ДОДИК: Република Српска је једина самоодржива, БиХ ће се распасти (ВИДЕО)

DODIK: Republika Srpska je jedina samoodrživa, BiH će se raspasti (VIDEO)

26 oktobra 2017

Republika Srpska je samoodrživa, a BiH će se raspasti, jer je to kreacija koja ne može da uspe, izjavio je predsednik RS Milorad Dodik. On kaže da opozicija izdaje srpske nacionalne interese na nivou BIH, ali da je ipak Srpska ekonomski stabilna.

Smanjena je nezaposlenost i zabeležen rast poreskih prihoda, rekao je Dodik u sredu za RTRS.  Prema njegovim rečima, BiH bi mogla da funkcioniše ako bi se pridržavala Dejtona, ali je praksa potpuno drugacija.

Dodik je kazao da je sprega međunarodnih predstavnika i političkog Sarajeva, najviše SDA, učinjena da bi se ojačao unitarizam i da je „od BiH napravljen monstrum“.

– Budućnost Republike Srpske je odlična. Jedina je samoodrživa i nastaviće da živi, a BiH će se raspasti – smatra on.

Srpski predstavnici u institucijama BIH naneli su Republici Srpskoj ozbiljnu politicku štetu, kaže Dodik.  On smatra da je njihovo ponašanje u parlamentu Srpske, ometanjem rada te institucije govori o tome da su namerno izbegli glasanje o Rezoluciji o vojnoj neutralnosti.

Dodik kaže da odluka o tome da BiH bude članica NATO-a nije donesena.  Niko ne spori da će se jednog dana odlučivati o tome na nivou BiH, ali mi imamo pravo na svoj stav, poručio je Dodik.

– Videćete da niz izjava govori o tome da mi ne želimo da bude granica NATO na Drini. To nije Dejtonsko pitanje, Dejton se ne bavi pitanjem NATO, to je pitanje nas koji živimo ovde. Mi smo sastavni deo lanca u odlučivanju, a mi smo rekli da hoćemo da budemo vojno neutralni – poručio je predsednik RS. Politicki sistem u BiH produkuje siromaštvo, i Srpska od takve BiH nema ništa, kaže Dodik.

Nijedna donesena mera nije bila u funkciji podrške, tamo nema suverene monetarne vlasti, a Centralna banka je pod upravom stranaca, navodi on i dodaje da ekonomija Srpske, međutim, stoji odlično.

Odgovarajući na pitanje da li će se kandidovati za člana Predsedništva BiH, Dodik kaže da je sve moguće, ali da su izbori daleko. On veruje da će koalicioni partneri ostati isti, a predsednik Republike, kako kaže, biće neko iz SNSD-a.

KOMENTARI



Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *