Danaj: Velika Albanija ili rat

Danaj: Velika Albanija ili rat

19 jula 2013

Kosovo_AlbanijaAlbanski političar Kočo Danaj kaže da, ukoliko Crna Gora ne “prepusti istočne delove svoje teritorije”, te ako ne bude formirana “Prirodna Albanija”, može doći do novog rata na Balkanskom poluostrvu. Danaj je u intervjuu za nemačku agenciju DPA rekao da svi Albanci treba da žive u jednoj državi. On je rekao da su Albancima na konferenciji u Londonu 1913. godine “velike sile nanele veliku nepravdu”. Na toj konferenciji “sprečeno je ujedinjenje svih Albanaca, iako su se svi nekoliko godina pre toga zalagali za to”. “Danas zahtevamo ujedinjenje svih Albanaca, bez rata“, rekao je Danaj.

Na pitanje kakav bi efekat izazvalo formiranje “Velike Albanije”, on je rekao da bi oni u stvari želeli da kažu “Prirodna Albanija” jer termin “Velika Albanija” potiče od nacista tokom Drugog svetskog rata. “Efekat je garancija da na Balkanskom poluostrvu više neće biti nasilja. U suprotnom, predstoji novi balkanski rat. Ako budemo imali Albaniju u njenim prirodnim granicama, to se neće dogoditi“, poručio je Danaj, a prenosi “Cdm.me“.

Upitan kako se može stvoriti jedinstvena Albanija za sve Albance, on je rekao da je jedino rešenje organizacija nove međunarodne konferencije. Danaj je na promociji svoje političke liste “Prirodna Albanija” 2010. godine rekao da se stvaranje nove države može postići mirnim putem i pregovorima sa komšijama.

Danaj je tada zatražio da se u Crnoj Gori organizuje referendum na kome bi se Albanci izjasnili da li žele da žive u Crnoj Gori, ili da se teritorije na kojima žive izdvoje. U januaru ove godine, vodeći kosovski i albanski mediji pisali su o postojanju futurističke mape Evrope, koja predviđa da će do 2035. godine biti stvorena ujedinjena Velika Albanija. Te su prognoze, kako je tada navedeno, dali analitičari američke obaveštajne službe CIA.

KOMENTARI2 komentara

  1. dr. Danilo says:

    nije velika, nego prirodna...hahahahahaa

  2. miki says:

    Ja sam siguran da nam je bilo dosta rata i netreba nam još jedan musolini, Milošević ili Hitler! Siguran sam i u to da albanski narod neželi ratovati i voli živeti u miru i slobodi. Rat bi samo uništijo sve. Nezaboravite to!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *