26 ГОДИНА ОД СМРТИ ПОЗНАТЕ ПЕСНИКИЊЕ: Сећање на вечну Десанку Максимовић

26 GODINA OD SMRTI POZNATE PESNIKINJE: Sećanje na večnu Desanku Maksimović

11 februara 2019

U hramu Svetih arhanđela, zadužbini prote Mateje Nenadovića, u Brankovini, episkopi valjevski Milutin i šabački Lavrentije služili su u ponedeljak parastos povodom 26 godina od upokojenja najveće srpske pesnikinje Desanke Maksimović, koja je detinjstvo provela u ovom znamenitom selu. U organizaciji Eparhije šabačke, u goste episkopu valjevskom Milutinu i sveštenstvu stiglo je i 55 učenika Srednje medicinske škole iz Šapca, koji su recitovali pesme omiljene tetka Dese.

Učenici su recitovali stihove iz zbirke religioznih pesama Desanke Maksimović, koje je brižljivo odabrala Krstana Tasić. Krajem prošle godine, u Eparhiji šabačkoj podeljeno je 30.000 knjiga sa religioznim pesmama najveće srpske pesnikinje.

Vladika šabački Lavrentije poznat je kao veliki poštovalac Desanke Maksimović, s kojom se u svakoj prilici viđao i razgovarao, kao i njenog pesničkog opusa. Iako Brankovina više nije deo eparhije koja je u njegovoj nadležnosti, vladika Lavrentije prilježno čuva uspomenu na srpsku pesničku divu, te druge značajne ličnosti valjevskog kraja. Tako je, u svom rodnom selu Bogoštici kod Krupnja, u sklopu manastirskog kompleksa, izgradio crkvu, repliku Njegoševe kapele na Lovćenu, i otvorio Dom pesništva „Desanka Maksimović“.

– Ono što je Njegoš među srpskim pesnicima, to je Desanka među srpskim poetesama, oboje su gromade nacionalne baštine – rekao je Lavrentije. – Zato crkva u okviru manastirskog kompleksa u Bogoštici kod Krupnja ima izgled kapele u kojoj, na vrhu Lovćena, počiva veliki vladika Njegoš. Zahvalan sam episkopu valjevskom Milutinu za trud u negovanju imena Desanke Maksimović, znamenite Valjevke.

PROTA

U selo svog detinjstva, Brankovinu, Desanka je često dolazila u posetu svojoj rođaki, popadiji Peki, supruzi uglednog prote Vladana Kovačevića, starešine seoske crkve. O tim susretima, ljubavi prema Brankovini i o proti Vladanu Kovačeviću objavljena je knjiga.

KOMENTARIJedan komentar

  1. rajko says:

    Divna, divna pesnikinja. Neprevazidjena u našoj književnosti po istančanom umetničkom senzibilitetu, savršenom stihu, finom, odmerenom ritmu, neiscrpnom bogatstvu jezičkog izraza, izvanrednom poznavanju čovekove duše... Mnogo lepih reči bi se moglo reći o poeziji ove velike žene, ali su reči bleda zamena za doživljaj pri čitanju njenih prelepih stihova.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *