ВУЧИЋ на ТВ Пинк

ВУЧИЋ на ТВ Пинк

29 маја 2017
ОДЛАЗЕЋИ премијер Александар Вучић рекао је вечерас да владу напуста не без емоција, посебно владу која је направила резултат, јер је радила у интересу будућности, а не популарности и рејтинга, а да се кандидовао за председника како би спречио да се врате на власт они који су урушавали земљу.

„Морали смо да знамо да је пред нама буду, а не само да купујемо тренутну подрску народа“, рекао је Вучић за Пинк телевизију у последњем интервјуу у својству председника владе.

Он је рекао и да зна да људи у Србији живе тешко, али да долазе нова времена, која је, како је подсетио, још раније називао златним добом, те најавио значајно повећање плата у јавном сектору.

Он је објаснио да ће тиме зараде оних који најлошије живе бити повећане за осам одсто.

„У време фискалне консолидације питали су ме сваког дана када ћемо вратити плате. Међутим те мере су као када играте финале Лиге шампиона када морате да направите свеобухватни систем, да имате јаке играче са свих страна, да правите раст и напредак земље. Истрпели смо тешке критике и захвалан сам народу који је веровао у мене и владу коју сам водио, као и план и програм“, рекаоје он.

Подсетио је да је, када је преузео владу, у Србији просечна плата била 354 евра, а данас је 403 евра. Према његовим речима, ове године ће се плате у јавном сектору драстично повећати и сви ће имати веће плате. На основу тога ће пре краја године просечна плата износити око 445 евра, а идуће године, како додаје, ако се одржи фискална стабилност, можемо да се приближимо просечној плати од 500 евра.

Говорећи о незапослености, Вучић је рекао да је са 25,9 одсто у 2012. она пала на 15,3 одсто у 2016.

„У 2017. је незапосленост већ 13 одсто, а очекујемо до краја године да она буде још нижа. Можете да кажете шта желите, али ја мислим да је то озбиљан резултат. У последње три године незапосленост стабилно иде на доле“, рекао је Вучић.

Казао је да је то све успело захваљујући дисциплини, одговорношћу владе и поверењу народа.

„Успели смо што нисмо одговарали са „да“ када су долазили да штрајкују. Називали су ме свакаким именима – све сам то, али не дам паре зато што смо морали да спустимо ниво јавног дуга и да знамо да је пред нама будућност, а не да купујемо наклоност“, истакао је Вучић.

Упитан за емоције поводом одласка из владе рекао је да му није свеједно.

„Можда ће се неки радовати, биће мање дисциплине и повишеног тона. Није ми свеједно“, рекао је он додајући да је влада радила дисциплиновано. Подсетио је да је најављивао да ће напустити владу када странка коју води буде имала 26 одсто подршке, а у овом тренутку има преко 55 процената, што је незабележно од увођења вишестраначког система.

БИРАМ СРПСКУ СТОЛИЦУ, НЕЋЕМО У НАТО

Изабрани председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је пут ка ЕУ за Србију веома важан, али да наша земља нема жељу и апсирацију да уђе у НАТО. Одговарајући на питање лидера СРС Војислава Шешеља докле мисли да седи на две столице и да води политку и Русија и ЕУ, Вучић је одговорио:

„То нису две столице. Он је тај који бира једну од две столице са стране, а ја бирам једну, ону у средини, а то је српска столица. Нећу да бирам било чију другу столицу“.

Он је подсетио да Србија у земље ЕУ извози две трећине производа, односно 67 одсто, а 20 одсто у регион, у којем су све земље на путу ка ЕУ. На констатацију да је највећи број инвестиција у Србији из западних земаља и ЕУ, и на питање да ли су Руси нудили неку инвестицију, он каже:

„Јесу, и они ће да улажу, ту је РЖД, која обнавља наше железнице.“

Што се тиче НАТО, Вучић каже да Србија не изражава зељу за уласком у тај савез. „Био сам на савету НАТО и свима сам рекао да немамо ту аспирацију. Они траже прво да се изјасните, па онда износе свој став. Наша намера је да будемо војно неутрални, зелимо да будуемо ван војних блокова“, поручио је он, додавши да смо због тога улагали у нашу безбедност. У том контексту подсетио је да су војска и полиција обновили униформе, да стиже 9 нових хеликоптера и да у року од 60 дана стижу руски МИГ-ови.

НЕЋУ СЕ ОДРЕЋИ КОСОВА, АЛИ МОРАМО ОТВОРИТИ СВЕ БОЛНЕ ТЕМЕ

Изабрани председник Александар Вучић рекао је вечерас да са ступањем на дужност шефа државе има намеру да отвори питање Косова, премда нема намеру да га се одрекне.

„Заклећу се на Уставу. Немам право да се одричем Косова, али ми морамо да отворимо ту тему“, рекао је Вучић, одговарајући на питање лидера ЛДП Ццедомира Јовановића да ли ће као председник земље раскидати Гордијеве човорове који замагљују европску перспективу земље, пре свега када је реч о Косову.

„Нећу признати Косово, то није моја политика, али сам спреман да разговарам и да прихватим чињеницу да код нас има много митова и легенди“, рекао је Вучић.

