BIA DOČEKUJE ČETNIKE, A ISLAMISTE NE SME: Ko su radikalni islamisti iz Srbije?

BIA DOČEKUJE ČETNIKE, A ISLAMISTE NE SME: Ko su radikalni islamisti iz Srbije?

8 septembra 2014

Mideast IraqOko 40 radikalnih islamista je otišlo iz Raške oblasti da ratuje u Siriji, uglavnom za terorističku organizaciju „Islamska država“.

„Operativni podaci govore da je njih oko 40 otišlo pojedinačno ili po dvojica preko Turske do Sirije. Njih desetak se vratilo jer je bilo razočarano stanjem na terenu. Jezgro radikalnih islamista u Raškoj čini grupa od oko 120 ljudi. Oni organizuju ilegalne vehabijske škole u podrumima privatnih kuća“, kaže izvor “Blica” iz bezbednosnih struktura.

Države nastale od bivših republika SFRJ, i još neke balkanske države, razmenjivale su spiskove radikalnih islamista kako bi ih zaustavili na svojim granicama. Najveću opasnost, prema rečima operativaca i stručnjaka za bezbednost, predstavljaju, u stvari, povratnici sa ratišta, koji su okrvavili ruke i zato će oni biti pod posebnom prismotrom.

Zasad najveći broj radikalnih islamskih boraca iz Evrope u Siriji i Iraku čine Albanci. Akcije hapšenja, koje sprovode vlasti u Prištini pokrenute su na inicijativu zapadnih zemalja, pre svega SAD. Formalno, sve je prepušteno kosovskoj policiji i pravosuđu, ali se sprovodi pod budnim okom američkih službi nadležnih za terorizam.

Poslednji je prekjuče uhapšen (nešto kasnije i pušten) Šefćet Krasnići, imam iz Prištine, pod sumnjom da je organizovao obuku i slanje radikalnih islamista u Siriju i Irak. Dosad je privedeno više od 40 osumnjičenih za krivična dela organizovanja i učestvovanja u terorističkoj grupi. Za 17 osoba se traga.

Poznato je da je među predvodnicima radikalnih islamskih ideja nekoliko imama, a među njima se posebno ističe gnjilanski Zekerija Ćazimi. Ovaj imam je bio učitelj dosad najpoznatijeg albanskog borca u Siriji Lavdrima Muhadžerija (25), koji je nedavno ubijen u sukobima u toj zemlji. On se na društvenim mrežama hvalio objavljivanjem fotografija odsecanja glave sirijskom devetnaestogodišnjaku. Muhadžeri, rodom iz Kačanika, bio je nadležan za albanske regrute u terorističkoj organizaciji „Islamska država“, koja deluje na teritoriji Sirije, Iraka i Libana.

Osim Muhadžerija, tužilaštvo na okupiranim teritorijama je teretilo Iljira Berišu i Sedata Topojanija da su regrutovali albanske mladiće iz Kačanika i Đeneral Jankovića za odlazak u Siriju. Među 17 njih koji su izbegli hapšenje je i Muhadžerijev prijatelj Bujar Brahimi iz Mitrovice, koji je 508 dana bio pripadnik „Islamske države“ u Siriji. Poznat je i slučaj Patriota Matošija (19), iz okoline Gnjilana, koji je poginuo kao pripadnik „Islamske države“ u borbama u Siriji.

Radončić: Neki političari štite vehabizam

Prema podacima bezbednosnih službi BiH, u ovoj zemlji ima čak 5.000 članova vehabijskog pokreta i oko 200 džihadista, saznaje “Blic”. Oni su, prema tvrdnjama analitičara, nastali od mudžahedina koje je tokom rata u BiH dovodila najjača bošnjačka stranka SDA, na čelu sa Alijom Izetbegovićem.

„Masovna hapšenja u BiH pokazala su da se prvi put u njenoj istoriji radi na osnovu novog Krivičnog zakona kojim je odlazak na strana ratišta zatvorski sankcionisan. Međutim, vlasti u Sarajevu ovakvu vrstu netolerancije trebalo je da pokazuju i ranije, jer su SDA i Bakir Izetbegović radili na tome da se ovde instalira ideologija koja nema nikakve veze sa tradicionalonim islamom“, kaže za „Blic“ Fahrudin Radončić, bivši ministar bezbednosti BiH.

Analitičar Škeljzen Malići kaže za “Blic” da očekuje da akcija prištinskih vlasti bude usmerena ka predvodnicima radikalnih pokreta, koji regrutuju mlade ljude.

„To nije velika grupa, uglavnom regrutuju mlade između 20 i 30 godina. Postoje neki imami koji žele da zloupotrebljavaju društvo na Kosovu i šire takve ideje“, kaže Malići.

Profesor kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da su akcije protiv terorista na Balkanu inicirale strane sile, pre svega SAD.

„Obučeni pojedinici zadojeni radikalnim idejama veoma su opasni jer njima treba samo korak do terorističke akcije. Suština svake akcije protiv takvih grupa je da im se preseku tokovi novca i da se uhapse vođe koje regrutuju uglavnom mlade ljude. Nažalost, vođe su često verski lideri“, upozorava profesor Radovanović.

Slučaj Mirze Ganića

Mirza Ganić (19) iz Novog Pazara jedan je u nizu mladića koji su poginuli kao vehabije ratujući na strani pobunjenika u Siriji. Pre nego što je otputovao u Siriju kako bi postao sveti ratnik džihada, Mirza je na prvi pogled bio sasvim običan dečak iz sela Gornje Sebečevo koji pohađa Gimnaziju u Pazaru. Đak generacije u osnovnoj, odličan učenik u srednjoj, miran i povučen, ničim nije pokazivao sklonost ka radikalnom islamu. Odjednom, početkom prošle godine, prilikom obreda u seoskoj džamiji počeo je da širi agresiju, zbog čega je proteran iz tog verskog objekta. Svoje ideje nastavio je da širi u džamiji u Pazaru, a par meseci kasnije, pod okriljem laži da putuje na studije matematike, pobegao je u Siriju, gde se pridružio pokretu pobunjenika.

Inače, Ganić je bio jedan od najglasnijih vehabija iz Sirije, koji je javno zapretio ministru BiH Fahrudinu Radončiću zbog iniciranja zakona o zabrani odlaska na strana ratišta, kao i potpredsedniku Vlade Srbije Rasimu Ljajiću i Aidi Ćorović. Uznemirujuće fotografije ubijenog Ganića objavio je njegov saborac Ebu Malik. On je pojasnio da je Mirza ranjen u nogu, ali je vrlo brzo iskrvario i preminuo.

Bez džihadista u Hrvatskoj

I hrvatska Sigurnosnoobaveštajna agencija (SOA) kao jedan od bezbednosnih problema navodi pitanje džihadista koji su poreklom iz jugoistočne Evrope, ali i naglašava da među njima nema osoba koje žive u Hrvatskoj. Ukazuje se da se teritorija Hrvatske obično koristi kao tranzitno područje prilikom njihovog odlaska ili povratka.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *