ШОKАНТАН СУKОБ МИНИСТРА СА ВУЧИЋЕМ И ДАЧИЋЕМ: Променили мишљење за 24 сата

ШОKАНТАН СУKОБ МИНИСТРА СА ВУЧИЋЕМ И ДАЧИЋЕМ: Променили мишљење за 24 сата

22 фебруара 2019

Цело Kосово је Србија, ни метар мање, поручује министар Ненад Поповић у одговор на јучерашњу изјаву министра спољних послова Ивице Дачића.

Драго ми је што је министар спољних послова Ивица Дачић за само 24 сата променио мишљење о идеји ’разграничења‘, па више не тврди да је таква идеја званична државна политика, већ каже да је то предлог појединих државних званичника”, истиче Поповић у изјави достављеној Тањугу.Идеја о „разграничењу“ не може да буде званична државна политика, јер је она у директној супротности са Уставом Републике Србије у чијој Преамбули стоји да је Kосово саставни део територије Србије, наглашава Поповић.

„Министар Дачић ме је јуче напао зато што се у својој политици по питању Kосова чврсто држим Устава Србије и његове Преамбуле. Желим да поновим министру Дачићу да сам на тај свој став поносан и да од њега никада нећу одустати“, наводи Поповић.

Он каже да за разлику од Дачића, који је био у свим владама од Милошевића до данас, нема потребу да по сваку цену буде у власти.

„Подсетићу министра Дачића да је 2010. године, када је он био потпредседник Владе Србије, донета одлука Међународног суда правде којом је легализована сецесија Kосова, а против које сам ја гласао као посланик у Скупштини Србије“, каже Поповић.

Исте године за време Владе у којој је Дачић био потпредседник, усвојена је резолуција о Kосову у Уједињеним нацијама, којом је питање Kосова из надлежности Савета безбедности УН пренето у надлежност Европске уније, чије 23 чланице су у том тренутку већ признале једнострано проглашену независност Kосова, додаје Поповић.

Поповић подсећа Дачића да је 2013. године, као председник Владе Републике Србије, потписао Бриселски споразум, док је он као посланик гласао против тог споразума у Парламенту.

„Приликом избора на место министра заклео сам се својом чашћу да ћу поштовати Устав Србије и да ћу бити посвећен очувању Kосова унутар Републике Србије. Намеравам да поштујем дату заклетву и да учиним све што могу у току свог мандата на месту министра да Kосово остане српско. Kао што је записано у Уставу и Светосавском завету. Цело Kосово. Ни метар мање“, закључује Поповић и поручује: „Догодине у Призрену!“.

ВУЧИЋ И ДАЧИЋ ОДГОВОРИЛИ ПОПОВИЋУ

Поводом изјаве министра Ненада Поповића који је за Спутњик рекао да је за њега једина званична политика Београда према Kосову постизање компромиса са Албанцима у оквиру Устава Србије и Резолуције 1244 СБ УН, реаговали су председник Србије Александар Вучић и шеф дипломатије Ивица Дачић.

Председник Србије је у јутарњем програму Прве поручио Поповићу:

„Свака ти част. Тако и треба, али што то ниси урадио 2008. као потпредседник тада највеће странке? Што то тада ниси заштитио?“, казао је Вучић и најавио да ће са Поповићем разговарати на ту тему.

Kоментаришући различите ставове министара Ивице Дачића и Поповића у вези са Kосовом и Метохијом, Вучић је рекао да не очекује да они имају јединствен став по том питању, али да очекује да буду реални и озбиљни.

Да подсетимо, Ненад Поповић је за Спутњик реаговао на Дачићеву изјаву да је разграничење званични став Београда кад су у питању преговори за Kосово.

Дачић је данас поновио да ће се грађани о предлогу за решење косовског питања изјаснити на референдуму, али је најавио да ће на седници Владе питати министра Поповића зашто седи у њој „ако се не слаже са Вучићевим предлогом“.

„Питаћу га то на седници Владе. Идеју о разграничењу, о којој сам говорио раније, изнео је и Вучић. Ако протерају Србе нећемо имати ни север Kосова“, казао је Дачић.

KOMENTARI18 коментара

 1. Gardista says:

  Dacic...daj sta das. Vucic isto a niko da pomisli da su nam oteli KiM i da treba da vrate.

 2. slobo says:

  Cuj ako protjeraju Srbe necemo imat ni sjever Kosova .Pa zar ces dozvolit da ih protjeraju .Imas vojsku za koju tvrdis da je najbolje opremljena na bBalkanu .Covjece nemas pojma sta govoris. Prolupo si skroz.

 3. samostalan says:

  Hapsiti sve do jednoga. Vojna hunta ili nista. Samo diktatura.

 4. bane says:

  Nemojte da pljujete čoveka zato što se drži ustava. Ako vam ustav ne valja, promenite ga, ionako po vašim anketama imate više od 50% glasača. Prvo referendum pa predlog u skladu sa ustavom. Ili mislite da redosled nije bitan? A možda vaše ankete nisu realne? Ili ste se možda upudili od birača kao od šiptara? U svakom slučaju Popović je u pravu a vas dvojica niste, pa možete da ga pitate šta god hoćete. Ja bih vam odgovorio kontra pitanjem: zašto ste u vlaeti ako vam ustav ne valja?

 5. Ivan Grozni says:

  Sad ce da se obtuse na sve ne istomisljenike iz svojih redova i tako isteraju sve koji jos nesto vrede i cine savest vlasti. Samo napred. Pred vratima SNSa je dugacak red strucnjaka sa kupljenim diplomama. Treba ih uhlebiti i angazovati ih na radu za SNS stranku. Oni ce sigurno da cute. Nemaju alternativu.

 6. rajko says:

  Ako proteraju Srbe iz Srbije nećemo imati ni Srbiju. Ako proteraju Srbe... Šta sa ovim ljudima nije u redu? Jesu li oni s Marsa pali ili nas prave ludima?

  • Čak se i Putin krsti says:

   Samo ne govore o tome da vrate našu vojsku i policiju na šta imamo pravo po rezoluciji 1244! Zar već to nije sumnjivo narodu.

  • Velika Metla says:

   Рајко,ова несрећна садашња Србија ти је исто што је била Југославија! Брине се о интересима свих осталих сем не о Србима! На власти су којекакви дођоши из најгорих вукоХебина које постоје на Балкану! Нема Срба у врху власти,као што није ни било у Југославији,"титославији"! Константно се помињу "грађани" Србије,као да је Србија држава грађана,а не Срба! Мада је итекако више држава грађана,него самих Срба! Цвета нам братство и јединство,док су из свих региона на Балкану протерали све Србе! И уместо да "региону" одговоримо реципроцитетом Србија се извињава "региону" на протераним стотинама хиљада Срба из својих домова! Чак им се ова накарадна несрбска власт и извињава што ми Срби уопште и постојимо! Марва на челу Србије без преседана у србској историји!

 7. Taipova Češma says:

  Како је великодушан ивица - ПОСЛЕ подписивања признања грађанима СрБије ће бити пружена могућност да на референдуму искажу своје мишљење.

 8. Slobodanka says:

  Ovim su otkrili da su svesni gde su najtanji, gde im je Ahilova peta. Ideja "razgraničenja" ne može da bude zvanična državna politika, ali takodje ne može da bude ni ideja-predlog-praksa pojedinih državnih zvaničnika. USTAVNE OBAVEZE SVIH DRŽAVNIH ORGANA SU DA ZASTUPAJU I ŠTITE DRŽAVNE INTERESE SRBIJE NA KOSOVU I METOHIJI U SVIM UNUTRAŠNJIM I SPOLJNIM POSLOVIMA. ... U Uvodnom delu (preambuli) Ustava Republike Srbije, koji sada važi, stoji da Pokrajina Kosovo i Metohija je sastavni deo teritorije Srbije, da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene države Srbije i da iz takvog položaja Pokrajine Kosovo i Metohija slede ustavne obaveze svih državnih organa da zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima. ... Takodje u članu 8 sada važećeg ustava Republike Srbije stoji: "Teritorija Republike Srbije je jedinstvena i nedeljiva. Granica Republike Srbije je nepovrediva, a menja se po postupku predviđenom za promenu Ustava."

 9. Sasulja says:

  Srbijo,ko te vodi,dobro je da uopste postojis.

 10. Pravnik says:

  Ovaj dvojac bi, ako već ne poštuje Ustav Republike Srbije, na koji su položili zakletvu, morao pročitati Glavu dvadeset osmu - KRIVIČNA DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REPUBLIKE SRBIJE. Nisu se oni pre dolaska na vlast obavezali da će promeniti ustav države radi priznanja samoproglašene Republike Kosovo (jer na takvoj zakletvi nikad se ne bi našli tu gde se danas nalaze), već da će poštovati postojeći ustav, koji je narod doneo referendumom, veoma jasno njime definišući status AP Kosovo i Metohija, kao što ga jasno definiše i Rezolucija 1244 SB UN. Da u ovoj državi postoji nezavisno sudstvo oni bi davno bili sprečeni u naopakom naumu da izvrše akt veleizdaje nezapamćen u savremenoj istoriji. Na šta ste se zaklinjali Vi gospodine Vučiću na veličanstvenim predizbornim mitinzima SNS te 2008. godine, za koji niko normalan nema odgovor ko ga je finansirao (izuzev novinara magazina Tabloid, koji je objavio članak o tome)? Ko je na mitingu u Beogradu izgovarao:"Tako mi Boga neću se smiriti dok i poslednji pedalj srpske zemlje na Kosovu i Metohiji ne vratim pod suverenitet Repubilike Srbije"? Na šta si se Ti zaklinjao? Da češ poništiti sve dogovore "žutih", koje i danas kriviš za sve, a Ti i Dačić, a ne "žuti", ste potpisali protivustavni Briselski sporazum, ukidajući njime sve institucije države Srbije na KiM. Sad nameravate negerularnim referendumom, kao što su vam svi izbori bili neregularni (što je takođe krivično delo) nasamariti narod krijući svoju veleizdaju iza leđa naroda. Tvoje retorike od nesretnih devedesetih pa sve do dolaska na vlast veoma dobro pamti svako kome takvi ne mogu soliti pamet i menjati svest. Nisam ja iza skupštinske govornice izgovarao reči: "Hoćete li da idemo sa SAD? Hoćete li da idemo sa onima koji su nas bombardovali? Kome si postavljao takva pitanja? Žutima, koji su bili na vlsti, a nakon dolaska na vlast Ti preuzeo i njihovu politiku i većinu njihovog članstva i članstva svih stranaka od petooktobarskog puča 2000-te.

 11. Vesko says:

  Puna podrska Popovicu ! On nije usao u Vladu da bi bio stavljen pred ultimatum Nemacke i veleizdajnicke ekipe u beogradu da priznaju Kosovo kao nezavisnu drzavu ili nema ulaska u EU Rajh! Vucic i Dacic da podensu OSTAVKE za propao Briselski sporazum jer su povukli drzavnu zastitu nasim drzavljanima na Kosovu i primorali ih da se odreknu svojih prava na osnovu LAZNIH OBECANJA o srpskoj zajednici, a da pri tome nisu vratili tu zastitu na Kosovo niti proglasili okupaciju formiranjem Vojske Kosova! Svakome sa imalo pameti je jasno ko je ovdje ko.

 12. petrovgrad says:

  Ustav na 1 mesto. Ko pogazi ustav čekaju ga posledice. Šiptari su iz dana u dan sve slabiji, od januara 202o biće ih za skoro 100.000 manje, tako da će ih ostai par stotina hiljada, ali daleko ispod pola miliona. To za Srbiju ne može da bude problem.

  • pravda says:

   Bravo, Bolje je da sacuvamo Nase KiM i siptare kao nase gradjane ,nego da nam Ameri i EU uteraju crnce i muftije iz Avganistana,Sirije,i odakle vise.Kako kaze onaj Kajl Skot -STOKA Americka u Srbiji mora da ostane 50.000 izbeglica iz sirije,Avganistana,Libije,Somalije i to ce vam kako kaze SKOt biti NOVI SRBI. Skote mamu ti jebem ,vodi ih kod sebe u tvoju Ameriku ,vi ste i onako pobili starosedeoce Indijance ,tako da vam nece biti tesko i njih da pobijete.

 13. Markovic Danilo says:

  Vucic i Dacic su Brozovo zlo, koje nam se vratilo iz devedesetih da dokusure srbstvo i Srbiju. Glavni krivci za njihovo povampirenje su Kostunica, zuti, Vuk i Dana. Srbija se budi i ceka!!!!!!!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u