Он је додао да ће се као председник бавити и неким другим стратешким питањима, као што су измене Устава Србије, у погледу овлас председника Републике, на пример, те образовањем.

КАЛАБИЋ И СТЕПИНАЦ
Изабрани председник изјавио је поводом „случаја Калабић“ да треба имати у виду да није реч о томе да четнички командант није чинио злочине, већ је 2006. године, у време ДОС-а, донет „идиотски“ закон, који говори о томе да ли је неко имао право на правично и фер суђење, што је јасно да тога тада није било.

„Никола Калабић, по ономе што знам, учествовао је у злочинима“, рекао је Вучић за Пинк тв и подсетио да пресуда која је донета пре неки дан у Ваљеву није поравоснажна.

Према његовим речима, злочини су и Јасеновац, и Олуја, али и Сребреница где су Срби починили злочин и он нема проблем да то каже за разлику од неких других.

У том смислу он је додао да је када је у питању канонизација Алојзија Степинца реч о срамоти и да заиста мисли да је срамно и бестидно, а да такође у 12 градова Хрватске постоји улица Миле Будака усташког идеолога.

НИШ ДОБИЈА НАЈМОДЕРНИЈИ КЛИНИЧКИ ЦЕНТАР, ПЕНАЛИ ЗА КАШЊЕЊЕ

Одлазећи премијер рекао је да ће Ниш добити најбољи клинички центар, а да ће они који су одговорни за кашњење радова морати да плате пенале. Он је указао је да је постојао проблем када је прављен уговор, да је ранија власт дала посао фирми која је дала цену мању за девет милиона евра, уз договор да, када добије тендер, влада одобри анекс уговора вредан десет милиона евра.

„Међутим дошло је до промене власти и нисам одобрио анекс. Зато су узимали подизвођаче који су радили за најнижу цену и исцедили их максимално, те због тога касне у свему“, рекао је Вучић.

Најавио је да ће зато бити санкција, јер по уговору за кашењење морају да плаћају пенале. Вучић је казао ида влада у клиничке центре улаже 180 милиона евра. Оценио је и да је здравство у протекле три године највише напредовало, да је урађено оно што није за протекле чцетири деценије, те да ће бити урађено оно што се ради једном у 70 година. Подсетио је да 2013. Србија није, по питању здравства, била примљена ни на једну листу, а у протекле две године је поправила свој рејтинг.

Казао је да је задовољан медицинским особљен, али указује и да, на жалост, одлазе из земље, јер не можемо да се такмичимо са високим платама на западу.

ВУЧИЋ О „КОНТРАМИТИНГУ“: НИКОГ НЕ МОЖЕТЕ ДА БИЈЕТЕ

Никоме неће бити дозвољено да уруши стабилност и мир земље, поручио је вечерас изабрани председник Александар Вучић поводом најаве да ће на дан његове инаугурације, када ће се окупити око 2.000 људи да га поздрави, бити „организован контрамитинг“.

„Најављу контрамитинге, да ће неког да туку, рекли су ми из служби…Не можете никог да бијете, нећемо вам дозволити, ником нећемо дозволити да уруши стабилност и мир“, рекао је Вучић за Пинк.

Он је такође нагласио да је скуп оних који желе да га поздраве уредно пријављен. Казао је и да је друга страна увек тражила само сукобе и да покушава да нађе начин да направи сукоб.

„То је зато што је то једина могућност да лажни елитисти добију простор у јавности“, закључио је он.

И САШИ ЈАНКОВИЋУ САМ ПРЕДСЕДНИК…

Александар Вучић рекао је и да је председник и Саши Јанковићу, као и Војиславу Шешељу и Чедомиру Јовановићу, и свим грађанима, без обзира на политичка уверења. На питање у оквиру интервјуа да ли је председник и Саши Јанковићу, противкандидату на председничким изборима, он је рекао:

„Него шта сам него сам му председник. Увек сам му био најбољи председник. Он сада бар зна ко му је председник. И као председник владе обезбедио сам му највећу плату, три пута већу него моју. Зашто би био незадовољан“.

Коментаришући изјаву Јанковића да Јоханес Хан, када се „запањи“ у Београду количином напретка Србије, то треба да задржи за Аустрију, те да је то једна врста понижења, имајући у виду да у Србији нема ни политичких, ни социјланих права, ни близу као у време Југославије, Вучић каже:

„Био је са мном на састанку са Ангелом Меркел и био је мањи од маковог зрна. Мање од 30 секунди је говорио, а ни она баш није била заинтересована да га слуша. Храбар је само пред новинарком (Н1) и није једини такав. Са Ханом и Могерини, не знам да ли их је видео једном или два пута, увек је био мањи од маковог зрнаа и такав ће увек да буде“.

Вучић се осврнуо и на случај Јанковићевог убијеног пријатеља, рекавши да је он несумњиво убијен из оружја Саше Јанковића, те упитао шта би било и шта би се све причало да је неко убијен из његовог, Вучићевог, оружја.

„Замислите да је из мог оружја неко убијен, на шта би то личило“, запитао је Вучић.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Kosovac says:

    Влада радила у интересу будућности…. Таман сам помислио да живим сада у оној будућности из комунистичке прошлости, ово Пинк ме је демантовало: Још није стигла будућност.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u