28. juna zeleno svetlo, a ne datum

28. juna zeleno svetlo, a ne datum

3 juna 2013

Serbia-EUDirektor Kancelarije za evropske integracije izjavio je da će Savet zeleno svetlo dati Evropskoj komisiji da ona preduzme korake neophodne za početak pregovora sa Srbijom.

“Evropski savet će tada najverovatnije odobriti EK da preduzme sve što je potrebno za početak pregovora sa Srbijom, bez odredjivanja bilo kakvog preciznog datuma“, rekao je Pajević za “Danas’.

On je pojasnio da će Savet umesto očekivanog datuma najverovatnije dati zeleno svetlo EK za početak pregovora ako Srbija ispuni sve neophodne uslove, odnosno primeni sporazum postignut s Prištinom.

Nakon toga će EK, naveo je Pajević, u skladu sa svojom agendom, početi konsultacije s predstavnicima Srbije tokom jula.

Prema njegovim rečima, jedini, simboličan datum biće sazivanje međuvladine pristupne konferencije krajem oktobra ili početkom novembra, kojom će se ozvaničiti početak pristupnog procesa.

Posle odluke Evropskog saveta, objasnio je Pajević, najpre kreće eksplanatorni skrining 23. i 24. poglavlja tokom kojeg predstavnici EK objašnjavaju našim predstavnicima zaduženim za ta poglavlja njihove ključne elemente.

Zatim sledi analiza dosadašnje uskladjenosti naših propisa s evropskim (skrining), a potom i utvrdjivanje kriterijuma za otvaranje pregovora u dotičnim poglavljima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *