27 ПСИХИЈАТАРА ЈЕ АНАЛИЗИРАЛО МЕНТАЛНО ЗДРАВЉЕ ДОНАЛДА ТРАМПА: Њихови закључци су затрашујући (ВИДЕО)

27 PSIHIJATARA JE ANALIZIRALO MENTALNO ZDRAVLJE DONALDA TRAMPA: Njihovi zaključci su zatrašujući (VIDEO)

18 marta 2019

Doktorka Bendi Li, sa univerziteta Jejl, okupila je 27 renomiranih stručnjaka iz oblasti psihijatrije, a svako od njih je imao jedan zadatak – da analizira mentalno stanje Donalda Trampa, predsednika SAD.

Njihove analize prikupljene su u knjigu „Opasan slučaj Donalda Trampa“. Mnogi psihijatri su odbili zbog toga što smatraju da nije etički pisati o javnim ličnostima, plaše njegovih besnih pristalica, ali i da će izgubiti klijente koji podržavaju Trampa.Ipak, neki su kao javni interes videli pravo javnosti da sazna više o mentalnom zdravlju svog predsednika, jer se to tiče čitave nacije.

Doktor Filip Zimbardo je analizirao Trampov ekstremni hedonizam, i orjentisanost na sadašnji trenutak. Tramp ne voli da sluša negativne informacije o sebi i okružuje se iskuljučivo ljudima koji mu govore „sve najbolje“ i ne suprotstavljaju mu se. To ga čini vrlo podložnim manipulacijom veštih lobista.

Doktor Robert Džej Lifton smatra da Tramp živi u „sopstvenoj, izmeštenoj“ realnosti i da je nesposoban da se nosi sa krizom, kao ni da odgovori na kritike. Bilo kakve kritike koje su mu upućene smatra za napad na koji treba da odgovori nasiljem, i zato je opasan.

Uglavnom je zaključak većine psihijatara da Tramp ima narcistički poremećaj ličnosti, kao i karakteristike ličnosti koje mogu voditi ka nasilju.

– Utisak sveopšte moći koji Tramp želi da odaje posebno odgovara njegovim emotivno nestabilnim prisaticama. Kakve god bile kritike, on na njih odgovara tako što laže svet, ali i dalje ostaje predsednik. Ovakvi „snažni predsednici“ posebno su popularni u vreme ekonomskih kriza, kada je racionalno razmišljanje pojedicnaca umanjeno strahom, ili željom za snagom iz velikih ideja. Problem je što osoba obećava narodu nemoguće, i još tvrdi da samo ona može to da im obezbedi. – objašnjava Bendi Li.

Doktorke Gartel i Mosbaher ranije su apelovale da se uvede obavezna psihološka evaulacija osoba koje su izabrane za predsednika – jer ako se to već radi kandidatima za mornaricu i vojsku, isto bi trebalo da važi za osobu koja ima kontrolu nad 4000 nuklearnih glava.

Dopunjena verzija ove knjige biće objavljena ovog meseca.

(Espreso)

KOMENTARI3 komentara

  1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Ludak ko i svaki kaubojski predsednik, manijak.

  2. rajko says:

    Što jes' jes'. Iritira trampov ekstremni hedonizam i posvećenost sadašnjosti umesto da gleda isključivo u svetlu budućnost usa dok mu monika lavinski češlja po šlicu. A i laže kad ga pritisnu umesto da lepo kao klinton prizna sve o svojim aferama, da prizna sa kojom nije imao seks nego samo oralni seks i pritom započne 5-6 ratova samo onako, da istrese bes. Tramp MOŽDA započne ratove, a klinton ih JESTE započeo. Svi dosadašnji usa predsednici su obožavali da slušaju kritike na svoj račun, samo se, eto, tramp ne da vilama osedlati. Neće da sluša pljuvanje, pa to ti je. Sve u svemu klinton je mnogo bolji predsednik za američki ukus.

  3. Pirot U Srce says:

    Nema tamo kandidata za preCednika da nije podoban za kopčanje na leđa...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *