Ко то деци обећева пензије?

Ko to deci obećeva penzije?

1 jula 2015

antonije-kovacevic-1355339770-240709Piše: Antonije Kovačević

Ima li bolje slike današnje Srbije od svečanog obećanja predsjednika države mlađanim loptašima, svjetskim šampionima, da će, ne zvao se on Toma, za junačke trijumfe nad Amerikancima, Meksikancima, Mađarima, Malijancima (ili kako se već zovu?), Brazilcima… dobiti kovertu svakog prvog u mjesecu. Penzionersku!

Ima li tužnije prilike negoli „orlićima“ od 18-19 ljeta, koji su tek raširili krila, na svečanom dočeku obećati penziju, san svakog prosječnog ćate iz memljivog podruma javnog preduzeća.

„Momci, što ste se mučili, mučili, aj sad lijepo na šalter s babama i ratnim invalidima, zaslužili ste!“ – kakva motivacija za nastavak karijere, kakav vjetar u leđa budućih asova, ko li se toga samo sjetio – svaka mu dala!

„Jebeš fudbal, prelazimo na šah i micu! Ništa ‘Vembli’, ‘San Siro’, ‘Marakana’… juriš na klupicu, na Kalemegdan, tamo leži naša svijetla budućnost!“, mudro je zaključio najmlađi među fudbalerima.

Dakle, da razjasnimo… ne postavlja se ovdje pitanje da li su za nesumnjivi sportski uspjeh već opjevani „orlići“ zaslužili da od države dobiju nagradu – jesu, nego da li ta nagrada treba da dođe u formi onoga za šta prosječan Srbin crnči po 35 ili 40 godina?

I još važnije, kakav je i koliko truo sistem koji, umjesto da im obezbijedi uslove da napreduju da sutra i kao „orlovi“ budu šampioni (da se ne lažemo, u ozbiljnom svijetu samo se to računa), NAGR(A)ĐUJE DJECU – PENZIJOM!

A napose, najveći od svih problema je taj što svi mi džumle, uključujući i te golobradane, ovih se dana ubismo raspravljajući o tome da li su te penzije po zakonu, da li ćemo morati da ga mijenjamo da bi ih „orlići“ dobili, da li će biti para za tu avanturu u budžetu itd… A niko da se zapita da li je to zdravorazumski, da li je to normalno, bre?!

Da li nam je samo predsjednik odlijepio ili smo svi pomalo zreli za „Lazu“…? Čini mi se da je dijagnoza kolektivna.

Da li je došlo vrijeme da nam roditelji za sedmi rođendan požele djeci da, kad porastu, umjesto inženjeri, glumci, doktori, postanu – penzioneri? Vrh ledenog brijega, nema dalje! Da li je naš nacionalni sport fudbal, košarka, vaterpolo… ili možda zalivanje vještačkog zubala u čaši na natkasni? Plašim se da je ovo posljednje.

Tek da se zna, nije Toma tek tako obećao djeci baš penzije, a ne, recimo, kuće na Dedinju ili jahte na Dunavu. Čita on istraživanja javnog mnjenja, pa je, slutim, pročitao i ono po kojem prosječan srednjoškolac u Srbiji ne želi više da bude pilot, fudbaler, TV zvijezda, nego – ćata!

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *