4Д Немањићи на Старом двору

4D Nemanjići na Starom dvoru

9 jula 2017

MULTIMEDIJALNI spektakl „Nemanjići“ imaće projekciju tri dana zaredom (14, 15. i 16. jula) na fasadi zgrade Starog dvora. Projekat je (po uzoru na „Teslin vremeplov“) podržala Skupština grada Beograda, Ministarstvo kulture i informisanja, Republički zavod za zaštitu spomenika kulture i Srpska pravoslavna crkva.

Povod za spektakl je osam vekova od krunisanja prvog srpskog kralja, Stefana Nemanje II Prvovenčanog, a namera organizatora je da ovim događajem podigne svest javnosti o značaju dinastije Nemanjića i podsetio na bogato istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe najslavnije srpske loze. Dinastija Nemanjića biće predstavljena kroz novi umetnički izraz iz oblasti digitalizacije i multimedija, 4D projekcionim mapiranjem na fasadi zgrade Starog dvora – Skupštine grada Beograda.

Prikazivanjem slavne srpske istorije na savremen način, spajanjem tradicije sa modernom tehnologijom, kako se najavljuje – srednjovekovna istorija naše zemlje biće približena svim generacijama. I manje upućeni biće u prilici da saznaju da su Nemanjići vladali Srbijom više od 200 godina, da su tokom ovog perioda podigli veliki broj crkava i manastira koji predstavljaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine, a neki od njih uvršteni su i na Uneskovu listu svetske baštine.

– Ministarstvo kulture podržava projekte čiji je cilj da upotrebom informacione i komunikacione tehnologije, predstave kulturno nasleđe Srbije – objašnjava Dejan Masliković, pomoćnik ministra kulture za razvoj digitalne istraživačke infrastrukture u oblasti kulture i umetnosti. – Smatramo da savremena digitalna tehnologija na najbolji način približava našu kulturu mlađim generacijama, a razumljiva je i publici širom sveta.

NA FASADAMA ŠIROM SRBIJE

POSLE Beograda, planirano je da „Nemanjići“ obiđu sve veće gradove Srbije, kao projekcije na fasadama tamošnjih zgrada:

– Želeli bismo da se i ubuduće realizuju slični projekti,koji bi obuhvatili rad drugih znamenitih ljudi – ističe Masliković. – Tako bi se na fasadama uskoro mogli naći naši znameniti slikari, vajari, kompozitori i književnici, poput Ive Andrića, Nušića, Dučića, Isidore Sekulić, Crnjanskog i drugih.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *