ШОKАНТАН СУKОБ МИНИСТРА СА ВУЧИЋЕМ И ДАЧИЋЕМ: Променили мишљење за 24 сата

ŠOKANTAN SUKOB MINISTRA SA VUČIĆEM I DAČIĆEM: Promenili mišljenje za 24 sata

22 februara 2019

Celo Kosovo je Srbija, ni metar manje, poručuje ministar Nenad Popović u odgovor na jučerašnju izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića.

Drago mi je što je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za samo 24 sata promenio mišljenje o ideji ’razgraničenja‘, pa više ne tvrdi da je takva ideja zvanična državna politika, već kaže da je to predlog pojedinih državnih zvaničnika”, ističe Popović u izjavi dostavljenoj Tanjugu.Ideja o „razgraničenju“ ne može da bude zvanična državna politika, jer je ona u direktnoj suprotnosti sa Ustavom Republike Srbije u čijoj Preambuli stoji da je Kosovo sastavni deo teritorije Srbije, naglašava Popović.

„Ministar Dačić me je juče napao zato što se u svojoj politici po pitanju Kosova čvrsto držim Ustava Srbije i njegove Preambule. Želim da ponovim ministru Dačiću da sam na taj svoj stav ponosan i da od njega nikada neću odustati“, navodi Popović.

On kaže da za razliku od Dačića, koji je bio u svim vladama od Miloševića do danas, nema potrebu da po svaku cenu bude u vlasti.

„Podsetiću ministra Dačića da je 2010. godine, kada je on bio potpredsednik Vlade Srbije, doneta odluka Međunarodnog suda pravde kojom je legalizovana secesija Kosova, a protiv koje sam ja glasao kao poslanik u Skupštini Srbije“, kaže Popović.

Iste godine za vreme Vlade u kojoj je Dačić bio potpredsednik, usvojena je rezolucija o Kosovu u Ujedinjenim nacijama, kojom je pitanje Kosova iz nadležnosti Saveta bezbednosti UN preneto u nadležnost Evropske unije, čije 23 članice su u tom trenutku već priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, dodaje Popović.

Popović podseća Dačića da je 2013. godine, kao predsednik Vlade Republike Srbije, potpisao Briselski sporazum, dok je on kao poslanik glasao protiv tog sporazuma u Parlamentu.

„Prilikom izbora na mesto ministra zakleo sam se svojom čašću da ću poštovati Ustav Srbije i da ću biti posvećen očuvanju Kosova unutar Republike Srbije. Nameravam da poštujem datu zakletvu i da učinim sve što mogu u toku svog mandata na mestu ministra da Kosovo ostane srpsko. Kao što je zapisano u Ustavu i Svetosavskom zavetu. Celo Kosovo. Ni metar manje“, zaključuje Popović i poručuje: „Dogodine u Prizrenu!“.

VUČIĆ I DAČIĆ ODGOVORILI POPOVIĆU

Povodom izjave ministra Nenada Popovića koji je za Sputnjik rekao da je za njega jedina zvanična politika Beograda prema Kosovu postizanje kompromisa sa Albancima u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN, reagovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i šef diplomatije Ivica Dačić.

Predsednik Srbije je u jutarnjem programu Prve poručio Popoviću:

„Svaka ti čast. Tako i treba, ali što to nisi uradio 2008. kao potpredsednik tada najveće stranke? Što to tada nisi zaštitio?“, kazao je Vučić i najavio da će sa Popovićem razgovarati na tu temu.

Komentarišući različite stavove ministara Ivice Dačića i Popovića u vezi sa Kosovom i Metohijom, Vučić je rekao da ne očekuje da oni imaju jedinstven stav po tom pitanju, ali da očekuje da budu realni i ozbiljni.

Da podsetimo, Nenad Popović je za Sputnjik reagovao na Dačićevu izjavu da je razgraničenje zvanični stav Beograda kad su u pitanju pregovori za Kosovo.

Dačić je danas ponovio da će se građani o predlogu za rešenje kosovskog pitanja izjasniti na referendumu, ali je najavio da će na sednici Vlade pitati ministra Popovića zašto sedi u njoj „ako se ne slaže sa Vučićevim predlogom“.

„Pitaću ga to na sednici Vlade. Ideju o razgraničenju, o kojoj sam govorio ranije, izneo je i Vučić. Ako proteraju Srbe nećemo imati ni sever Kosova“, kazao je Dačić.

KOMENTARI18 komentara

 1. Gardista says:

  Dacic...daj sta das. Vucic isto a niko da pomisli da su nam oteli KiM i da treba da vrate.

 2. slobo says:

  Cuj ako protjeraju Srbe necemo imat ni sjever Kosova .Pa zar ces dozvolit da ih protjeraju .Imas vojsku za koju tvrdis da je najbolje opremljena na bBalkanu .Covjece nemas pojma sta govoris. Prolupo si skroz.

 3. samostalan says:

  Hapsiti sve do jednoga. Vojna hunta ili nista. Samo diktatura.

 4. bane says:

  Nemojte da pljujete čoveka zato što se drži ustava. Ako vam ustav ne valja, promenite ga, ionako po vašim anketama imate više od 50% glasača. Prvo referendum pa predlog u skladu sa ustavom. Ili mislite da redosled nije bitan? A možda vaše ankete nisu realne? Ili ste se možda upudili od birača kao od šiptara? U svakom slučaju Popović je u pravu a vas dvojica niste, pa možete da ga pitate šta god hoćete. Ja bih vam odgovorio kontra pitanjem: zašto ste u vlaeti ako vam ustav ne valja?

 5. Ivan Grozni says:

  Sad ce da se obtuse na sve ne istomisljenike iz svojih redova i tako isteraju sve koji jos nesto vrede i cine savest vlasti. Samo napred. Pred vratima SNSa je dugacak red strucnjaka sa kupljenim diplomama. Treba ih uhlebiti i angazovati ih na radu za SNS stranku. Oni ce sigurno da cute. Nemaju alternativu.

 6. rajko says:

  Ako proteraju Srbe iz Srbije nećemo imati ni Srbiju. Ako proteraju Srbe... Šta sa ovim ljudima nije u redu? Jesu li oni s Marsa pali ili nas prave ludima?

  • Čak se i Putin krsti says:

   Samo ne govore o tome da vrate našu vojsku i policiju na šta imamo pravo po rezoluciji 1244! Zar već to nije sumnjivo narodu.

  • Velika Metla says:

   Rajko,ova nesrećna sadašnja Srbija ti je isto što je bila Jugoslavija! Brine se o interesima svih ostalih sem ne o Srbima! Na vlasti su kojekakvi dođoši iz najgorih vukoHebina koje postoje na Balkanu! Nema Srba u vrhu vlasti,kao što nije ni bilo u Jugoslaviji,"titoslaviji"! Konstantno se pominju "građani" Srbije,kao da je Srbija država građana,a ne Srba! Mada je itekako više država građana,nego samih Srba! Cveta nam bratstvo i jedinstvo,dok su iz svih regiona na Balkanu proterali sve Srbe! I umesto da "regionu" odgovorimo reciprocitetom Srbija se izvinjava "regionu" na proteranim stotinama hiljada Srba iz svojih domova! Čak im se ova nakaradna nesrbska vlast i izvinjava što mi Srbi uopšte i postojimo! Marva na čelu Srbije bez presedana u srbskoj istoriji!

 7. Taipova Češma says:

  Kako je velikodušan ivica - POSLE podpisivanja priznanja građanima SrBije će biti pružena mogućnost da na referendumu iskažu svoje mišljenje.

 8. Slobodanka says:

  Ovim su otkrili da su svesni gde su najtanji, gde im je Ahilova peta. Ideja "razgraničenja" ne može da bude zvanična državna politika, ali takodje ne može da bude ni ideja-predlog-praksa pojedinih državnih zvaničnika. USTAVNE OBAVEZE SVIH DRŽAVNIH ORGANA SU DA ZASTUPAJU I ŠTITE DRŽAVNE INTERESE SRBIJE NA KOSOVU I METOHIJI U SVIM UNUTRAŠNJIM I SPOLJNIM POSLOVIMA. ... U Uvodnom delu (preambuli) Ustava Republike Srbije, koji sada važi, stoji da Pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima. ... Takodje u članu 8 sada važećeg ustava Republike Srbije stoji: "Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava."

 9. Slobodanka says:

  Vuna kićo!

 10. Sasulja says:

  Srbijo,ko te vodi,dobro je da uopste postojis.

 11. Pravnik says:

  Ovaj dvojac bi, ako već ne poštuje Ustav Republike Srbije, na koji su položili zakletvu, morao pročitati Glavu dvadeset osmu - KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE. Nisu se oni pre dolaska na vlast obavezali da će promeniti ustav države radi priznanja samoproglašene Republike Kosovo (jer na takvoj zakletvi nikad se ne bi našli tu gde se danas nalaze), već da će poštovati postojeći ustav, koji je narod doneo referendumom, veoma jasno njime definišući status AP Kosovo i Metohija, kao što ga jasno definiše i Rezolucija 1244 SB UN. Da u ovoj državi postoji nezavisno sudstvo oni bi davno bili sprečeni u naopakom naumu da izvrše akt veleizdaje nezapamćen u savremenoj istoriji. Na šta ste se zaklinjali Vi gospodine Vučiću na veličanstvenim predizbornim mitinzima SNS te 2008. godine, za koji niko normalan nema odgovor ko ga je finansirao (izuzev novinara magazina Tabloid, koji je objavio članak o tome)? Ko je na mitingu u Beogradu izgovarao:"Tako mi Boga neću se smiriti dok i poslednji pedalj srpske zemlje na Kosovu i Metohiji ne vratim pod suverenitet Repubilike Srbije"? Na šta si se Ti zaklinjao? Da češ poništiti sve dogovore "žutih", koje i danas kriviš za sve, a Ti i Dačić, a ne "žuti", ste potpisali protivustavni Briselski sporazum, ukidajući njime sve institucije države Srbije na KiM. Sad nameravate negerularnim referendumom, kao što su vam svi izbori bili neregularni (što je takođe krivično delo) nasamariti narod krijući svoju veleizdaju iza leđa naroda. Tvoje retorike od nesretnih devedesetih pa sve do dolaska na vlast veoma dobro pamti svako kome takvi ne mogu soliti pamet i menjati svest. Nisam ja iza skupštinske govornice izgovarao reči: "Hoćete li da idemo sa SAD? Hoćete li da idemo sa onima koji su nas bombardovali? Kome si postavljao takva pitanja? Žutima, koji su bili na vlsti, a nakon dolaska na vlast Ti preuzeo i njihovu politiku i većinu njihovog članstva i članstva svih stranaka od petooktobarskog puča 2000-te.

 12. Vesko says:

  Puna podrska Popovicu ! On nije usao u Vladu da bi bio stavljen pred ultimatum Nemacke i veleizdajnicke ekipe u beogradu da priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu ili nema ulaska u EU Rajh! Vucic i Dacic da podensu OSTAVKE za propao Briselski sporazum jer su povukli drzavnu zastitu nasim drzavljanima na Kosovu i primorali ih da se odreknu svojih prava na osnovu LAZNIH OBECANJA o srpskoj zajednici, a da pri tome nisu vratili tu zastitu na Kosovo niti proglasili okupaciju formiranjem Vojske Kosova! Svakome sa imalo pameti je jasno ko je ovdje ko.

 13. petrovgrad says:

  Ustav na 1 mesto. Ko pogazi ustav čekaju ga posledice. Šiptari su iz dana u dan sve slabiji, od januara 202o biće ih za skoro 100.000 manje, tako da će ih ostai par stotina hiljada, ali daleko ispod pola miliona. To za Srbiju ne može da bude problem.

  • pravda says:

   Bravo, Bolje je da sacuvamo Nase KiM i siptare kao nase gradjane ,nego da nam Ameri i EU uteraju crnce i muftije iz Avganistana,Sirije,i odakle vise.Kako kaze onaj Kajl Skot -STOKA Americka u Srbiji mora da ostane 50.000 izbeglica iz sirije,Avganistana,Libije,Somalije i to ce vam kako kaze SKOt biti NOVI SRBI. Skote mamu ti jebem ,vodi ih kod sebe u tvoju Ameriku ,vi ste i onako pobili starosedeoce Indijance ,tako da vam nece biti tesko i njih da pobijete.

 14. Markovic Danilo says:

  Vucic i Dacic su Brozovo zlo, koje nam se vratilo iz devedesetih da dokusure srbstvo i Srbiju. Glavni krivci za njihovo povampirenje su Kostunica, zuti, Vuk i Dana. Srbija se budi i ceka!!!!!!!!!

  • Dane Radakovic says:

   koje video da vuk koze cuva eee tako dacic i radikalac vucic cuvaju srbe

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *