НАСЕР ОРИЋ: Срби, можете да ми пљунете под прозор, мене штити Америка!

NASER ORIĆ: Srbi, možete da mi pljunete pod prozor, mene štiti Amerika!

30 juna 2015

naser-oric-1Zloglasni ratni zločinac iz Srebrenice Naser Orić, koji je izručen iz Švajcarske, bukvalno se prošetao kroz sud BiH! Orić je iz suda izašao nasmejan i razdragan, a prijateljima se poverio da je potpuno spokojan jer zna da ga štite Amerikanci?!

Prvo pripremno ročište na kome bi trebalo da mu se sudi za jezive zločine nad Srbima, trajalo je jedva sat vremena, a sudije mu čak nisu ni oduzele pasoš ni zabranile izlazak iz zemlje.

Pročitajte još:

KO JE NASER ORIĆ? – Unuk ustaše, policajac i specijalac!

ZAPADNI LOBISTI: Hilari Klinton i Toni BLer rade za Nasera Orića!

POTRESNA ISPOVEST RODITELJA: Orić i njegovi zulumćari su nam ubili sinove od četiri i po i 11 godina

Tužilaštvo BiH zatražilo je da sud Oriću ograniči kretanje po Sarajevu, da mu privremeno oduzme isprave i naloži redovno javljanje policiji. Prema rečima tužioca, te mere su dovoljne za nesmetan tok procesa.

„Orić se tereti za ratne zločine u Zalazju od 8. juna i 12. jula 1993, kad je bio komandant Armije BiH u Srebrenici. U tim zločinima ubijeni su civili srpske nacionalnosti“, istakao je tužilac Miroslav Janjić, dodajući da su zabrane potrebne, jer je moguće da Orić pobegne iz zemlje i da utiče na svedoke.

Orića svake odgovornosti oslobodio Haški tribunal.

Konačnu odluku o zahtevu tužilaštva sud bi trebalo da donese u roku od 24 sata. Kako Informer saznaje, Orić je svojoj advokatici i bliskim prijateljima rekao kako „nema razloga za bilo kakvu brigu jer je on pod zaštitom SAD“.

„Rekao je svima da je sasvim spokojan i da Srbi mogu samo da mu pljunu pod prozor. Naser tvrdi da je pod zaštitom SAD i da nikada neće biti osuđen ni za šta“, prenosi izvor Informera, urednik tiražnih sarajevskih dnevnih novina.

Pravni stručnjaci, komentarišući početak suđenja Oriću, ubeđeni su da protiv njega neće biti pokrenut postupak.

Advokat Dragoslav Miša Ognjanović smatra da je pravosuđe BiH apsolutno u funkciji dnevne politike. „Očekujem da će se Orić uskoro naći na slobodi i da mu nikakve mere zabrane neće biti određene. Sve će se završiti na ovome. U suprotnom Bosna bi priznala da je njena armija tokom rata organizovano činila zločine, a njima to ne pada na pamet“, ističe Ognjanović.

S njim se slaže i advokat Branislav Tapušković, koji je uveren da od suđenja Oriću neće biti ništa, jer je započeto samo „kao predigra obeležavanja Srebrenice“. „Tužilaštvo BiH sigurno neće konkretno optužiti Orića. Nema govora o tome! Naprotiv, u BiH ga već 22 godine slave kao heroja!“

HAG ZATAŠKAVAO ZLOČINE NAD SRBIMA: Želeo da svedoči protiv Orića, Hag tražio dokaze protiv Srba!

Tokom boravka u bijeljinskom zatvoru, bivšeg vojnika Armije BiH Samira Avdića posetio je istražitelj Haškog suda, koji je od njega tražio dokaze protiv Srba iako je on želeo da svedoči o zločiima Nasera Orića i njegovih saboraca.

Svedočeći o zločinima bosanskih muslimana nad Srbima u okolini Srebrenice, Samir Avdić je 2008. godine u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini ispričao da mu je istražitelj Haškog tribunala Zbignjev Vojdla rekao da treba da ćuti o zločinima Nasera Orića, ali i njegovih saboraca Zulfe Tursunovića i Smaje Mandžića. Umesto toga, istražitelj je insistirao na dokazima o srpskim zločinima.

Do ovog susreta je došlo na inicijativu Avdića, koji je tokom boravku zatvoru želeo istražiteljima tribunala da dostavi pisano svedočenje na 102 strane o muslimanskim zločinima. Inače, Avdić je, između ostalog, posvedočio i o bestijalnim ubistvima koje je lično počinio komandant Armije BiH Naser Orić, a kojima je on lično prisustvovao, poput ubistva trudnice.

Kada je istražitelj posetio Avdića, on mu je četiri sata pričao o zločinima nad Srbima i dao mu pisano svedočenje. Međutim, Avdić tvrdi da mu je istražitelj rekao da ne treba da priča o muslimanskim, već o srpskim zločinima.

„On je mene saslušao, nije pisao ništa, a zatim je rekao da treba da ćutim o zločinima Zulfe Tursunovića, Nasera Orića i Smaje Mandžića jer je to već presuđeno u Hagu, da to nikom ne pričam, već da mu kažem ako imam nešto o Srbima. Čim je to rekao, ja sam ipred njega uzeo to moje pismo u originalu i tu kopiju i nisam hteo više da pričam sa njim“, piše u svedočenju Avdića.

Avdić je izjavio kako mu je Vojdla rekao da je taj slučaj okončan u Hagu i da ne treba o tome da priča.

„To me je posebno iritiralo, jer ja znam da se samo sudilo Naseru Oriću u Hagu, a ne i ovoj dvojici“, izjavio je Avdić, koji je dodao da ga je istražitelj posle toga više puta zvao na razgovore, ali je on odbio.

Avdić je svedočio i da su ga, dok je ranije bio u zatvoru u Foči, posećivali ljudi iz Tužilaštva BiH, kojima je takođe izneo svoje svedočenje o zločinima bošnjačkih vojnika nad Srbima.

„S njima je bio jedan čovek iz Žepe koji radi u SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu), te me je pozvao u VC na pauzi i tad mi je rekao da o ratnim zločinima što se tiče Nasera i njegove grupe ne pričam“, posvedočio je Avdić.

Nakon toga, tvrdi svedok, počeo je  na mobilni telefon da dobija preteće poruke od izvesnog Avdića Šabana iz okoline Srebrenice, za kojeg tvrdi da mu je pretio i usmeno pozivajući ga telefonom, pišu Naše novine.

„Rekao mi je da ono što sam pričao tužiocu u BiH nije dobro, da će mi poslati čoveka za jedno 15 dana koji će sa mnom završitiu zatvoru u Bijeljini, rekao je i to da mi je Hakija Meholjić poručio da ne smem ništa pričati, a Avdić Šaban je čak pokušao da uđe u zatvor u Foči meni u posetu rekavši da mi je rođak. Kad sam ga video, nisam hteo da prihvatim posetu i vratio sam se u sobu“, ispričao je Avdić.

Inače, Zulfo Tursunović, kojeg Avdić pominje u svom svedočenju, bio je ratni zamenik Nasera Orića, a umro je pre pet godina od posledica srčanog udara u 80. godini. S druge strane, Smajo Mandžić je posle rata dobio Orden zlatni ljiljan od BiH zbog posebnih ratnih zasluga, a danas ima privatan biznis i živi kao slobodan čovek.

Advokat Toma Fila kaže da su ovakve situacije uobičajene za Haški tribunal.

„Tako je bilo i na Kosovu, interesovalo ih je samo šta su Srbi radili. Potpuno verujem u iskaz tog svedoka da ih uopšte nije zanimalo šta su muslimani radili nad Srbima“, rekao je Fila.

(Srbijadanas.com)

KOMENTARI5 komentara

 1. Steva says:

  Tako je bilo i tako ce biti uvek glupi Srbi, trazite pravdu od onog ko vas vekovima ubija,kad cete to jednom da shvatite.

 2. Apis says:

  JA NASERU ZELIM DA ZIVI BAR 100 GODINA! I DA SVAKE NOĆI SANJA SVE STO JE U RATU UCINIO.

 3. Ima da ga nema says:

  Dolijat ce i on. Stici ce ga kazna kosovskih vitezova.

 4. Milan says:

  Evo ovako. Da sam na nekom od mesta gde mogu da delujem obavestajno i/ili kontraobavestajno, primenio bih postupak koji su primenili Zidovi kada su priveli Ajhmana.

 5. Bariša says:

  Najveći problem ove države Srbije su tužioci za ratni zločine koji su sprezi sa zapadnim banditima, kao što je CIA, MI6,BND, MOSAD, a na prvom mestu američka ambasada. Sada se i Drecun ućutao a u vezi tih bitangi iz tužilaštva koje srbski budžet debelo plaća a sve rade na štetu Srbije. Dokle bre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *