ПРИЗНАЊЕ КОСОВА ПОВЛАЧЕ ГВАЈАНА И ТРИНИДАД И ТОБАГО?! Подршка Србији у Латинској Америци све већа!

PRIZNANJE KOSOVA POVLAČE GVAJANA I TRINIDAD I TOBAGO?! Podrška Srbiji u Latinskoj Americi sve veća!

2 novembra 2017

Odluku Surinama da povuče priznavanje lažne države Kosovo mogle bi da slede i druge države na severoistoku Latinske Amerike, poput Gvajane, koja je pre četiri godine priznala Kosovo, ali i na Trinidad i Tobago, na koji se vrši snažan pritisak da stanu uz Prištinu. Na strani Beograda su i Oman, Centralnoafrička Republika, Nigerija, Uganda…

Talas priznavanja nelegalno proglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine ne samo da je zaustavljen, to su, u poslednje tri godine, ne računajući Surinam, učinile samo dve države, već bi sada mogao da uđe i u obrnuti proces.

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Aleksandar Gajić kaže da je moguće povući priznanje državnosti, naročito ono koje je dato suprotno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti, koja reguliše pitanje statusa KiM:

– KiM je prema međunarodnom pravu teritorija pod međunarodnom upravom koja se nalazi u sastavu Republike Srbije, pa su stoga sporna i sama priznanja. Akt Surinama je značajan za Srbiju i svakako će biti zapažen posebno među onim državama koje su priznale Kosovo.

I Pavle Jevremović, naš nekadašnji amabasador u UN, smatra da je potez Surinama ohrabrujući, ali i dodaje da je za Srbiju najvažnija podrška koju ima u Savetu bezbednosti:

– Od broja država koje priznaju ili ne priznaju Kosovo, važnije su garancije ruskog i kineskog veta da Priština neće dobiti stolicu u UN.

Prema evidenciji srpske strane, 107 država priznalo je Kosovo, dok Priština tvrdi da je taj broj za desetak veći.

Iz MSP poručuju da su zvaničnici Omana, Centralnoafričke Republike, Nigerije, Ugande, Sao Toma i Principe u više navrata demantovali Prištinu koja tvrdi da su ove zemlje priznale Kosovo.

KOMENTARI



Jedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *