ИЗРАЕЛ ОБЈАВИО СНИМАК Асадове палате (ФОТО)

IZRAEL OBJAVIO SNIMAK Asadove palate (FOTO)

17 septembra 2018

Izrael je objavio snimke svog najnovijeg špijunskog satelita, uključujući fotografiju palate sirijskog predsednika Bašara Asada.

Izraelski mediji komentarišu taj potez kao skrivenu pretnju Asadovom režimu.Snimci satelita Ofek 11 objavljeni su povodom 30. godišnjice prvog orbitalnog lansiranja 19. septembra 1988. godine.

Na tri fotografije osim Palate naroda, kako je nazvana, vide se tenkovi u sirijskoj vojnoj bazi i međunarodni aerodrom Damask koji je bio cilj navodnog izraelskog raketnog napada u subotu uveče.

Objavljivanje tih snimaka moglo bi se smatrati kao pokazivanje snage i pretnja susednoj Siriji u kojoj je Izrael više puta napadao iranske mete od 2017.godine.

Meta napada u subotu je bio iranski avion na međunarodnom aerodromu Damask koji je navodno isporučio oružje snagama sirijskog predsednika i jedinicama iranske Revolucionarne garde koje se bore na njegovoj strani u građanskom ratu u Siriji, te nekoliko skladišta oružja.

Izrael taj napad nije zvanično komentarisao ali je izraelski premijer Benjamin Netanjahu u nedelju, kako se čini, potvrdio da je njegova zemlja odgovorna.

„Izrael stalno radi na sprečavanju neprijatelja da se naoružaju unapređenom oružjem. Naše crvene linije su oštrije nego ikad i naša odlučnost da ih zaštitimo je jača nego ikada“, rekao je Netanjahu na početku sednice vlade.

Sirijska državna novinska agencija SANA je objavila da je Izrael gađao aerodrom raketama i da je aktivirana protivvazdunša odbrana, pa je nekoliko projektila oboreno.

U nedelju je sirijska Opservatorija za ljudska prava sa sedištom u Velikoj Britaniji navela da je izraelski udar naneo „značajnu“ štetu aerodromu, ali nije bilo izveštaja o žrtvama.

Izrael se već godinama brine da Iran koristi mogućnost koju pruža sirijski građanski rat da se vojno učvrsti u Siriji kako bi mogao da preti i dalje jevrejskoj državi uz pretnju koju već predstavlja proiranski Hezbolah u Libanu.

Izrael je izveo od 2017.godine preko 200 udara na iranske meta u Siriji, saopštila je nedavno izraelska vojska.

Satelit Ofek 11 lansiran je 13. septembra 2016. godine i mada nije odmah delovao kako valja ipak su prvi snimci stigli devet dana kasnije.

(B92)

KOMENTARI3 komentara

 1. padre says:

  Dali bi to trebalo da znači, da Asad mora biti prosjak?

  • DonDon says:

   Ne, to znaci Asade vidimo te.

 2. Kulak says:

  Kad je Vladimir Putin u pitanju za akcije na Bliskom istoku prvo se pita Izrael.On u svemu sluša jaki židovski lobi u Moskvi i sugestije koje mu daje Tel Aviv.Sve jasno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *