5 предстојећих катастрофа које ће задесити Америку

5 predstojećih katastrofa koje će zadesiti Ameriku

15 jula 2015

scgu327gdf-630Svake godine se desi poneka prirodna katastrofa koja uzdrma svet. Neke od tih katastrofa se mogu izbeći, a neke ne. Ono što je važno je to kako ljudi uspevaju da se izbore i da nastave život sa svim onim što je katastrofa za sobom ostavila.

Bez obzira na to da li se radi o uraganima, poplavama, sušama, požarima, važno je biti pripremljen. Ukoliko vas neki takav događaj uhvati nespremne, vaš život će biti doveden u pitanje. Naučne studije su se bavile ovom problematikom, pa je tako izdvojeno pet katastrofa za koje se veruje da će se uskoro dogoditi.

Šumski požari

Prema istraživanju sprovedenom u Školi za inženjerstvo i primenjene nauke na Harvardu (SEAS), do 2050. godine spontani šumski požari će postati opasniji nego što su dosad bili. Trajaće 3 nedelje duže u poređenju sa tim koliko sada u proseku traju, oslobodiće mnogo više dima i, iz godine u godinu, zahvataće sve veća područja na Zapadnoj obali. U poslednjih 15 godina, površina koja je bila zahvaćena požarima je porasla sa 2,2 miliona jutara na 6,5 miliona jutara na godišnjem nivou. Prema dr Loreti Mikli, korene svih nevolja treba tražiti u postepenim klimatskim promenama. Što je temperatura vazduha veća, veća je opasnost. Predviđa se da će na godišnjem nivou biti između 30.000 i 50.000 požara.

Zemljotres i cunami kao posledica u Oregonu

Između 2009. i 2010. godine sprovedeni su brojni eksperimenti koji se bave zemljotresima. Naučnici i volonteri uključeni u istraživanja su utvrdili da će u nekom momentu tokom narednih 50 godina zemljotres magnitude 8,0-9,0 Rihtera pogoditi obalu Oregona, a da će nakon toga uslediti cunami. Nije preciznije utvrđeno kada bi se to moglo desiti, ali se pominje da je katastrofa neizbežna. Prema predviđanju, biće oko 10.000 mrtvih, a delovi Zapadne obale će se odvojiti od ostatka kopna, dok će učinjena šteta dostići 32 milijarde dolara.

Smatra se da bi izvor nemilosrdnog zemljotresa i cunamija mogla biti oko 1.300 km dugačka pukotina u Zemljinoj kori koja se nalazi na 100 km od obale Oregona, stvorena pomeranjem tektonskih ploča.

Potapanje Istočne obale

Istraživački program NASA-e ukazuje na to da bi aktivnosti vetra i porast nivoa mora mogli da dovedu do toga da veći deo Istočne obale bude potopljen do 2100. godine. Emeritus profesor Džon Bun, koji se bavi proučavanjem mora, istakao je da se nivo morske vode godišnje podiže za 0,3 milimetara i taj trend postoji još od 1987. godine. Naučnici sa Floride su potvrdili da nivo vode duž Istočne obale raste 4 puta brže nego što je to nekada bio slučaj.

Opasnost od nesreće uzrokovane morskom vodom u oblasti Njujorka će porasti na 95% do 2050. godine.

Veliki zemljotres u Kaliforniji

Stanovnici Kalifornije su u neprekidnom strahu od mogućeg ozbiljnog zemljotresa, i to traje već decenijama. Taj zemljotres će se i dogoditi, pre ili kasnije. Prema prognozama nadležnih službi u Kaliforniji, zemljotres magnitude 8.0 po Rihterovoj skali će se dogoditi u narednih 30 godina, dok šanse za manje zemljotrese iznose 30%. Ne slažu se svi oko toga gde bi mogao biti epicentar ovog zemljotresa. Neki smatraju da će to biti rased San Andreas, dok drugi napominju da bi to mogao biti rased Hejvard, u blizini San Franciska.

Bez obzira na epicentar, posledice ovog zemljotresa će biti katastrofalne.

Bela kuća trenutno finansira razvoj Sistema za rano detektovanje seizmičke aktivnosti, koji bi trebalo da pruži upozorenje minut pre nego što do zemljotresa dođe. Pet miliona dolara je već uloženo u ovaj sistem, međutim, sistem još uvek daje upozorenje samo deset sekundi pre katastrofe, što ni izbliza nije dovoljno za preventivno delovanje.

Solarne oluje

Solarne oluje su najgora vrsta prirodne katastrofe koja se može desiti u budućnosti. Od njih se ne može pobeći.

Aktivnosti Sunca su ciklične i promenljive. U određenim periodima dolazi do eksplozivnog izliva Sunčeve energije. Dolazi do pojave ogromnih oblaka namagnetisane plazme koji deluju kao elektromagnetni puls na sve elektronske uređaje. Ovakve oluje donose i visok nivo radijacije (uglavnom UV), solarne erupcije itd.

Pit Rajli koji se bavi naučnim prognozama je analizirao fenomen solarnih oluja zabeleženih u poslednjih 50 godina i došao je do zaključka da šanse da Zemlja bude pogođena ovakvom olujom do 2030. godine iznose 12%. Kada dođe do ovakvog udara, prvo strada radio-signal, zatim GPS jedinice i satelitska komunikacija. Zatim strada električna mreža, što dovodi do apsolutnog pomračenja. Šteta usled ovakve katastrofe može da iznosi i do 2,5 biliona dolara, a popravka učinjene štete, ukoliko je uopšte moguća, bi trajala duže od 15 godina.

Koja god katastrofa da se sprema, nemoguće ju je izbeći. Treba biti pripremljen na sve.

Alek Dikon (myfamilysurvivalplan.com)

(Webtribune.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *