i Švedske ukazuju da je „važna stvar sada da njihove kolege u Skoplju i Sarajevu, kao i u Tirani, obrate naročitu pažnju“.

„Ukoliko se može postići dogovor o delikatnim stvarima iz sporazuma za srpsko stanovništvo na Kosovu, onda bi trebalo da bude moguće da se prevaziđe dugotrajni zastoj u BiH i destruktivno pitanje naziva Makedonija, ili da se provedu neophodne reforme i da se povede valjan proces formiranja vlade u Albaniji“, navode Špindeleger i Bilt.

Oni ističu da, ukoliko bude postignut napredak u vezi sa ovim pitanjima, EU mora biti spremna da ispoštuje svoje obaveze, što znači započinjanje razgovora sa Makedonijom o pridruživanju, dodeljivanje kandidatskog statusa Albaniji i prihvatanje kredibilnog zahteva za članstvo BiH.

„Ali, ukoliko ne bude postignut napredak, onda lideri u Skoplju, Tirani i Sarajevu, kao i oni u Banjaluci i Mostaru, rizikuju da svoje zemlje vide ostavljene sa fatalnim političkim i ekonomskim posledicama na duže vreme“, navode Špindeleger i Bilt.

Oni ukazuju da se Balkan približava istorijskoj 2014. godini, zbog čega će oči biti usmerene prema regionu, gde je pre 100 godina počeo veliki evropski rat.

„Nadajmo se da će opredeljenost rukovodstva Hrvatske, kao i hrabrost i vizija onih u Beogradu i Prištini poslužiti kao primer koji će i drugi slediti. I da će sledeće godine biti moguće da se komemorativno obeleži 100 godina od Prvog svetskog rata kontrastom tragediji iz prošlosti u vidu obećavajuće evropske budućnosti za celi region Balkana“, ističe se u zajedničkoj izjavi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *