46.000 kineskih milionera traži dom na Zapadu

46.000 kineskih milionera traži dom na Zapadu

12 februara 2014

pekKineski milioneri, od kojih su neki deo bogatstva stekli i u sivoj zoni, poslednjih godina žele da novac i porodice prebace na Zapad, piše „Kvarc“.

Čak 46.000 bogataša iz Kine tako se prijavilo za kanadski „Program imigrantskih investitora“, koji je zbog prevelike navale ipak definitivno obustavljen ovih dana.

Kako piše „Saut Čajna morning post“, odluka ministra finansija Kanade Džima Flaertija zaustavila je izdavanje 59.000 doseljeničkih viza, od kojih je čak 70 odsto trebalo da pripadnu državljanima Kine.

Svi oni, prema pravilima programa, raspolažu bogatstvom od 1,5 miliona dolara, a pristali su da kanadskim vlastima daju beskamatni petogodišnji kredit od 750.000 dolara. Zauzvrat bi dobili vizu, koja bi mogla da ih odvede i do državljanstva.

Proces je zamrznut sredinom 2012. godine, a sada je navedeno da se podriva vrednost prava na život u Kanadi, kao i da nema dovoljno dokaza da bi imigranti-investitori zasita doneli pozitivan ekonomski podstrek toj zemlji.

„Kvarc“ navodi da se čak tri petine Kineza koji imaju više od 1,6 miliona dolara nadalo prošle godine da će dobiti iseljeničke vize. Takođe, dodaje se da su mnogi od njih bogatstvo stekli na tržištu nekretnina, investicijama, ali i trgovinom na crnim tržištima ili pomoću korupcije.

Kanada nije bila jedina koja je njihovom novcu otvarala vrata – SAD je prošle godine izdala 6.900 viza državljanima Kine u EB5 programu, čiji je uslov investicija od 500.000 dolara u poslove koji će otvoriti radnam esta.

Australijski program „Vize za značajne investitore“ privukao je 595 prijava, od kojih je skoro 500 iz Kine. Program je vredan oko 4,5 miliona dolara po čoveku, a traži se i čist dosije.

Slične ponude su važile ili važe u Velikoj Britaniji, Portugalu i Kipru, a šansa za Kanadu nije potpuno ugašena, jer je Kvebek odlučio da nastavi sa programom.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *